Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos 1°C | 4°C Még több cikk.

Mérnökhallgatók Forma 1-én bizonyítottak a kecskeméti GAMF-osok

Először vett részt a Kecskeméti Főiskola GAMF karának csapata a Formula Student nemzetközi versenyén Győrben. Az újonc csapat nem vallott szégyent, az összesítésben 14 ország 32 csapata közül a 20. helyet szerezték meg, de a legfontosabbnak tartott versenyszámban, a kitartás próbán a 11. helyen végeztek.
A Kecskeméti Főiskolán a tervek szerint 2012-től indul be a járműmérnöki alapszak, de a kecskemétiek már most ott vannak, és sikert sikerre halmoznak az egyetemisták, főiskolások járműépítő versenyein. Taroltak az idei elektromobil versenyen, és nemzetközi hírnevet szerezve a GAMF Kar Megaméter nevű járműve már 2661 km/1 liter teljesítménynél jár.

Most már nem hiányoznak a kecskemétiek a Formula Student versenyről sem, amit a mérnökhallgatók Forma 1-ének is neveznek, ahol a mérnöki teljesítmény mellett a csapatmunkát és a járműépítő projekt kidolgozottságát is értékelik. A Kecskeméti Főiskola most még egy olyan járművel indult, aminek a fejlesztését a BME-n kezdték és Kecskeméten fejezték be, de a sikeres szereplésen felbuzdulva már tervezik az új járművet.A jelenlegi autó 160-170 km/órás sebességre képes, 70 m-en 4,4 mp alatt gyorsul. A kecskemétiek a jövőre nézve igen biztatónak tekintik, hogy a legfontosabbnak tartott versenyszámban, a kitartás próbán, ahol 22 km-t, 38 kört kell megtenni, a 11. helyen végeztek úgy, hogy a járművek több mint fele végig sem tudott menni a pályán.

Nem gondoltuk volna, hogy ekkora érdeklődést váltunk ki a járművünkkel – mondja Gubcsó Krisztián gépészmérnök hallgató, a KEFO Motorsport csapat tagja. – Már a versenyen megkerestek bennünket nagy cégek azzal, hogy látva teljesítményünket szívesen támogatnák a csapatot, és gyakorlatlehetőséget is kínáltak. Közel a diplomához, ez mindenképpen nagyon nagy esély egy jó álláshoz.

2012-re a Kecskeméti Főiskolán olyan személyi és tárgyi feltételek állnak rendelkezésre a járműipari képzéshez, amit az egyetemek is megirigyelhetnek – hangsúlyozza prof. dr. Palkovics László, stratégiai rektorhelyettes. - 1,5 milliárd forintból elkészül a minden igényt kielégítő új járműipari intézet, amely a Mercedesszel együttműködésben kitűnő hátteret ad a gyakorlatközpontú duális képzéshez. Ha Kecskeméti Főiskola, akkor járműipari képzés is: szeretnénk, ha ezt gyorsan megtanulnák az országban.

Ehhez járul hozzá az pneumobil gálafutamnak nevezett verseny is, amelyet 25 csapat részvételével Kecskemét főterén hagyományteremtő szándékkal rendez meg a Kecskeméti Főiskola szeptember 17-én.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Izzasztó: közelítünk újra a 38 fok felé

Csütörtökön várhatóan újra megdől az országos melegrekord, amit 1943-ban mértek Magyarországon. Akkor Túrkevén 36,4 fok volt, de ma Kiskunhalasról már 37 fokot is jeleztek. Tovább olvasom