Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Mézeskalács, rajzolt képeslapok - ünnepelt a városrész

Karácsonyi kavalkádra várták szombaton a kecskemétieket, ahol a gyerekek saját kezűleg készített termékeiket, kinőtt játékaikat cserélhették vagy adhatták el.
Nagy nyüzsgés fogadta az Arany János Általános Iskolába érkezőket szombat délelőtt: a folyosón izgatott gyerekekcserebere börze zajlott. A háttérben hangolt a Penge Benge Jazz Band, a Mikulást pedig éppen akkor csalták be az első emeleti kémia előadóba, a Ciróka Bábszínház rögtönzött színpadára.

Így kezdődött a Karácsonyi kavalkád, melyet a Belváros Északi Részének Városrészi Önkormányza tatámogatásával az iskolával közösen szerveztek a városrész lakói számára, és melynek fővédnöke Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármester asszony volt.

Mézeskalács, rajzolt képeslapok - ünnepelt a városrész - GALÉRIA

-Mennyi a képeslap? – faggatom a „hivatalos eladókat" a börze első asztalánál. – Ötven! De a harmadikbések rajzolták őket! – érkezik a pontos válasz. Máris másképp forgatom a gyerekrajzokból lett valódi képeslapokat. Veszek is belőle négyet, a hatodikosak pedig gondosan visszaadnak a pénztárnak kikiáltott műanyag dobozból.

A padsorok végigkígyóznak az iskolafolyosón: kapható itt mézeskalács, saját készítésű mécses, kisautó, plüssmaci, igény szerint kisebb-nagyobb szörnyek, csokis muffin, géppisztoly. Felettük kis kofák, szemben velük a kritikus kis vásárlók. Kinek jobban megy az üzlet, ki még szégyenlős. A gyerekek láthatóan élvezik a pörgést, és hogy ebben szüleik is részt vesznek. – Anyával közösen sütött mézeskalács is van eladó! – mondja egy élénk szemű kislány.

-A börze ötlete a karácsonyi nagybevásárlások apropóján született – meséli Szemereyné Pataky Klaudia. - A saját kezűleg készített termékeiket, kinőtt játékaikat elcserélhetik, vagy eladhatják, így a befektetett munkát és időt is megtanulják értékelni – mondta az alpolgármester asszony, akit a tornateremben találtam meg, ahová kislányával érkezett.

Mézeskalács, rajzolt képeslapok - ünnepelt a városrész

Az egész délelőtti program magába foglalja a börzén kívül a termekben található különleges foglalkozásokat, melyeket az iskola pedagógusai remekül vezényeltek le – így lehet belekóstolni némi drámába, a játszóházban lehetett csapatban küzdeni, ugrálóvárban százszor (vagy ezerszer) kifulladni, az interaktív kuckóban a projektorral és a kivetített okosságokkal ismerkedni. A szülőknek vérnyomásmérés is adódhat, a gyerekek ajándékot készíthetnek, ha még annyi minden más után van rá idejük.

A Penge Benge Jazz Band részvételét felajánlva karácsonyi dalokkal készült az alkalomra – jazzbe oltva elültetni a zene és minden más iránti figyelmet és szeretetet. A huszonöt éves Ciróka Bábszínház előadására pedig olyan sokan voltak kíváncsiak, hogy állóhely is alig maradt a kémia előadóban.

Egy csapat lelkes alsós pedig az előadásuk miatt is izgult rendesen. Rendhagyó módon idén az idősek köszöntését az önkormányzat összekapcsolta a fiatalok részvételével – a 3. b osztály pedagógusok vezetésével karácsonyi színjátékot mutatott be a városrész meghívott nyugdíjasainak. A hetvenöt év feletti egyedül élők megvendégelése után ajándékcsomagokat adtak át az időseknek, melyekbe maguk a diákok is készítettek saját kezűleg ajándékot.

Mézeskalács, rajzolt képeslapok - ünnepelt a városrész

Az ötödik éve szervezett rendezvény célja, hogy a városrész lakói kikapcsolódjanak, gyermekeikkel, családjukkal közösen töltenek egy délelőttöt. Legyen egy hely és alkalom, ahol az ismerősök találkoznak, az ismeretlenekből ismerősök lesznek, a gyerekek új élettapasztalatokra tesznek szert és főként megismerik az intézményeket egy új oldalukról.
-Nagyon sok csillogó szemet láttunk ma – mondta Lovrityné Bóta Klára, az Arany János Általános Iskola igazgatója – jól sikerült az alkalom és boldog vagyok. 

A megkérdezett gyerekek és felnőttek is elégedettek voltak – mint mondták, kevés hely és program van a környéken, ahol ingyenesen vagy kedvezményesen tudnak részt venni szülők és gyerekeik közösen. – Csak a hétvége jó nekünk, hiszen hét közben dolgozunk. A szombat délelőtti időpont nagyon jó választás volt – mondta egy apuka. Meg is mutatták: 4 angyalkát készítettek közösen a kisfiával és még az ugrálóvárról is lekéstek, hiszen végigjárták az összes foglalkozást és kifutottak az időből.

A városrészi napot spontán örömzenélés zárta, ahol amatőrök is kipróbálhatták magukat a dzsesszbandában: a mikrofon előtt. Néhányan ilyen élménnyel tértek haza, mások pedig újonnan szerzett kincseiket szorongatva lépdeltek hazafelé, szüleik kezét fogva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

X-Faktor: Kocsis Tibi a döntőbe énekelte magát

A következő hétvégén már a döntőben szoríthatunk Kocsis Tibornak, a lajosmizsei énekes a kilencedik élőshow alkalmával is meggyőzte a közönséget. Tovább olvasom