Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Milliárdos károkat okozott az év végi aszály

Már látszik az őszi és tél elejei aszály negatív hatása. Az 1,08 millió hektáron vetett őszi búza területből közel 411 ezer hektárt súlyt aszály.
A 266 ezer hektárnyi repcéből 152 ezer hektár károsult. Csak az őszi káposztarepcét érintő aszály már 1,5-1,8 milliárd forint kárt okozott, derül ki az Agrárkamara legfrissebb közleményéből.

A repcében okozta a legnagyobb kárt a decemberig tartó csapadékhiány. Ezen az elmúlt hónapok sem változtattak. Sőt, a melegebb télelő rontott a repce nagy részén. Ugyanis ahol rendben kikelt, ott gyakorta túlfejlett állapotba került a növényzet. Ez a mostani fagyban fog valószínűleg nagy gondokat okozni. Az ősszel elvetett 270 ezer hektárnyi repcéből 152 ezer hektárt károsított az aszály. E területekből 37 ezer hektárt kiszántottak, illetve kitárcsáztak a termelők. Így hektáronként 40-50 ezer forintos káruk keletkezett. A kiszántott összes területre vetítve elérheti az 1,5- 1,8 milliárd forintos kárt.

A búza sincs rendben: a bő egymillió hektárból a jelentések szerint 411 ezer hektár károsult. A 176 ezer hektárnyi őszi árpából 53 ezret, míg a 114 ezer hektárnyi tritikáléból megközelítőleg 27 ezret érint az aszály.

A Magyar Agrárkamara megyei szakemberei arról számoltak be, hogy a mostani zord hideg további károsodásokat okoz a kultúrákban. Ez alól csak a jelentősebb hótakaróval bíró területek képezhetnek kivételt.

Olvasóink írták

  • 1. booo 2012. február 15. 06:03
    „No, megint panaszkodnak, várják az állami pénzt! És a végén rekordtermés lesz, úgy mint tavaly előtt! A rekord termés "következtében" a búza ára is az egekbe nőtt, mert külfölre vitték ki a termény nagy részét.

    A gazdák miért nem kötnek, köthetnek biztosítást? Ha valami káruk lesz, a biztosító rendesen kárszakértene majd ha jogos, akkor fizet is. Állami pénzeket könnyű kárenyhítésre költeni és közben sok gazda a terményét külföldön adja el.
    Magyarország ilyen jó helyzetben van? Nem hiszem!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok a jégtábla a Dunán, de nincs torlasz

Még nem állt be a jég, csak zajlik a Dunán. A további hideg miatt azonban folyamatos a készültség, a… Tovább olvasom