Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

Mire figyeljünk -10 fok alatt? Veszélyben az idősek és a csecsemők is!

A következő napokban tovább csökken a levegő hőmérséklete Bács-Kiskun megyében is. Hajnalonként jóval -10 fok alá csökken a levegő hőmérséklete, de nappal is súlyos mínuszok lesznek. Fontos tudnivalók.
Az extrém hideg napokon, amikor az átlaghőmérséklet mínusz 3,9 fok alatt van, különösen nagy kockázatnak vannak kitéve az idősek, a csecsemők, a kisgyermekek, a krónikus betegségben szenvedők, a fizikálisan vagy mentálisan korlátozottak, a szociálisan hátrányos helyzetűek, a hajléktalanok - írta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) kedden a hivatalos Facebook-oldalán.

A kihűlés és a fagyhalál veszélye viszont nemcsak a szabad térben, hanem bent is fennáll, ha valaki tartósan 14 Celsius-fok körüli hőmérsékleten tartózkodik - hangsúlyozta az ÁNTSZ. A közlemény szerint a téli hónapokban általában magasabb a halálozások száma az összes halálokot tekintve, mint nyáron, megfigyelték például a havazás és a halálos szívrohamok közötti összefüggést is.

A következő napokban évtizedes hidegrekordok dőlhetnek meg. Fotó: Segesvári Csaba
A következő napokban évtizedes hidegrekordok dőlhetnek meg. Fotó: Segesvári Csaba

Mint kifejtették, a hőmérséklet és a halálozás összefüggése télen is kimutatható, bár nyáron sokkal szorosabb. Télen a magasabb halandóságot elsősorban a légúti fertőző megbetegedések, influenzajárványok okozzák, az influenza terjedését a magasabb téli hőmérséklet segíti elő. A nagy hideg ugyan nem kedvez a járványok terjedésének, viszont a szervezet lehűlése elősegítheti a fertőző baktériumok, vírusok bejutását szervezetünkbe.

Budapesti adatok alapján a szakemberek kimutatták, hogy télen a hőmérséklet csökkenése mintegy két százalékkal növeli a szív- és érrendszeri halálozás kockázatát. Ez a hatás általában a hideghullám megérkezése után 3-7 nappal mutatható ki - írta az ÁNTSZ. Ráadásul ha a hideg csapadékkal és jegesedéssel is jár, nő a balesetek veszélye. Budapesti sürgősségi mentőhívások adatainak elemzése alapján megállapították: a 65 év felettiek körében az összes baleset aránya ilyenkor 5,5 százalékkal volt magasabb.

Az extrém hideg napokon a legnagyobb mértékben a töréssel járó balesetek aránya nő. A hideg hatásának mérséklésére az ÁNTSZ egyebek mellett a megfelelő öltözködést, meleg ételek és italok fogyasztását ajánlja. Mint írták, a hidegben is fontos legalább napi 2 liter folyadék fogyasztása, ha valaki kültérben sportol vagy dolgozik, a tömény alkoholos italok fogyasztását viszont nem javasolják, mivel az a kihűlést segíti. Ezen felül a krónikus betegségben szenvedőknek azt tanácsolják: lehetőleg ne tartózkodjanak hosszú ideig a szabadban extrém hideg időben, továbbá kérjék ki a kezelőorvosuk tanácsát a gyógyszerek adagjának esetleges módosításáról - olvasható az ÁNTSZ közleményében.

A rendkívüli és várhatóan tartós hideg miatt intézkedéseket hozott a rászorulók, köztük a hajléktalanok, az idősek és az egyedül élők védelmében Pintér Sándor belügyminiszter. A meteorológiai előrejelzés szerint a hideg mellett péntektől havazás is várható, akár 30-35 centiméternyi hó is hullhat.

Olvasóink írták

  • 2. balihoho 2012. január 31. 17:37
    „Mostani, főleg fiatalabb politikusaink,sajnos bele élik magukat a jólétbe, és ez teszi őket sok esetben szenvtelenné, ha elesett, sokszor önhibáján kívül elesett ember, szociális problémájával szembesül. azt talán még Lázár sem gondolta, amikor a múlt évben, a mára már a rokkantak körében hírhedté vált, törvény módosítását Balsai párttársával benyújtotta, hogy mennyi szerencsétlen embert fog akaratlanul meghurcolni, megalázni. Most meg ezekért aggódnak, nehogy megfagyjanak?”
  • 1. balihoho 2012. január 31. 16:53
    „Hát ez meg mi a csuda! Eddig úgy tudtam, hogy a mostani kormány igyekszik megszabadulni a hajléktalanoktól / lásd, kukázás büntetése, hajléktalanok közterületekről városokból kitiltása,/ rokkantak szociális ellátó rendszerből kiszórása, ellátásuk megszüntetése, menjenek dolgozni! Jelszóval, és még sorolhatnánk hogy teszi lapátra a szegényeket a kormány, most meg aggódnak a sorsuk iránt? Az elesettekkel szemben még Kádár sem volt olyan ellenszenves, mint a mostani vezető politikusaink.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ítélet már megvan, de a 65 milliós ékszerkészlet nincs

Első fokon nyolc év fegyházbüntetésre ítélték azt a férfit, aki még 2009-ben kirabolt egy kiskunfélegyházi zálogházat. A megbízója öt évet ülhet. Tovább olvasom