Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Mit gondol a házasságról II. János Pál pápa?

II. János Pál pápa darabját, Az aranyműves boltját mutatják be advent első vasárnapján a kecskeméti Katona József Színház művészei.
A Szentatya írásában a kapcsolatok sokféleségéről és változékonyságáról, a választás lehetőségéről, az összetartozás és a szeretet fontosságáról vall. Az oratórikus formában színre vitt darabot Cseke Péter, a teátrum direktora rendezte.

II. János Pál pápa kétségtelenül a huszadik század egyik legismertebb és legkedveltebb egyházi személyisége volt. Azt azonban kevesen tudják róla, hogy szenvedélyesen szerette a színházat, és maga is több színdarabot írt. Az idei évadban a kecskeméti teátrum műsorára tűzte egyik darabját, Az aranyműves boltját.

Álnéven született meg Az aranyműves boltja 

- Amikor a Szentatya hazánkba látogatott, kaptam egy könyvet, melyben néhány versének és két színdarabjának magyar fordítása szerepelt. Nagyon nagy hatással voltak rám ezek a művek. Már akkor tudtam, hogy közöm lesz még ehhez a kötethez - árulta el Cseke Péter, a színház direktora. - Először egy CD-t készítettem el a Szentatya verseiből Útitársaknak címmel, és azóta kerestem az alkalmat, hogy színre vihessem Az aranyműves boltját. A darab a témája miatt nagyon fontos volt számomra, rendezőként pedig nagy kihívás, hiszen a Szentatya utasítására a vatikáni jogtulajdonosok csak oratórikus formában engedik színpadra állítani a művet - tudtuk meg az igazgatótól.

A szerző: II. János Pál pápa
A szerző: II. János Pál pápa

II. János Pál pápa nagyon szeretett álnéven írni, Az aranyműves boltját Adrzej Jawień-ként publikálta 1960-ban, amikor már krakkói érsek volt. A három idősíkon játszódó mű három pár történetét meséli el. Rajtuk keresztül pedig az emberi kapcsolatok sokféleségéről és változékonyságáról, a választás lehetőségéről, az összetartozás és a szeretet fontosságáról vall a szerző.

Az emberiség egyik legnagyobb drámája a szerelem

Barátok a színpadon

A darabban Sára Bernadettet, Kéner Gabriellát, Horváth Erikát, Körtvélyessy Zsoltot, Fazakas Gézát, Ferencz Bálintot és Aradi Imrét láthatja a közönség, az aranyműves pedig Bőzsöny Ferenc, hangján szólal meg. Az előadás különlegessége, hogy a Kecskeméti Barátok Zenekar tagjai is részt vesznek a produkcióban.  

- A történet három részből áll. Az első a harmincas évek végén játszódik. Egy olyan párról szól, akik a sikeres házasság szimbólumai – meséli Cseke Péter. - Frigyükből egy fiú születik, később azonban a férjet elviszik a frontra, és ott meghal. A második részben, amely a negyvenes évek derekán játszódik, egy másik pár házaséletének vergődéseit, gondjait, elhidegülését ismerhetjük meg. Itt egy jelképes alak is színre lép, Ádám, aki megmutatja a kivezető utat a krízisből. A hatvanas éveket idéző harmadik részben a korábban bemutatott két pár gyermekei találnak egymásra. Szerelmüket azonban megpecsételi a szülői minta. Az aranyműves úgy kerül a középpontba, hogy mind a három pár az ő boltjában vásárolja meg a jegygyűrűket. Ő az Atyaisten szimbóluma.

Az aranyműves boltja - jelenet a darabból.
Az aranyműves boltja - jelenet a darabból.

A pápa csodálatosan fogalmaz a darabban, amikor azt mondja: az emberiség egyik legnagyobb drámája a szerelem. Karol Wojtyla egy nagyon összetartó, hívő katolikus családban nevelkedett. Látta, érzékelte a házasság szépségeit és nehézségeit is. Emellett ő igazán az emberek pápája volt, az egész világ elfogadta, még azok is, akik nem hívők - tette hozzá Cseke Péter.

Az aranyműves boltja - jelenet a darabból.
Az aranyműves boltja - jelenet a darabból.

Az aranyműves boltjának legkülönösebb alakja Ádám, a történet fölött álló figura. A karakter megformálója, Ferencz Bálint arról mesélt, hogyan alakult át a színpadon Karol Wojtyla reverendába bújt szereplőjévé.

- Az általam alakított figura Ádám. Ez a név magában hordozza a szerep jelentését, utalva az első emberpár férfi tagjára. Azt mondja: „Én alighanem azért vagyok, hogy minden ember helyét betöltsem, magamra vállalva további sorsukat, mert bennem kezdődött a sorsuk." II. János Pál pápa írásában Ádám az, aki a történetre fölülről lát rá, mindennek az alapigazságát tudja. Egy jelképes alak aki – nevének bibliai, jelentésbeli értelme szerint – az Ember, ugyanakkor a másokért vállalt áldozat, Krisztus jelképe is, és maga a szerző Vojtyla - árulta el az általa alakított karakterről Ferencz Bálint.

A mai ember túl könnyen választja a válópert

Sokakban felvetődhet, hogyan fogalmazhat ennyire pontosan a női-férfi kapcsolatokról egy szent ember, aki később a Katolikus Anyaszentegyház földi helytartója lett. A pápa a darabban nem általános frázisokat hangoztat, hanem konkrét útmutatást ad, hogyan lehet megoldani a problémákat. - Az igazi üzenete a műnek az, hogy megvan bennünk a képesség arra, hogy bármilyen helyzetet meg tudjunk oldani - foglalta össze a darab mondanivalóját Ádám megformálója. - Meglátásom szerint a mai ember sajnos túl könnyen választja a válópert, mint „megoldást" házassági konfliktusainak orvoslásaként. Pontosan arról szól a darab, hogy mindig voltak ilyen problémák, és lesznek is. Valamikor az emberek - talán éppen azért, mert közelebb álltak a spirituális világhoz és az egyházhoz - nagyobb türelemmel és főleg szeretettel fordultak a másik ember felé. Ma inkább elfordulnak a másiktól és ezért futószalagon bomlanak fel a kapcsolatok. Ahhoz, hogy meg tudjunk oldani egy problémás helyzetet, először magunkban kell megkeresnünk a hibát, és mindenki mást többre kell tartanunk. Valaha ezt pontosan tudták az emberek, de most újra el kell mondani nekik, mert elfelejtették.

Az aranyműves boltja - jelenet a darabból.
Az aranyműves boltja - jelenet a darabból.

II. János Pál pápa (Karol Wojtyla)
Az aranyműves boltja - oratórikus elmélkedés a házasság szentségéről -
fordította: Balássy Péter

TERÉZ: SÁRA BERNADETTE
ANDRÁS: FAZAKAS GÉZA
ANNA: KÉNER GABRIELLA
ÁDÁM: FERENCZ BÁLINT
KRISTÓF: ARADI IMRE
MÓNIKA: HORVÁTH ERIKA
ISTVÁN: KÖRTVÉLYESSY ZSOLT
ARANYMŰVES HANGJA: BŐZSÖNY FERENC

Közreműködik: a BARÁTOK EGYÜTTES

Díszlettervező: Szlávik István Jelmeztervező: Bánki Róza
Világítástervező: Farkas József Súgó: Jani Etelka
Rendezőasszisztens, ügyelő: Vári János

Rendező: Cseke Péter

Olvasóink írták

 • 10. AzthisziSzentFerencHogyFranzvon 2010. november 29. 06:29
  „9. hozzászólás Ferrer
  Igazad is van, szíved joga.
  Az öreg biztosan konzervatív gondolkodású volt,hiszen mégiscsak a katolikus egyház vezetőjévé avandzsált, ám az adott vallási és kultúrkör legjobb választásának bizonyult.
  Mekkora poén volt, amikor Chaplint utánozta!!!Egy pápa!!!:))Igaz eredetileg is színésznek készült-illetve végül az is maradt:kapott egy nagy főszerepet...
  Ennél liberálisabb lépést egy ezer éve betokosodott értékrendtől rövid idő alatt nem lehet várni.”
 • 9. Ferrer 2010. november 28. 23:54
  „8. hozzászólás AzthisziSzentFerencHogyFranzvon
  Én liberális vagyok.”
 • 8. AzthisziSzentFerencHogyFranzvon 2010. november 28. 20:47
  „7. hozzászólás Ferrer
  Most ez miért is izgat annyira?”
 • 7. Ferrer 2010. november 28. 19:16
  „És mit gondolt II. János Pál pápa a melegházasságról?”
 • 6. AzthisziSzentFerencHogyFranzvon 2010. november 28. 17:23
  „Azaz katolikus meg ortodox egyházra.
  Az ortodoxokat több pátriárka vezérli.”
 • 5. AzthisziSzentFerencHogyFranzvon 2010. november 28. 17:21
  „3. hozzászólás N.P.
  Az egyházszakadástól számolok.
  Többek között azért szakadt szét keleti meg nyugati kereszténységre, mert ez utóbbiak mindenáron Róma püspökét tartották egyházfőnek, a többiek meg nem.
  Ám ll. János Pál a legkitűnőbb egyéniség volt ezek közül.”
 • 4. kivi23 2010. november 28. 11:30
  „Vendégjáték: Klebersberg Kultúrkúria december 13.(hétfő) 19.00-kor
  (Budapest, II.Templom utca 2-10.)

  Szereplők: Teréz : Kéner Gabriella
  András : Fazakas Géza
  Anna : Sára Bernadette
  Ádám : Körtvélyessy Zsolt
  Kristóf : Aradi Imre
  Mónika : Horváth Erika
  István : Ferencz Bálint
  Rendező: Cseke Péter
  Fordító : Balássy Péter”
 • 3. N.P. 2010. november 28. 11:29
  „AzthisziSzentFerencHogyFranzvon 2010.11.28. 09:24

  Pontosan így érzek én is! (de, ...a katolikus egyház nem ezer, hanem kétezer éve teszi amit tesz....).”
 • 2. KolompárRómeó 2010. november 28. 09:51
  „A címben szereplő kérdést pedig megválaszolja néhai Daróczi Dávid.”
 • 1. AzthisziSzentFerencHogyFranzvon 2010. november 28. 09:24
  „A katolikus egyház ezeréves fennállása során a lehető legjobb döntése az volt ,amikor ezt a lengyel embert választotta pápájává.
  Karizmatikus, hiteles, ikonikus figura.
  Mondom ezt úgy, hogy már rég nem érdekelnek a vallások.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nagymama sütije: gesztenyés máktorta

Advent első vasárnapján egy igazán különleges ünnepi torta receptjével szeretnénk megajándékozni olvasóinkat. Tovább olvasom