Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Mit tegyünk, ha beszakad alattunk a jég? - fotó

A Kiskunfélegyházi Tűzoltóparancsnokság és a Tiszakécskei Tűzoltóság közös jégből mentési gyakorlatot hajtott végre a Szikrai holtágon Lakiteleknél csütörtökön.
Lassan beköszönt a tavasz, de még vannak akik a befagyott álló- és folyóvizeinken merészkednek. Az elmúlt napokban tapasztalható felmelegedés nem tett jót a korcsolyázóhelyek jégminőségének. Fontos, hogy az alapvető biztonsági szabályokat betartva merészkedjünk a befagyott álló-, vagy folyóvízre. Mielőtt jégre lépünk győzödjünk meg annak minőségéről – olvasható a megyei katasztrófavédelem honlapján. A legbiztonságosabb a jól átlátszó, homogén állapotú jég. Kevésbé biztonságos a hójég, amely nem átlátszó és állagát tekintve kásás. A legkisebb teherbírású az üreges jég, melynek belsejében légbuborékok vannak. A hótakaró alatt a jég vékonyabb, mint a hómentes helyeken.


A csütörtökön megtartott szituációs gyakorlaton, a katasztrófavédelem tűzoltó egységei felkészülhettek az esetleges jégbe beszakadásos balesetekre. A feltételezés szerint egy korcsolyázó személy alatt beszakad a jég, és elmerül a jeges vízben.
A gyakorlat elméleti felkészüléssel vette kezdetét, ahol a jégről mentés lehetséges módozatairól, a munkavédelmi szabályokról és az alapvető elsősegélynyújtásról halhattak a résztvevők.


A helyszínen első feladatként léket kellett vágni, majd a búvár a jéghideg vízbe merült. A tűzoltók a léket létrák használatával közelítették meg, melyre kiemelték a személyt. Mindezt folyamatos kötélbiztosítással tették.


Soha ne menjünk egyedül a jégre, mert baj esetén nem tudunk segítséget kérni. Az öltözetünk réteges, testhez simuló és lehetőleg kis nedvszívó tulajdonságú ruhákból álljon. A jégen nyugodtan és egyenletesen lépkedjünk, és hogyha többen vagyunk egymáshoz közeli helyen, akkor is legalább 2-3 méter távolságot tartsunk egymástól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kleist darab a teátrum színpadán - galéria

Új premierrel várja a közönséget ma este a kecskeméti Katona József Színház. Heinrich von Kleist Az… Tovább olvasom