Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Modern intézményt kaptak végre a fogyatékos gyerekek Kecskeméten

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere adta át a 200 millió forint uniós támogatással, az Új Széchenyi Terv keretében felújított integrált közoktatási intézményt pénteken Kecskeméten.
Fontos az, hogy Magyarországon kialakult az a történeti folyamat, melyben megformálódott a legjobb módszere annak, hogy hogyan foglalkozzunk azokkal a gyerekekkel, akik ennek az otthonnak a lakói - mondta Balog Zoltán, az értelmileg akadályozott, autista, halmozottan fogyatékos gyerekeket befogadó intézmény ünnepségén.

A miniszter kiemelte: fontos, hogy egy olyan országban, amelynek a történelmét és éppen ezért a szakpolitikáknak a fejlődését sokszor megtörték a külső tényezők, ennek ellenére vissza lehet nyúlni azokhoz a pedagógusokhoz, azokhoz a fejlesztési koncepciókhoz, melyekben Magyarország nagyon jó. Ennek az eredménye az, hogy Magyarországra jönnek autista, down-kóros és más mozgásszervi betegségekkel rendelkező gyermekeket gyógyítani, fejleszteni - utalt a jelentős nemzetközi érdeklődésre a miniszter.

A gyermekek megható, sok felnőttnek a szemében könnyet fakasztó műsora kapcsán a miniszter kijelentette: nem az a baj, ha valaki ezen meghatódik, hanem azzal van súlyos baj, aki nem így érez.

Kerényi János, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja emlékeztetett arra, hogy egy rendkívül hosszú, hányatott út után ez az intézmény célba fog érni. A kormánymegbízott kiemelte: a beruházás célja az volt, hogy az intézménybe járó, abban nevelkedő, sajátos igényekkel bíró, szellemi vagy testi fogyatékkal élő gyermekek mindennapi környezete javuljon.

Minda Imre László, a Bács-Kiskun Megyei Intézményfenntartó Központ (MIK) vezetője a beruházásról elmondta: az Új Széchenyi Terv keretében 220 millió forintos beruházással készült el, melyhez közel 200 millió forintot tett ki az uniós támogatás. Hét hónap alatt elkészült beruházást a korábbi fenntartó, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat indította, majd a MIK folytatta és fejezte be - hangsúlyozta. A földszinten a fejlesztő iskola részére két új fejlesztőszoba, egy tornaszoba továbbá egy orvosi szoba készült el a szükséges váróval együtt. Hidroterápiás helyiségeket alakítottak ki, ahol a modern szakmai útmutatások alapján könnyebben segíthetnek a beteg gyermekeken.

Az autisták számára négy új tanterem, és egy étkezővel kombinált tankonyha készült el. A kollégium második emeletén 13 hálószoba, egy társalgó és étkező, valamint új bútorok beszerzése teszi otthonosabbá a gyermekek életét. A férőhelyek számát 72-re bővítették, mert az intézmény egész Bács-Kiskun megye területéről fogad sérült, autista, vagy down-kóros gyermekeket.

A Kecskeméti Városi Bíróság 2012. március 20-án meghozott elsőfokú, nem jogerős ítéletében egy év hat hónap, a végrehajtásában három év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte az intézmény korábbi vezetőjét, aki a vád szerint "dühöngőszobát" alakíttatott ki, ahova az engedélyével vagy az utasítására gyerekeket és fiatal felnőtteket is bezártak. Az intézmény vezetését, a korábbi fenntartó megyei önkormányzat már az ítélet előtt lecserélte.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb fideszes politkus bírálta a kormány döntését

Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke szerint nagy hiba lenne az oktatási rendszer átalakítását… Tovább olvasom