Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 4°C Még több cikk.

Munka nélkül maradhat a jelenlegi képviselők egy része

Bács-Kiskun megyében a tervek szerint 2014-ben már csak hat egyéni országgyűlési választókerület lesz a jelenlegi tízzel szemben.
A 2013-ban megvalósuló új közigazgatási koncepció szerint valószínűleg tizenegy járás lesz Bács-Kiskun megyében, székhelyeikről még nincs végleges döntés - közölte Kerényi János, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja Kiskőrösön.

A járási központok kijelölésénél alapvető szempont, hogy a területhez tartozó települések állampolgárai 30 kilométernél ne lakjanak távolabb a székhelytől - mondta a kormánymegbízott, hozzátéve, hogy Kiskőrösnek jó esélye van arra, hogy járási központ legyen.

Kerényi János emlékeztetett arra, hogy az új közigazgatási koncepció alapján járások területi államigazgatási egységként fognak működni, a tervek szerint a kormányablakok ezeken a szinteken is ki fognak nyitni, és ide tartoznak majd az okmányirodák feladatai is.

A kormánymegbízott, aki egyben a Fidesz országgyűlési képviselője, hangsúlyozta: az átszervezés után a járási központok kormányablakai "az egész államigazgatási rendszert közelebb hozzák az állampolgárokhoz".

Fontos döntésnek nevezte, hogy 2013. január 1-jével az önkormányzat és az államigazgatás rendszere szétválik. "A jelenlegi bürokratikus közigazgatási rendszert le kell építeni, mert drágán működik, ez azonban nem fog menni érdeksérelem nélkül" - fogalmazott Kerényi János. Utalt arra, hogy Bács-Kiskun megyében a tervek szerint hat egyéni országgyűlési választókerület lesz a jelenlegi tízzel szemben, és ezek nem a járások határaihoz igazodnak majd.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint szeptember közepéig el kellett készíteni a járások kialakításáról szóló koncepciót, amelynek alapján a közigazgatási és igazságügyi miniszternek jövő év februárjában elő kell terjesztenie a törvényjavaslat tervezetét.

Olvasóink írták

  • 2. manner 2011. október 20. 18:49
    „Még most is az összefüggést keresem a cikk tartalma és a címe között....”
  • 1. sadap12 2011. október 20. 17:59
    „Nehogy megsajnáljam őket.....Kerényivel az élen. Bár ő magát jól futtatja.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Frekvenciapályázatot nyert a Gong Rádió

Az elmúlt 12 évben a Kecskemét 96,5 MHz-es frekvenciát működtető Gong Rádió Kft. megnyerte a… Tovább olvasom