Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Munkavállalás Angliában: ha kidobnak az ajtón, mássz vissza az ablakon!

Kecskemét – Szinte mindenkinek akad olyan ismerőse, barátja vagy éppen családtagja, aki külföldön próbál szerencsét. Megnéztük, hogyan boldogulnak kecskeméti fiatalok az Egyesült Királyságban. Szekeres Judit és Rádi József meséltek tapasztalataikról.
– Az otthoni kaja nagyon hiányzik, egy jó marhapörkölt, a magyar kenyér, a körözött és a túró rudi. Hiányzik a kollégiumi büfében egy sör vagy Kecskemét főterén egy pohár finom bor. De éppen ezért készültem is: 4 liter pálinkát, különböző szalámikat és fűszereket hoztam magammal, mert az itteni húsok íztelenek. Az otthonról kapott finomságok alapvetőek a túléléshez, ezek nélkül megvesznék – meséli Rádi József.

A 23 éves fiatal tavaly novemberben költözött a Birmingham közelében fekvő Warwick-ba, ahol jelenleg a helyi Subway szendvicsbárban dolgozik, de még így is jobban keres, mint itthon, Kecskeméten, ahol labor technikusként kereste kenyerét a Szegeden környezettudományból diplomázott fiú. – Megutáltam a magyarországi kilátásaimat, azt, hogy nem tudtam saját albérletet fenntartani, vagy ha azt kifizettem, félretenni nem maradt. Céltalanná vált a munkám, így felmondtam. Most itt keresem a laboratóriumi, analitikusi, talajvíz mintavételező technikusi helyeket – mondja Józsi.

Hogyan keressünk munkát idegenben?

A magyar állampolgárok az Európai Unión belül, így az Egyesült Királyságban is szabadon vállalhatnak munkát. A legfontosabb kérdés, hogyan találhatunk külföldön munkahelyet, miután magunk mögött hagytuk hazánkat? – Ugyanúgy, mint bárhol máshol: akarni kell és keresni, soha fel nem adni. Ha kidobnak az ajtón, visszamenni az ablakon – árulja el a 25 éves Szekeres Judit, aki orosz-olasz szakon diplomázott az ELTE-n, most mégis fizikai munkásként éli mindennapjait: délelőttönként házvezetőnő egy családnál, délután és este felszolgáló egy olasz étteremben, emellett egyéni vállalkozást is működtet: kisebb-nagyobb magyar csoportokat kalauzol Londonban és környékén.

Józsi kinn 300 ezer forintot is megkeres. Ha itthon is lehet majd ennyit, hazajön.
Józsinak több minden is hiányzik itthonról. Éppen ezért pálinkával és fűszerrel is jól felpakolva utazott ki Angliába.


– Miután már minden lehetséges helyre elküldtem az önéletrajzomat, 30
Do you speak English?

Ahhoz, hogy a legegyszerűbb munka során is boldoguljunk, elengedhetetlen az angol nyelv legalább alapfokú ismerete. – Ha valaki egyáltalán nem beszéli a nyelvet, vagy csak pár szót, akkor el se induljon. Középfokú angoltudással jöttem ki, és kellett egy-két hónap, mire sikerült elkapnom a fonalat – osztja meg tapasztalatait Judit.
kinyomtatott példánnyal a kezemben mindenhová bementem, ahol csak egy ezred esélyem adódott, hogy dolgozhatok – meséli Józsi, alátámasztva mindazt, amiről Judit beszélt.

– A legegyszerűbb, ahogyan én is kezdtem: besétálni egy ügynökséghez (catering agency), ahol vendéglátós munkákra (felszolgáló, konyhai kisegítő) közvetítik ki a jelentkezőt – meséli a kezdetekről Judit. Sokan az angol munkaügyi központok (job center) segítségével találnak állást. Józsi ugyan nem job center-en keresztül jutott munkához, de ő is megfordult ilyen ügynökségeken. – Vannak úgynevezett jobhunter oldalak az interneten, úgy kell őket elképzelni, mint egy hatalmas adattár: csak begépeled, hogy hol és milyen típusú munkát szeretnél végezni, és álláslehetőségek tucatjával a kezedben indulhatsz tovább.

Lépésről lépésre: angol telefonszám, bankszámla és biztosítás

Első lépésként angliai telefonszámra van szüksége az állásra jelentkezőnek, ugyanis külföldi mobilszámot nem hívnak vissza. – Bármely sarki boltban meg lehet venni az összes mobil szolgáltató SIM kártyáját mindenféle szerződés nélkül, átszámítva alig pár száz forintért – mondja Józsi.

A második a bankszámlanyitás, amihez munkáltatói vagy lakcímigazolás szükséges. Józsi szerint ugyan akad olyan bank, ahol engedékenyebbek, de a legtöbb helyről elküldik az embert, ha a megfelelő papírokkal nem rendelkezik.

A harmadik lépés a biztosítás (National Insurance). NI számot csak az kaphat, aki már dolgozik. Csupán egy interjún kell részt venni a legközelebbi job center-ben, ahol a lakhelyéről és a munkájáról kérdezik a biztosítás igénylőjét. Amíg a végleges NI kártyát kiállítják, ideiglenes számot kap a munkavállaló, és ennek alapján vonják le a különböző járulékokat.

Megéri kint dolgozni?

Nem elhanyagolható kérdés az sem, mennyi kezdőtőke szükséges, ha külföldön akarunk új életet kezdeni, illetve mennyi marad a zsebünkben a végigdolgozott hetek után?

Szekeres Judit munkahelyén.
Szekeres Judit London és környékén kalauzol csoportokat.
Az általunk kérdezett fiatalok kicsit több mint 200 ezer forinttal a zsebükben indultak útnak. Juditnak 3 hét alatt sikerült munkát találnia. – Amikor az első fizetésemet megkaptam, körülbelül 70 ezer forintom volt még a kivitt 230 ezerből. De addig csak a legolcsóbb élelmiszerekre és a lakbérre költöttem.

A Londonban élő Judit azt mondja a lakásbérlés és a közlekedés nagyon drága az angol fővárosban, de minden más az ottani órabérhez képest olcsó. Józsi Warwick-ban egy helyiségen osztozik szobatársával, de havi 60 ezer forintnak megfelelő fontot fizetnek a lakhatásért, ami nagyon olcsónak számít odakint. – A ruhák és az elektronikai cikkek a magyar árakhoz képest jóval olcsóbbak – tudjuk meg Józsitól.

– Nagyon jó érzés heti rendszerességgel, péntekenként kézhez kapni a fizetést. Általában heti 40 órát dolgozom, körülbelül 70 ezer forintot keresek. Ha csak egy picivel dolgozom többet, akkor havonta akár 300 ezer forintot is zsebre tehetek. Ebből 60-an a lakbér rezsivel együtt, a helyi közlekedésre nem kell költenem, mert biciklivel járok. A többi pénzből élhetek, és félretehetek. Ezt otthon mikor tudnám megcsinálni? – teszi fel a kérdést Józsi. – Egy minimálbéres munkából is elfogadható életszínvonalon lehet élni, nyomorgás nélkül – teszi hozzá Judit.

– Amíg jól érzem magam, vagy nem kapok jobb lehetőséget, maradok. Ha a szakmámban sikerül elhelyezkednem, akkor évekig is maradnék. Ha nem, akkor jövőre irány Ausztrália. Magyarországon már dolgoztam, köszönöm elég volt, majd ha ugyanannyit keresek, mint külföldön, akkor szívesen visszamegyek – zárja a beszélgetést Józsi.

Olvasóink írták

50 hozzászólás
 • 50. Zsuskaa 2011. február 24. 14:17
  „Az ember azért akar lépni kicsiny hazájából, mert unja, hogy a szomszéd mindig keresztbe tesz neki, hogy mki irigy, hogy mki csak kesereg, nyavalyog.HOgy 20ft-ot kell beosztani egy hónapra. Ha lehet ennél "kényelmesebben" élni, hát miért ne tennénk?Irány külföld, ahol megbecsülik a dolgozni akarót. Itt meg csak kisemmizik....”
 • 49. Oz 2011. február 09. 15:57
  „Én ehhez csak annyit hozzászólni, hogy mind a két félnek igaza van pár dologban. De, aki a saját országát és az itt élő embereket szidja, mint itt néhányan. Azok nézzenek már egy kicsit magukba! Semmivel sem különb emberek Ők és a nagy nyugat sem jobb tőlünk semmivel. Persze a sok lehetőség és mi egyebek. Viszont kint is meg kell szenvedni a jó létért. Ja és a legjobb szöveg, amit sokan hajtogatnak, hogy csak akkor jönnek haza, ha itt is megkeresnek annyit, mint kint. Tegyük fel, hogy jobb lenne a helyzet Magyarországon, akkor egyből rohannának haza, mert ők olyan büszkék a magyarságukra meg hasonlók. Ezektől az emberektől fordul fel a gyomrom.”
 • 48. Wacky 2011. február 08. 02:47
  „"43. sajtkukac 2011.02.07. 21:50"

  téves!! ugyanannyi az ára mint itt!! ha a TESCO-ban vásárolsz vagy hasonló helyeken!!

  a cikkhez pedig hozzáírnám hogy 804 font kb. a minimálbér, átszámolod x319 (kb.) ->> az úgy 256.000 Ft, ebből ha ügyes vagy és nem dohányzol!! nem vagy alkesz!! nem zavar egy kis séta a tömegközlekedés helyett!! és tudsz spórolni!!(könnyebb mondani mint megcsinálni ha viszonylagosan dől a lé!!) akkor kijössz belőle szépen, amúgy többet kell keresned!!

  Ergo a 300.000Ft-tal már tudsz egy kis minimálisat félre rakni (140 font/hó)
  /kb 500.000 Ft-ot spórolsz meg 1 évben, persze ha nem költesz ajándékokra vagy kiruccanásokra!!/

  Jaa és egy kis megjegyzés: Az író 60 rugóval számolt egy lakásra, amire azt mondta nagyon olcsó, azaz 1000 ből 2db van ilyen... számolj inkább 100 rugóval, és akkor reálisabban tudod látni a dolgokat!!”
 • 47. PipiczGabor 2011. február 07. 23:58
  „Minden szemlelet, megiteles es eletkor kerdese is.Lehetne felhozni jo es rossz dolgokat a magyarorszagi es az angliai lettel kapcsolatban.Egy biztos, annak eri meg nagyon Angliaban dolgoznia akinek olyan a diplomaja, melyet ott keresnek.Altalaban orvosok, kutatok kapnak olyan jovedelmet amibol mar jol lehet elni.A melos az mindenhol prolatar.Az angol a valsag ota a rosszabb munkat is elvallalja.A sok szaz eves gyarmattartoi let lustava tette oket, mert volt penzuk mindent megcsinaltatni a szinesebb munkaerovel. Ez mara mar valtozott egy kicsit.Szoban az angol udvarias, de kozben mast gondol rolad.Jelenlegi Anglia kicsit hasonlit a volt kadari szocializmushoz.Szerencses foldrajzi adottsagokkal birtak mert a csatorna elzarta oket a vilagtol, igy Julius Cesar ota nem taposta foldjet hodito.Ha ott laknanak ahol mi magyarok az angolok mar reg nem leteznenek.”
 • 46. fili-busz 2011. február 07. 22:50
  „45. Yocowboy 2011.02.07. 22:38

  Asda-s narancslé 34p...

  Nézd meg mi van benne!
  Mennyi gyümölcstartalom és mennyi festék?
  De csak azért írtam a Hohes C-t,mert a sört nem iszom, de feltételezem az sem sokkal olcsóbb.
  De gondolom rohadtul nagy luxus, (lenne) ha valaki napi 12 óra munka után megenged magának egy sört otthon(nem vendéglőben,mert arról ne is beszéljünk ugye)!

  Ne értese félre senki, nem akarok én " oda piszkolni, ahonnan eszek".
  De nincs értelme eljátszani a "milliomos amerikai-angol" nagybácsit, amikor kilóg a lóláb és "hülyítsünk" embereket,amiről esetleg nincs közvetlen információjuk.
  Ha már napi 1 liter Hohes C is luxusnak számít.”
 • 45. Yocowboy 2011. február 07. 22:38
  „Asda-s narancslé 34p”
 • 44. fili-busz 2011. február 07. 22:37
  „43. sajtkukac 2011.02.07. 21:50

  "...A Hohes-C igenis luxus...",

  Igazad van.
  Ha a Hohes-C igenis luxus, akkor miről beszélünk, ha még ezt sem "engedhetem" meg magamnak nyugaton?
  :-(
  Egyébként az említett helyeken vásárolok, a piacon is.

  A mostani,valós helyzetet itt nézhetitek meg(nem arról a 10%ról van szó akinek bejött, hanem a másik 90%-ról):

  http://hunuk.com/angliai-munka-allas-londonban/#comments
  http://www.magyaroklondonban.com/ftopict-3395.html
  http://www.londonimagyarok.hu/index.php?option=com_adsmanager&page=show_category&catid=1&order=0&expand=0&Itemid=29

  "....Lidl-be, és Tescoba odakint is, ahol az árak ugyanolyanok, mint itthon, ...."

  Akkor számoljunk csak.
  Valaki írta, hogy 20 fontból meg vannak ketten egész héten.
  Na persze 7200-8600 forintból ketten , egész héten.
  Aha, persze....”
 • 43. sajtkukac 2011. február 07. 21:50
  „A Hohes-C igenis luxus, ahogyan 1,5 fontot kiadni 1 kg narancsért! Piacra kell járni, Lidl-be, és Tescoba odakint is, ahol az árak ugyanolyanok, mint itthon, csak éppen 3-4-szer annyiból veheted meg, mint itthon.”
 • 42. fili-busz 2011. február 07. 18:15
  „34. 3évesférfi 2011.02.07. 16:47

  31. fili-busz: Nekem nagyon úgy tűnik, hogy te, meg a barátaid vagytok az örök elégedtlenkedől és rinyálógépek.

  Igazad van.
  Én vagyok az egyetlen itt , aki elégedetlenkedik és rinyál, az ide írogató, folyamatos rinyálók miatt.
  Akik mást sem tesznek, csak pocskondiázzák Mo-t és a magyar embereket.
  Több felé éltem a világban és elmondhatom, nagyon sok általunk "felmagasztalt" nemzettől különbek vagyunk, az országunk nem különben.

  Csak el szerettem, volna mondani az igazság másik oldalát is, mivel itt csak a " Mindenhol jó, de legrosszabb Mo-on." hozzászólások vannak túlsúlyban, főleg úgy, hogy az ide írogatók egy része, még csak térképen látta Angliát.
  Ezzel is rontva az amúgy sem rózsás közhangulatot otthon.
  Elegem van már az itt rinyálókból, akik mindenben kevesebbre értékelik MO-t és a magyar embereket.
  Miért jó ez?
  Az angolok sokmindenben "sehol" sincsenek hozzánk képest, kivéve a hazaszeretetüket és az önbecsülésüket.
  Ezt kellene már eltanulni és nem a flancot.

  Sokan kölcsön pénzből, a szép jövő reményében, gyakran az ilyen "hurrá optimista" cikkek hatására vágnak neki a nagy világnak . Őket szerettem volna megfontoltabb döntésre "figyelmeztetni".

  34. 3évesférfi 2011.02.07. 16:47
  "Nagyon helyes, hogy hazamennek az ismerőseid - aki nem akar dolgozni, az mehet is."

  Hát akkor próbálj meg te 14-24 óráig 30 tonnát megmozgatni minimál közeli bérért mindennap.
  Megnéznélek 2 hét után.
  EGyébként én nem csináltam.

  " Te miért nem menekülsz haza, ha olyan szörnyű az élet Angliában?"

  Megmondom neked. Mert 2 éve kirúgtak és nem kaptam másik állást. A segélyért könyörögni pedig szégyelltem volna, mert a családunkban sem könyörgött senki még segélyért. Ezért.
  De ennek ellenére nem fogok megalázkodni a pénzért,annak ellenére hogy 12 órázok és már régen nem és messze nem a minimál bérért dolgozom és messze nem alja munkát.

  32. 3évesférfi 2011.02.07. 16:33

  "31: Így is lehet nézni és egészen máshogy is. Van aki jól érzi magát kint minimálbéren is, mert LEGALÁBB VAN MUNKÁJA, akkor is ha szart pucol diplomával. Legalább megtanul újra dolgozni a két kezével. Ha derogál az aljamunka, menj haza munkanélkülinek."

  Eltatlátad. Diplomás vagyok és (majdnem) szart pucoltam 2 hónapig.
  De ma már messze vagyok ettől. Mind munkában, mind pénzben.
  És előbb- utóbb haza fogok menni a hazámba, mihelyt kapok otthon munkát, rögtön.
  Mert nekem nem az anyagiak,az egyetlen és első helyen álló mérce, az életben.

  38. szjudit 2011.02.07. 17:05

  "Hát nem tudom mit eszik az, aki havi 200 fontot költ kajára....szarvasgombás-lazacos-kaviárt mindennap vagy esetleg aranyrudakat tesz a szendvicsbe...én heti 20-25 fontból bevásárolok kettőnkre és főzök minden"

  Lehet cinikuskodni, de 40 font/hét egyáltalán nem sok és nincs benne "szarvasgombás-lazacos-kaviárt mindennap vagy esetleg aranyrudakat tesz a szendvicsbe".
  De cáfoljonak meg az ideírogatók, hogy mennyit költenek kajára hetente összesen.
  Meg fogsz lepődni.
  Te mennyit hagysz ott egy vásárláskor?
  Csak úgy mondom, egy liter Hohes C üdítő 1,5 font, ami ugye nem egy nagy luxus.

  Na már most ha naponta megiszok 1litert, az 10 font hetente.
  (1 kg narancs 1,5 font, fél kiló szőlő 2,5 font.)
  Akkor marad 15 font egy hétre?
  Na ne máááááááá.

  35. Yocowboy 2011.02.07. 16:57
  "Kedves fili-busz (és társai), ha meguntad a matekozást, szivesen segitek itt melot keresni!"

  Nem unom a matekot,mert kedvenc tantárgyam.
  De a matekban nem lehet mellébeszélni és a hurrá optimizmus is ismeretlen fogalom.

  Köszönöm a "kedvességedet", de nincs rá szükségem,
  2 okból:
  1/ a problémáimat magam oldom meg és nem rinyálok, hogy más oldja meg
  2/ menő "szakmám" van és immár 2 éve "biztos" munkahelyem.Állandó felvétel van, akit esetleg érdekelne. Ja, és nem "fizikai-alja" munka.
  :-)


  De, ne csak "rosszat" írjak, elmondok pár jó dolgot is:

  - az emberek nagy többsége nem jár 1-2 száz fontos cuccokban, habár megtehetné.
  - nem az számít, milyen ruha van rajtad
  - van ingyenes bankszámla. A fizetős bankszámláért utasbiztosítást, úti segélyszolgálatot biztosítanak...stb.
  - a készpénz felvétel itt ingyenes az automatából(vajon hova csordogál az így befolyt extra jövedelem Mo-ról?)
  - az otthoni pl. 60 fontos telefon itt 20 font(vajon hova csordogál az így befolyt extra jövedelem Mo-ról?)
  - pl.lemerült az akkumlátorom. oDajött egy nyakkendős AUDI 8as vezetője, hogy megbikázza a kocsit , ha akarom. Akartam.
  - nem volt egy termék az önkiben. Szalad utánam, az (minimál béres)alkalmazott,hogy megkérdezte (annak ellenére, hogy kértem volna rá) a managert. Lesz a jövő héten.

  Tetszett!

  :-)”
 • 41. szjudit 2011. február 07. 17:18
  „Igen, épp most írt facebookon, hogy milyen kicsi a világ, a Rádijózsikához jön Angliába:)))Igen, várom a finomságot:)”
 • 40. Yocowboy 2011. február 07. 17:14
  „aahhhh tevagy szjudit :D micsoda véletlen, hogy veled értek egyet. tudod hogy pénteken találkozunk? ráczhajnika pajtikámmal viszunk neked finomságot londonba :P”
 • 39. szjudit 2011. február 07. 17:08
  „Józsi,örülük, hogy osztod a véleményemet, mert én is ott vigyorgok fent a képen :)”
 • 38. szjudit 2011. február 07. 17:05
  „Hát nem tudom mit eszik az, aki havi 200 fontot költ kajára....szarvasgombás-lazacos-kaviárt mindennap vagy esetleg aranyrudakat tesz a szendvicsbe...én heti 20-25 fontból bevásárolok kettőnkre és főzök minden nap.És nem zacskós levest meg száraz kenyeret eszünk....”
 • 37. JungHeinrich 2011. február 07. 16:59
  „Ezt nevezem sracok! Igazi altalanositas semmi mas.Ha itt tartunk en ismerek olyat aki vilagtalan kis junkie volt ,majd par evre ra egy elit etterem managere.Ha nem tudod a nyelvet ne is probalkozz, nem nyelvvizsgara gondolok hanem konkret folyamatos beszedkeszsegre. Az a kor csak annak zarul be aki hagyja baratom! Persze ismerek sokakat akik hazamentek ,mert "nem jott be" es ismerek olyanokat akik mint elotte irtam munka mellett nyelvet tanultak,majd tanultak. Ma mind egytol egyig heti 500 font folotti fizetessel allando (milyen mas lehetseges :-)) munkaval rendelkezik es azontori a fejet mi a kovetkezo lepes.Elarulom tanulni meg! Emlithetnek olyat aki 10 eve folyamatosan kinnt van Londonban, egy vasat nem sporolva ,de elvegzett egy egyetemet ( munka mellett) es ma media tanacsadokent nem 500at tesz zsebre hetente.Sorolhatnam sokaig azokat akikkel egyutt indultunk mint baby sitterek es segedmunkasok es ma meg nem mondanad valaha honnan indult. A szarpucolas csak resze,ha ezen nem jutsz tul 2 -3 ev mulva akkor annyit is ersz! Bar ma nem ajanlom senkinek Londont,mert tenyleg nem a regi, de ha egy 10 millas metropoliszban azt mered allitani hogy nincsenek lehetosegek egy LUZER vagy!”
 • 36. Yocowboy 2011. február 07. 16:58
  „ja, én vigyorgok ott kicsit fentebb a képen, Rádi Józsika”
 • 35. Yocowboy 2011. február 07. 16:57
  „Lennekedvem mindenre reagálni, csak, hgoy néhány feltételezést cáfoljak ( és mert még sosem kommenteztem fészbukon kivül)
  vigyázni a magyarokkal..., én eddig csak jófejekkel találkoztam, persze előre elkerültem ezeket a közvetitő cégeket, ha valakinek közvetitő kell, el se induljon - másrészt miután a honlapokon elolvastam hogy milyen regisztrácios dijak meg ilyenolyan kaucio hagytam őket. És igen jo körülmények között egy város csendes kertvárosi részében egy lakom, megosztott szobában, de 5 év kolesz után mieznekem..
  Magyar lakotársakkal, akikkel természetesen vannak surlodásaim (ők nem voltak mórások), de sztem sokkal jobb mintha büdös (a főztjük) indiaiakkal kellene laknom.
  Nekem eddig rosszabb tapaszlatom nincs a kinti magyarokkal mint az otthoniakkal. Méghogy lenézik a magyart, az egyik legjobb munkaerőnek tartják, managerem mondotta.
  Érdemes átváltani, NAGYON!! Mi más motiválna jobban annál, hogy basszus én átlag min. most 3x annyit keresek mint otthon a Master diplomához igazodott szakmai meloval és csak szendvicseket csinálok.. És nem égő biciklivel járni sztem otthon sem, és ha átváltom akkor 8ad annyiért vettem no fear pulcsikat mint otthon.
  Ja és egyre inkább eltévedek bulikba, bringázok, futok, most egy honap alatt háromszor megyek kirándulni londonba, sok szart összevásárolok, és még igy is többet félrerekok mint otthon a havi fizetésem. akkor és annyit megyek szabira amennyit akarok, de nem akarok mert szeretem ezt a munkát, a munkatársaim, és a fizut.
  És az emberek, most egy angolban találtam meg azt akivel legjobb együtt dolgozni munkám során. És igenis lehet előrelépni, már voltam szakmai interjun, ma is felhivtak, összefog jönni. de ha nem akkor valoszinu már nyárra assistant manager lehetnék. ha valkivel szjudittal osztom a véleményem.
  Másrészt - hozzáállás.
  Olvassátok el a hozzászólásokat. Ha ez a cikk itt jolent volna meg, ötödennyi, gyűlölködő, okoskodó bejegyzés sem született volna. Örüljünk és azt tanácsolom mindenkinek hogy MERJEN. nyelvtudás mellett, Hozzáállás - akik magyarországon bunkok, lusták és finnyásak, életuntak, nem tudnak örülni lelkesek lenni azok persze, hogy rossz szájizzel mennek haza. én azért jöttem ide mert, kaland, nyelv- egész nap a nyelvet gyakorlom ingyen, beszélgetek a vásárlokkal, munkatársakkal. pénz - kényelmesen jolélek és sokat félrerakok. emberek, kulturák, akcentusok, szokások, időjárás. Én speciel kedvelem az angolokat, roppant viccesek, kedvesek és jószándékuak..
  Én nagyon szeretnék Magyarországon élni, majd. amikor már lesz értelme. addig lesz pénzem hazalátogatni, és pár év alatt egy lakásra már félre lehet pakolni.
  Sok szubjektiv dolgot leirtam, tul sokat is talán, meg lehet érteni, hogy amit ettől az élménytől kap az ember azzal csak gazdagabb lehet.

  Kedves fili-busz (és társai), ha meguntad a matekozást, szivesen segitek itt melot keresni!”
 • 34. 3évesférfi 2011. február 07. 16:47
  „31. fili-busz: Nekem nagyon úgy tűnik, hogy te, meg a barátaid vagytok az örök elégedtlenkedől és rinyálógépek. Nagyon helyes, hogy hazamennek az ismerőseid - aki nem akar dolgozni, az mehet is. Te miért nem menekülsz haza, ha olyan szörnyű az élet Angliában?”
 • 33. dublini 2011. február 07. 16:36
  „3évesférfi 2011.02.07. 16:33
  Ott a pont!!!”
 • 32. 3évesférfi 2011. február 07. 16:33
  „31: Így is lehet nézni és egészen máshogy is. Van aki jól érzi magát kint minimálbéren is, mert LEGALÁBB VAN MUNKÁJA, akkor is ha szart pucol diplomával. Legalább megtanul újra dolgozni a két kezével. Ha derogál az aljamunka, menj haza munkanélkülinek.”
 • 31. fili-busz 2011. február 07. 16:25
  „18. blntptr 2011.02.07. 14:30
  19. komlodi 2011.02.07. 14:35

  Leírta a való világot, ezért én nem ismételném.

  Csak pár szösszenet ,azoknak,akiknek minden és mindhol jobb mint otthon(kíváncsi lennék, mi lesz a véleményük, ha elolvassák):

  A kint dolgozó magyarok 90%-a sz@rt pucol(nem ritkán diplomával) valamelyik öregek otthonában, mosogat, felszolgál, bébicsősz vagy fizikai munkás, minimálbérért. És esélye sincs kitörni. 2 okból: szinte lehetetlen napközben megoldani a nyelvtanulást, ennélkül, meg esélye sincs jobb munkára.
  Arról nem is beszélve, hogy a jobb munkákhoz 6 hónap angol tapasztalatot kérnek, az angol nyelv mellett.
  És ezzel bezárult a kör.
  Kettő, személyes, perfekt angolul beszélő, ismerősöm 6 hónapja keres (nem alja)munkát és nem kap. (Mi csak az alja munkára kellünk ide.)
  Egy helyen meg is mondták neki, hogy még lesz angol jelentkező, addig ne is próbálkozzon.
  (A fennmaradó 10% normális munkával rendelkező, magyar munkavállaló, már korábban jött vagy orvos, vagy informatikus vagy ápoló, stb.)

  Ha itt kibérelnek egy házat kb 1000 fontért, akkor az 200-250-re jön ki havonta(ami már nincs messze a tömegszállástól és a "bigbradertől"). A földön alszanak,mert nincs bútor(láttam). Az egy személyes, normális szoba ára:80-90 font/hó.

  A kajára simán elmegy havi 200 font(ha otthon főzől).
  Csak kevesen tudnak biciklivel járni, ezért a közlekedés további min. 70 font/hó.
  A minimál bér kb. 900 font körül van(heti 40 óra). Tehát kb. 650 font elmegy a megélhetésre, megmarad 250 és még nem vettél magadnak semmit, nem szórakoztál és nem voltál BETEG(!!!!!) és mindennap dolgoztál(soknak nincs állandó munkahelye, ezért csak akkor megy, ha szólnak).
  ÉS azt mindenki elfelejti, hogy itt nem jár táppénz és az orvosságért is borsos árat kell fizetni.
  Az orvosi ellátás kritikán aluli!!!!!!!!!
  Egy évre pedig 4 hét szabadságot kapsz .
  Egy autó fentartása igen borsos.
  Egy kis kategóriás autó ára 500-800 font használtan, a biztosítás pedig évi 600-800 font + 150 font útadó + 50 font műszaki + 250 font karbantartás évente(pl.egy komplett vezérműszíj csere 250 font). Ez 1200 font és akkor már csak havi 150 font marad a minimál bérből.
  Hátha 150 fontért olyan jó ennyit nélkülözni, hát csak tessék.
  Az ügyintézés pedig trehongya. Itt csak álmodni lehet a magyar ügyintézésről.
  Olyan dolgokat csinálnak, hogy Kafka forog a sírjában.(Személyes tapasztalat)

  Aki pedig "segítőkész és lehúzós" magyarokra panaszkodik, az nem árt ha tudja:
  Itt semmi sincs ingyen.
  A benzinkúton fizetni kell a levegőért, ha pumpálni akarsz a gumiba, az autópálya parkolóban csak 2 órát maradhatsz, utána fizetős és majdnem mindenhol kell parkolódíjatt fizetni(kivéve a lakóparkokat) stb.

  Akkor nem értem,miért gáz az, ha valaki elintéz valami hivatalos ügyet, valakinek és pénzt kér érte?(Nyilván ha barátról van szó, az más)

  Ez kemény kapitalizmus.

  1 ismerősöm újévre ment vissza Mo-ra, mert munkát kapott az Audiban(itt fizikai munkás volt), a másik májusban megy haza(elege van), a harmadiknak pedig akkor lett elege, amikor már harmadszor rabolták ki késsel,amikor pizzafutárkodott.
  A múlt héten valakit nyakon szúrtak, fényes nappal a parkban...csak úgy.

  Ezeket a dolgokat azoknak írtam, akik azt hiszik, hogy itt kolbászból van kerítés, minden fenékig tejfel és az ablakon hányják be a pénzt.

  Az örök elégedetlenkedők, rinyálók és Magyarországra köpködők, pedig próbálják meg!!!!!!
  Nem tartom kizártnak, hogy jelentős hányaduk gyorsan összepakolna és hazamenne.

  :-)”
50 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kozmetikázni indult a tolvaj?

60 ezer forint értékben próbált meg kozmetikai szereket ellopni egy 26 éves férfi az egyik Izsáki úti bevásárlóközpontból. Tovább olvasom