Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 08. 30. vasárnap - Rózsa

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Kecskemét hírei > Munkavállalás Angliában: ha kidobnak az ajtón, mássz vissza az ablakon!

Munkavállalás Angliában: ha kidobnak az ajtón, mássz vissza az ablakon!

Kecskemét – Szinte mindenkinek akad olyan ismerőse, barátja vagy éppen családtagja, aki külföldön próbál szerencsét. Megnéztük, hogyan boldogulnak kecskeméti fiatalok az Egyesült Királyságban. Szekeres Judit és Rádi József meséltek tapasztalataikról.

Major Stella - 2011.02.07. 06:40
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
– Az otthoni kaja nagyon hiányzik, egy jó marhapörkölt, a magyar kenyér, a körözött és a túró rudi. Hiányzik a kollégiumi büfében egy sör vagy Kecskemét főterén egy pohár finom bor. De éppen ezért készültem is: 4 liter pálinkát, különböző szalámikat és fűszereket hoztam magammal, mert az itteni húsok íztelenek. Az otthonról kapott finomságok alapvetőek a túléléshez, ezek nélkül megvesznék – meséli Rádi József.

A 23 éves fiatal tavaly novemberben költözött a Birmingham közelében fekvő Warwick-ba, ahol jelenleg a helyi Subway szendvicsbárban dolgozik, de még így is jobban keres, mint itthon, Kecskeméten, ahol labor technikusként kereste kenyerét a Szegeden környezettudományból diplomázott fiú. – Megutáltam a magyarországi kilátásaimat, azt, hogy nem tudtam saját albérletet fenntartani, vagy ha azt kifizettem, félretenni nem maradt. Céltalanná vált a munkám, így felmondtam. Most itt keresem a laboratóriumi, analitikusi, talajvíz mintavételező technikusi helyeket – mondja Józsi.

Hogyan keressünk munkát idegenben?

A magyar állampolgárok az Európai Unión belül, így az Egyesült Királyságban is szabadon vállalhatnak munkát. A legfontosabb kérdés, hogyan találhatunk külföldön munkahelyet, miután magunk mögött hagytuk hazánkat? – Ugyanúgy, mint bárhol máshol: akarni kell és keresni, soha fel nem adni. Ha kidobnak az ajtón, visszamenni az ablakon – árulja el a 25 éves Szekeres Judit, aki orosz-olasz szakon diplomázott az ELTE-n, most mégis fizikai munkásként éli mindennapjait: délelőttönként házvezetőnő egy családnál, délután és este felszolgáló egy olasz étteremben, emellett egyéni vállalkozást is működtet: kisebb-nagyobb magyar csoportokat kalauzol Londonban és környékén.

Józsi kinn 300 ezer forintot is megkeres. Ha itthon is lehet majd ennyit, hazajön.
Józsinak több minden is hiányzik itthonról. Éppen ezért pálinkával és fűszerrel is jól felpakolva utazott ki Angliába.


– Miután már minden lehetséges helyre elküldtem az önéletrajzomat, 30
Do you speak English?

Ahhoz, hogy a legegyszerűbb munka során is boldoguljunk, elengedhetetlen az angol nyelv legalább alapfokú ismerete. – Ha valaki egyáltalán nem beszéli a nyelvet, vagy csak pár szót, akkor el se induljon. Középfokú angoltudással jöttem ki, és kellett egy-két hónap, mire sikerült elkapnom a fonalat – osztja meg tapasztalatait Judit.
kinyomtatott példánnyal a kezemben mindenhová bementem, ahol csak egy ezred esélyem adódott, hogy dolgozhatok – meséli Józsi, alátámasztva mindazt, amiről Judit beszélt.

– A legegyszerűbb, ahogyan én is kezdtem: besétálni egy ügynökséghez (catering agency), ahol vendéglátós munkákra (felszolgáló, konyhai kisegítő) közvetítik ki a jelentkezőt – meséli a kezdetekről Judit. Sokan az angol munkaügyi központok (job center) segítségével találnak állást. Józsi ugyan nem job center-en keresztül jutott munkához, de ő is megfordult ilyen ügynökségeken. – Vannak úgynevezett jobhunter oldalak az interneten, úgy kell őket elképzelni, mint egy hatalmas adattár: csak begépeled, hogy hol és milyen típusú munkát szeretnél végezni, és álláslehetőségek tucatjával a kezedben indulhatsz tovább.

Lépésről lépésre: angol telefonszám, bankszámla és biztosítás

Első lépésként angliai telefonszámra van szüksége az állásra jelentkezőnek, ugyanis külföldi mobilszámot nem hívnak vissza. – Bármely sarki boltban meg lehet venni az összes mobil szolgáltató SIM kártyáját mindenféle szerződés nélkül, átszámítva alig pár száz forintért – mondja Józsi.

A második a bankszámlanyitás, amihez munkáltatói vagy lakcímigazolás szükséges. Józsi szerint ugyan akad olyan bank, ahol engedékenyebbek, de a legtöbb helyről elküldik az embert, ha a megfelelő papírokkal nem rendelkezik.

A harmadik lépés a biztosítás (National Insurance). NI számot csak az kaphat, aki már dolgozik. Csupán egy interjún kell részt venni a legközelebbi job center-ben, ahol a lakhelyéről és a munkájáról kérdezik a biztosítás igénylőjét. Amíg a végleges NI kártyát kiállítják, ideiglenes számot kap a munkavállaló, és ennek alapján vonják le a különböző járulékokat.

Megéri kint dolgozni?

Nem elhanyagolható kérdés az sem, mennyi kezdőtőke szükséges, ha külföldön akarunk új életet kezdeni, illetve mennyi marad a zsebünkben a végigdolgozott hetek után?

Szekeres Judit munkahelyén.
Szekeres Judit London és környékén kalauzol csoportokat.
Az általunk kérdezett fiatalok kicsit több mint 200 ezer forinttal a zsebükben indultak útnak. Juditnak 3 hét alatt sikerült munkát találnia. – Amikor az első fizetésemet megkaptam, körülbelül 70 ezer forintom volt még a kivitt 230 ezerből. De addig csak a legolcsóbb élelmiszerekre és a lakbérre költöttem.

A Londonban élő Judit azt mondja a lakásbérlés és a közlekedés nagyon drága az angol fővárosban, de minden más az ottani órabérhez képest olcsó. Józsi Warwick-ban egy helyiségen osztozik szobatársával, de havi 60 ezer forintnak megfelelő fontot fizetnek a lakhatásért, ami nagyon olcsónak számít odakint. – A ruhák és az elektronikai cikkek a magyar árakhoz képest jóval olcsóbbak – tudjuk meg Józsitól.

– Nagyon jó érzés heti rendszerességgel, péntekenként kézhez kapni a fizetést. Általában heti 40 órát dolgozom, körülbelül 70 ezer forintot keresek. Ha csak egy picivel dolgozom többet, akkor havonta akár 300 ezer forintot is zsebre tehetek. Ebből 60-an a lakbér rezsivel együtt, a helyi közlekedésre nem kell költenem, mert biciklivel járok. A többi pénzből élhetek, és félretehetek. Ezt otthon mikor tudnám megcsinálni? – teszi fel a kérdést Józsi. – Egy minimálbéres munkából is elfogadható életszínvonalon lehet élni, nyomorgás nélkül – teszi hozzá Judit.

– Amíg jól érzem magam, vagy nem kapok jobb lehetőséget, maradok. Ha a szakmámban sikerül elhelyezkednem, akkor évekig is maradnék. Ha nem, akkor jövőre irány Ausztrália. Magyarországon már dolgoztam, köszönöm elég volt, majd ha ugyanannyit keresek, mint külföldön, akkor szívesen visszamegyek – zárja a beszélgetést Józsi.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

12345 következő >> végére >>> 50 hozzászólás
Moderálásra küldöm 50. Zsuskaa 2011.02.24. 14:17

Az ember azért akar lépni kicsiny hazájából, mert unja, hogy a szomszéd mindig keresztbe tesz neki, hogy mki irigy, hogy mki csak kesereg, nyavalyog.HOgy 20ft-ot kell beosztani egy hónapra. Ha lehet ennél "kényelmesebben" élni, hát miért ne tennénk?Irány külföld, ahol megbecsülik a dolgozni akarót. Itt meg csak kisemmizik....

Moderálásra küldöm 49. Oz 2011.02.09. 15:57

Én ehhez csak annyit hozzászólni, hogy mind a két félnek igaza van pár dologban. De, aki a saját országát és az itt élő embereket szidja, mint itt néhányan. Azok nézzenek már egy kicsit magukba! Semmivel sem különb emberek Ők és a nagy nyugat sem jobb tőlünk semmivel. Persze a sok lehetőség és mi egyebek. Viszont kint is meg kell szenvedni a jó létért. Ja és a legjobb szöveg, amit sokan hajtogatnak, hogy csak akkor jönnek haza, ha itt is megkeresnek annyit, mint kint. Tegyük fel, hogy jobb lenne a helyzet Magyarországon, akkor egyből rohannának haza, mert ők olyan büszkék a magyarságukra meg hasonlók. Ezektől az emberektől fordul fel a gyomrom.

Moderálásra küldöm 48. Wacky 2011.02.08. 02:47

"43. sajtkukac 2011.02.07. 21:50"

téves!! ugyanannyi az ára mint itt!! ha a TESCO-ban vásárolsz vagy hasonló helyeken!!

a cikkhez pedig hozzáírnám hogy 804 font kb. a minimálbér, átszámolod x319 (kb.) ->> az úgy 256.000 Ft, ebből ha ügyes vagy és nem dohányzol!! nem vagy alkesz!! nem zavar egy kis séta a tömegközlekedés helyett!! és tudsz spórolni!!(könnyebb mondani mint megcsinálni ha viszonylagosan dől a lé!!) akkor kijössz belőle szépen, amúgy többet kell keresned!!

Ergo a 300.000Ft-tal már tudsz egy kis minimálisat félre rakni (140 font/hó)
/kb 500.000 Ft-ot spórolsz meg 1 évben, persze ha nem költesz ajándékokra vagy kiruccanásokra!!/

Jaa és egy kis megjegyzés: Az író 60 rugóval számolt egy lakásra, amire azt mondta nagyon olcsó, azaz 1000 ből 2db van ilyen... számolj inkább 100 rugóval, és akkor reálisabban tudod látni a dolgokat!!

Moderálásra küldöm 47. PipiczGabor 2011.02.07. 23:58

Minden szemlelet, megiteles es eletkor kerdese is.Lehetne felhozni jo es rossz dolgokat a magyarorszagi es az angliai lettel kapcsolatban.Egy biztos, annak eri meg nagyon Angliaban dolgoznia akinek olyan a diplomaja, melyet ott keresnek.Altalaban orvosok, kutatok kapnak olyan jovedelmet amibol mar jol lehet elni.A melos az mindenhol prolatar.Az angol a valsag ota a rosszabb munkat is elvallalja.A sok szaz eves gyarmattartoi let lustava tette oket, mert volt penzuk mindent megcsinaltatni a szinesebb munkaerovel. Ez mara mar valtozott egy kicsit.Szoban az angol udvarias, de kozben mast gondol rolad.Jelenlegi Anglia kicsit hasonlit a volt kadari szocializmushoz.Szerencses foldrajzi adottsagokkal birtak mert a csatorna elzarta oket a vilagtol, igy Julius Cesar ota nem taposta foldjet hodito.Ha ott laknanak ahol mi magyarok az angolok mar reg nem leteznenek.

Moderálásra küldöm 46. fili-busz 2011.02.07. 22:50

45. Yocowboy 2011.02.07. 22:38

Asda-s narancslé 34p...

Nézd meg mi van benne!
Mennyi gyümölcstartalom és mennyi festék?
De csak azért írtam a Hohes C-t,mert a sört nem iszom, de feltételezem az sem sokkal olcsóbb.
De gondolom rohadtul nagy luxus, (lenne) ha valaki napi 12 óra munka után megenged magának egy sört otthon(nem vendéglőben,mert arról ne is beszéljünk ugye)!

Ne értese félre senki, nem akarok én " oda piszkolni, ahonnan eszek".
De nincs értelme eljátszani a "milliomos amerikai-angol" nagybácsit, amikor kilóg a lóláb és "hülyítsünk" embereket,amiről esetleg nincs közvetlen információjuk.
Ha már napi 1 liter Hohes C is luxusnak számít.

Moderálásra küldöm 45. Yocowboy 2011.02.07. 22:38

Asda-s narancslé 34p

Moderálásra küldöm 44. fili-busz 2011.02.07. 22:37

43. sajtkukac 2011.02.07. 21:50

"...A Hohes-C igenis luxus...",

Igazad van.
Ha a Hohes-C igenis luxus, akkor miről beszélünk, ha még ezt sem "engedhetem" meg magamnak nyugaton?
:-(
Egyébként az említett helyeken vásárolok, a piacon is.

A mostani,valós helyzetet itt nézhetitek meg(nem arról a 10%ról van szó akinek bejött, hanem a másik 90%-ról):

http://hunuk.com/angliai-munka-allas-londonban/#comments
http://www.magyaroklondonban.com/ftopict-3395.html
http://www.londonimagyarok.hu/index.php?option=com_adsmanager&page=show_category&catid=1&order=0&expand=0&Itemid=29

"....Lidl-be, és Tescoba odakint is, ahol az árak ugyanolyanok, mint itthon, ...."

Akkor számoljunk csak.
Valaki írta, hogy 20 fontból meg vannak ketten egész héten.
Na persze 7200-8600 forintból ketten , egész héten.
Aha, persze....

Moderálásra küldöm 43. sajtkukac 2011.02.07. 21:50

A Hohes-C igenis luxus, ahogyan 1,5 fontot kiadni 1 kg narancsért! Piacra kell járni, Lidl-be, és Tescoba odakint is, ahol az árak ugyanolyanok, mint itthon, csak éppen 3-4-szer annyiból veheted meg, mint itthon.

Moderálásra küldöm 42. fili-busz 2011.02.07. 18:15

34. 3évesférfi 2011.02.07. 16:47

31. fili-busz: Nekem nagyon úgy tűnik, hogy te, meg a barátaid vagytok az örök elégedtlenkedől és rinyálógépek.

Igazad van.
Én vagyok az egyetlen itt , aki elégedetlenkedik és rinyál, az ide írogató, folyamatos rinyálók miatt.
Akik mást sem tesznek, csak pocskondiázzák Mo-t és a magyar embereket.
Több felé éltem a világban és elmondhatom, nagyon sok általunk "felmagasztalt" nemzettől különbek vagyunk, az országunk nem különben.

Csak el szerettem, volna mondani az igazság másik oldalát is, mivel itt csak a " Mindenhol jó, de legrosszabb Mo-on." hozzászólások vannak túlsúlyban, főleg úgy, hogy az ide írogatók egy része, még csak térképen látta Angliát.
Ezzel is rontva az amúgy sem rózsás közhangulatot otthon.
Elegem van már az itt rinyálókból, akik mindenben kevesebbre értékelik MO-t és a magyar embereket.
Miért jó ez?
Az angolok sokmindenben "sehol" sincsenek hozzánk képest, kivéve a hazaszeretetüket és az… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 41. szjudit 2011.02.07. 17:18

Igen, épp most írt facebookon, hogy milyen kicsi a világ, a Rádijózsikához jön Angliába:)))Igen, várom a finomságot:)


50 hozzászólás12345 következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...