Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Műtéti sorozattal alakították ki egy fiatal lány szemüregét

Kecskemét - Műtéti sorozattal alakították ki egy 16 éves lány szemüregét, szemhéját, majd a beteg szemprotézist kapott, mert 8 napos korában egy, a fej felének térfogatát kitevő, a szemüregből kiindult daganatot távolítottak el az agyalapról. A műtéti sorozatról hétfőn tartottak sajtótájékoztatót Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórházában.
Balajthy Tibor plasztikai sebész elmondta: hét hónapos magzati korban vették észre a daganatot, majd a császármetszést követő nyolcadik napon sikeres műtéttel eltávolították azt, 16 évvel ezelőtt. A műtét következtében a szemüreg helyén egy mély üreg volt, a lány arcának bal fele lapos volt.

Csontos szemgödör csak részben alakult ki, ezért szemprotézis nem volt beültethető. Két sebészeti team együttműködésével a műtéti sorozat 2010. februárban indult a kecskeméti megyei kórházban.

Oberna Ferenc, a megyei kórház arc-, állcsont-, szájsebészeti és fül-orr-gégészeti osztályát vezető főorvosa beszámolt arról, hogy a szemgödör kialakítása érdekében a beteg saját arccsontját és szövetbarát anyagokat is felhasználtak.

Az orvosi teamnek az agyburokról kellett a szemhéjakat felszabadítania, majd a szemprotézist beültetni. A szemhéjak belső felszínén kötőhártyákat is kialakítottak.

Oberna Ferenc kérdésre válaszolva elmondta: kisebb műtéti beavatkozásra szükség lesz, melynek során például a szempillákat is kialakítják.

Balajthy Ferenc plasztikai sebész szerint, a nehéz anyagi körülmények között, hét testvérével élő lány műtéti költségeit a kecskeméti kórház biztosította.

A plasztikai sebész hangsúlyozta: figyelemmel kísérte a lány sorsát születésétől fogva. Tekintettel kellett lenni a műtétnél arra: a lány szüleivel egy tanyán lakik, nyolc kilométerre a legközelebbi buszmegállóhoz. Csak olyan műtéti eljárást lehetett alkalmazni, melynek kicsi a kockázata, mert otthonról nem lehet nagyon rövid időn belül kórházba juttatni a lányt.

A 16 éves Demeter Alexandra elmondta: teljesebb embernek érzi magát a műtét után. Cukrász szeretne lenni.

Olvasóink írták

 • 6. soligor 2010. április 30. 08:37
  „szívből gratulálok !”
 • 5. rotátor 2010. április 27. 08:07
  „Életet adtak a kislánynak és a családnak is - újra. Ez nagy dolog mostanság és egy magas szinten képzett, jól működő csapatra utal. Gratulálok nekik és annak az orvosnak is, aki 16 évvel ezelőtt észlelte az uh-on az elváltozást, illetve azokat az orvosokat is meg kell említeni, akik 16 évig kezelték a gyereket. Tankönybe illő példa!”
 • 4. smalltown 2010. április 27. 03:24
  „gratulalok!”
 • 3. bespin 2010. április 26. 20:37
  „Gratuláció az operatőr team-nek! Sok ügyes műtétet láttam már, ez is közéjük tartozna biztos.”
 • 2. Titanilla 2010. április 26. 20:28
  „Öröm olvasni, hogyilyen orvos is van! További szépsikereket, a kislánynak gyógyulást mielőbb!!”
 • 1. knana 2010. április 26. 20:14
  „Ez szép volt, ezek szerint vannak még orvosok akik gyógyítani is képesek, nem csak sirni-ríni.
  A lánynak sok sikert az életben!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állásbörze a Kecskeméti Főiskolán

Immár a 13. állásbörzére készülnek a Kecskeméti Főiskolán, a helyszín a GAMF kar, időpont április 28., az egyik fő támogató a Mercedes. Tovább olvasom