Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Nagy forraltbor-teszt: Villányból érkezett a győztes

Kecskemét - A forralt borok igen széles kínálatával találkozhatunk az adventi vásár alatt Kecskemét főterén. A delmagyar.hu stábja letesztelte a kínálatot.
Az utóbbi években reneszánszát éli Kecskeméten az adventi forralt borozás. Egyre több és több árus választja városunkat az ünnepi hetek alatt is, nem véletlen, hogy idén már Villányból, vagy éppen Szarvasról is érkeztek árusok városunkba. A delmagyar.hu stábja kíváncsi volt, milyen a kínálat, ezért egy esti túra keretében végigkóstoltuk a kapható forralt borfajtákat.

Az első meglepetés a „0-s" kilométerszelvénynél ért bennünket, ugyanis hiába volt tele az itteni bodega előtti tér, a tulajdonos 8 óra után néhány perccel így is lehúzta a rolót. Kihasználva az utolsó pillanatot, gyorsan rendeltünk a vörös-, illetve a fehér fajtából is, egyaránt 200 forintos deciliterenkénti áron. Később kicsit sajnáltuk is, hogy az árus ilyen korán az otthoni pihenésre voksolt, ugyanis a fehérboruk szinte hibátlannak számított, és a vörös is felvette a versenyt a későbbi győztesünkkel. Itt arra is figyeltek, hogy nem az egyszerű műanyag, hanem egy vastagabb falú pohárba töltötték a nemes nedűt, így nem kellett leégetni tenyerünket. Miután megállapítottuk, hogy az itt kapott nemes nedűben különösebb kivetnivalót nem találunk, a főtéri szökőkút felé vettük az irányt, ami manapság a forralt-borkedvelők központjának számít.

A gyönyörűen kivilágított főtéren mindig jól esik a fimon forralt bor.
A gyönyörűen kivilágított főtéren mindig jól esik a fimon forralt bor.

Érkezésünkkor is több tucatnyi vendég szürcsölte a forró italokat, gyorsan körbe is jártuk a még nyitva tartó három árusítóhelyet. Ennek a „részlegnek" különleges élményt ad a szökőkút fölé felhúzott pókhálóra emlékeztető díszkivilágítás, mindenkinek ajánljuk, hogy egyszer próbálja ki a szabadtéri szórakozás eme formáját. A jobb oldali kürtöskalácsosnál az árakat látva felderült arcunk, hiszen itt mindössze 100ft/dl áron kínálták a fehér borból készült forró italt. Aztán gyorsan rájöttünk, hogy itt igaz az „olcsó húsnak híg a leve" mondás, ugyanis az immár vékonyfalú, filléres pohárba töltött itóka bort nemigen, fűszert és cukrot viszont annál inkább tartalmazott. Nem is akadt olyan, aki ne hagyott volna a pohara alján a fehér löttyből, mikor tovább álltunk a szomszédos lepénysütőshöz.

Itt a szintén 100 forintos deciliterenkénti árat látván már félve rendeltünk, főként miután a kiszolgáló hölgy közölte, nem minőségi borból készítik a portékát. Gyorsan kiderült azonban, nem minden rossz, ami olcsó, hiszen teljesen korrekt minőségű italhoz jutottunk. Az üzlet tulajdonosa elmondta, hogy ők Szarvasról jöttek, a nyári borfesztivál, illetve a Hírös Hét fesztivál kedvező tapasztalatai alapján. Hozzátette, egyelőre csalódás az adventi forgalom, és már várják az igazi hideg beálltát, ami elmondása szerint ösztönzőleg hat a forralt-borosok aktivitására.

Az árusok még nem elégedettek a forgalommal, várják az igazi hideget.
Az árusok még nem elégedettek a forgalommal, várják az igazi hideget.

Miután beavatást kaptunk a borkészítés rejtelmeibe is, átettük székhelyünket a legnagyobb tábort magához vonzó villányi borokat kínáló bódéhoz. Már a tömegből sejthettük, hogy itt valami készülőben van, és bizony nem is kellett csalódnunk. Almával, naranccsal ízesített, tökéletes ízharmóniával rendelkező forralt bort kaptunk pénzünkért, sem a fehér-, sem pedig a vörösboros verzióban nem találtunk kivetnivalót. Ráadásul itt adták a legjobb poharakat is, hiszen amellett, hogy nem engedte át a meleget, bőségesen elfért benne a két-két deciliteres adag, amelyet 200 forintos egységáron adtak a vásárlóknak. Időközben az aznapi színházi előadást megtekintő vendégsereg egy része is útba ejtette a főtér eme élettől pezsgő éjszakai forgatagát, így hamarosan egy szabadtéri bálban érezhettük magunkat az öltönyös urak, illetve estélyis, elegáns hölgyek társaságában. Még egy dolog a végére, de sejtésünk szerint ez sem mellékes sok olvasónknak: a forralt borokat szemmel láthatóan rendkívül kedvelik a hírös város csinos leányzói, így aki a kellemeset szeretné összekapcsolni a hasznossal, mindenképp látogasson ki valamelyik este a szökőkúthoz. Az ünnepi fények, a vidám hangulat és a finom illatok ugyanis sokkal közvetlenebbé teszi a szebbik nem képviselőit a mi tapasztalataink szerint.

Bízunk benne, hogy sikerült némi kedvcsinálót teremtenünk egy kecskeméti éjszakai sétához, bár azt elismerjük, egyszerű forralt bor kedvelőként, és nem borszakértőként teszteltük végig a rendelkezésre álló kínálatot. Egészségükre!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellopták a napelemeket az M8-as mellől

Ellopták az M8-as autópálya 83-as kilométerszelvényénél található oszlopokról a napelemeket. Tovább olvasom