Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Nagy rajzolás: katica a színes kövön

Kecskemét - A Kulturális Központ és a Bozsó Gyűjtemény közös alkotónapján kicsik és nagyok együtt festettek, rajzoltak, vágtak, ragasztottak. Ecsetet ragadtak a kétéves apróságok és az unokáikat kísérő nagyszülők is.
Hatvan kilogramm gipsz, húsz kilogramm tempera, ezerkétszáz hurkapálca, húsz darab olajpasztell krétakészlet, húsz tubus ragasztó, két vödör kavics, egy vödör homok, fél tucat színesceruza-készlet, ugyanennyi grafit és rengeteg papír. Nagyjából így lehet, megvonni az idei kecskeméti Nagy Rajzolás mérlegét. Ennyi eszköz fogyott el ugyanis a világ legnagyobb rajzfesztiváljának hírös városi helyszínén.

Sokféle technikát kipróbálhattak azok, akik szombaton részt vettek a Nagy Rajzoláson. Készíthettek óriásfestményt, szalagképet, térbeli rajzot, emléklapot, festett kavicsot vagy akár labirintust is. Rajzolhattak homokba, ásványra, gipszre, kipróbálhattak egyszerű grafikai technikákat, sőt, alkothattak akár bekötött szemmel is. A hagyományos rajzeszközök mellől pedig nem hiányozhattak a digitális rajzpadok sem.

A Nagy Rajzolás Kecskeméten - GALÉRIA

Az ötéves Gonda Tünde Veronika anyukájával alkotott a Nagy Rajzoláson. - Ez egy színes kő, ez meg egy katica – mutatta büszkén festett kavicsait a szőke kislány. – Ezt a harmadikat anya csinálta Zozónak, az ikertestvéremnek. Szerintem a legszebb a katicás kő lett – fűzte hozzá a kis Tünde, aki bizony otthon is szívesen rajzol.

A kavicsfestés idén óriási sikert aratott, de a homokkal és ragasztóval készült képekből is rengeteg készült. Emellett ahogy már tavaly is, idén is nagyon népszerű volt az óriási családi rajz. - Csomagolópapírt terítettünk le a földre, erre feküdtek rá a gyerekek, akiket körberajzoltunk – mesélte a hatalmas képek készítésénél segédkező Ragó Loránd képzőművész. - A kontúrrajzot úgy töltötte ki mindenki, ahogy akarta. A gyerekek festhettek magukból lovagot, kalózt, vagy akár robotembert. Bevonták a szüleiket is az alkotásba, és úgy láttam, hogy az anyukák és az apukák is nagyon élvezték a munkát. Az első két perc volt számukra a nehéz, de aztán látták, hogy itt folyathatják a festéket, használhatnak ecsetet, ujjbegyet, kézfejet, és bátran megvalósítják az elképzeléseiket – tette hozzá Ragó Loránd.

A Nagy Rajzolás - Alkoss a nyereményekért! - GALÉRIA

Sokan figyelték kíváncsian azt is, hogyan készülnek a linómetszetek. A fiatalok megtekerték a kereket, majd a túloldalon csodás képek bukkantak elő. A linómetszés lényege, hogy egy darab linóleumra kivéssük a formát, amit egy henger segítségével bekenünk olajfestékkel. Ezt aztán beborítjuk egy papírral, és áttekerjük a présen – avatott be a látványos technikai megoldás titkába Takács Márta, a Kandó Kálmán Szakközépiskola grafika szakos diákja. Az iskola tanulói más érdekességgel is készültek. - Gipszlapokat öntöttünk ki, amiket aztán akrilfestékkel befestettünk. Ebbe lehetett szöggekkel mintát karcolni – mondta a delmagyar.hu-nak Krát Viktor művészeti tagozatos diák. Ezt a technikát kipróbálta a kilenc éves Varga Nóri is, aki egy lovas képet készített a gipszlapra. – Mindent kipróbáltam, amit csak lehetett, de ez tetszett a legjobban. A papámnak van három lova, és az istálló falára feltesszük majd ezt a képet – árulta el Nóri.

Az egyik asztalnál sorban ültek, mint az orgonasípok a Bodor testvérek. Apukájuk, Zoltán büszkén figyelte, hogy alkot négy csemetéje, és ahol kellett besegített nekik. – A fiúk nagyon szeretnek festeni, rajzolni. Benedek csupán két és fél éves, Boldizsár négy és fél, Dani hat, Bálint pedig tízéves. Míg a feleségem az iskolában tanul, mi a fiúkkal eljöttünk alkotni egy kicsit – tudtuk meg az apukától, akinek legkisebb gyermeke éppen elkészült a nagy művel.

A Nagy Rajzolás Kecskeméten - GALÉRIA

Két barátnő, Tiborcz Vanda és Nagy Mirtill egy olyan képet készített, aminek ők maguk is a szereplői lehetnek. - Ki kellett vágnunk a fejünk formáját egy papírra, majd két összeillő dolgot rajzoltunk rá. Közösen találtuk ki, hogy fogkrém és fogkefe legyünk – mesélte Vanda, aki kipróbálta a homokrajzot, festett kavicsot és még a kilenc méter hosszú festmény készítésében is részt vett. A két lány ezután ahhoz az asztalhoz ült le, ahol a képregények készültek, Mirtill ugyanis ezt szerette volna kipróbálni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állati világnap: négylábú kedvencek Mekkája

Csaholástól volt hangos a széchenyivárosi vízműdomb környéke. Az állatok világnapja alkalmából gazdi és kedvence állati programokon vehetett részt. Tovább olvasom