Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Nagykőrös az érvénytelen népszavazás ellenére is megpróbál Bács-Kiskunhoz csatlakozni

Nagykőrös - Magasabb részvételt várt a megyeváltásról is véleményt kérő, érvénytelenül zárult vasárnapi népszavazáson Nagykőrös polgármestere. Szerinte a megjelentek többségi akaratát szem előtt tartva az Országgyűlés remélhetőleg hozzájárul majd a város Bács-Kiskunhoz való csatlakozásához.
Czira Szabolcs (Fidesz) az MTI érdeklődésére elmondta, hogy 40 százalékot meghaladó részvétellel számoltak, tekintettel arra, hogy a 2010-es országgyűlési választásokon a nagykőrösi választópolgárok körülbelül 60 százaléka, a helyhatósági választáson pedig 34 százaléka járult az urnákhoz. Ez utóbbi adatot közelíti ugyan a vasárnapi referendumon mért 32,76 százalék, ez azonban kevés volt az érvényességhez.

Mivel a megyeváltásra vonatkozó kérdésre a voksolók 89 százaléka igennel válaszolt, a helyi képviselő-testület április végi ülésén napirendre veszi az ügyet, s valószínűleg "hiánypótlásként" csatolja a többségi véleményt az illetékes minisztériumnak. Ezzel megerősíti korábbi, Pest megyétől való elválását szorgalmazó indítványát, amelyről a végleges döntést a kormány, illetve az Országgyűlés hozza meg - tette hozzá a polgármester.

A Bács-Kiskunhoz való csatlakozásról Czira Szabolcs korábban azt közölte az MTI-vel, hogy sokak régi óhaja teljesülne, ha a település (egyben járási székhely) megyét váltana. Ennek fő oka, hogy Budapesttel közös közép-magyarországi régióhoz való besorolásuk miatt a szükségesnél lényegesen kevesebb uniós forráshoz jutnak hozzá. A munkahelyteremtés, illetve a pályázati esélyek szempontjából is jobban járna Nagykőrös - hangsúlyozta a polgármester. Szerinte a dél-alföldi régióba, például a Nagykőröstől csupán 15 kilométerre fekvő Kecskemétre sokkal szívesebben viszik a pénzüket a nyugati befektetők, mint a közép-magyarországi régió fővárostól távolabb eső területeire.

A polgármester szerint a vasárnapi helyi népszavazáson feltett második és harmadik kérdésre adott többségi "igenek" ellenére a munkahelyteremtésben, valamint a konzervgyár újraindításában csak az esetleges megyeváltás után tud lépni az önkormányzat, míg a segélyezési ügyeket illető terveket (negyedik kérdés) megvizsgálják.

A referendumon az alábbi négy kérdés szerepelt: Egyetért-e Ön azzal, hogy Nagykőrös városa Bács-Kiskun megyéhez csatlakozzon? Egyetért-e Ön azzal, hogy több új munkahely létesüljön Nagykőrösön? Egyetért-e Ön azzal, hogy a munkahelyteremtés érdekében Nagykőrös városa segítse a helyi konzervgyár termelésének újraindítását? Egyetért-e Ön azzal, hogy Nagykőrös város önkormányzata saját segélykeretét munkahelyteremtésre fordítsa?

Nyíkos Sára jegyző vasárnap esti tájékoztatása szerint a referendumra 20 szavazókörben a több mint 24 ezer lakosú település 19 ezer 567 választópolgárát várták, de az első összesítés alapján csupán 6410-en voksoltak, ami 32,76 százalékos részvételnek felel meg. Mivel az érvényességi küszöb 50 százalék plusz egy fő, a népszavazás érvénytelen, s így eredménytelen lett. Mind a négy témában elsöprő volt az igenek száma - tette hozzá a jegyző.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esküt tett a Matolcsyt váltó Szemereyné Pataki Klaudia

Szemereyné Pataki Klaudia képviselői esküjével, majd a napirend előtti felszólalásokkal kezdődött az Országgyűlés hétfői ülése. Tovább olvasom