Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Nagykőrös már jövőre csatlakozna Bács-Kiskunhoz

Nagykőrös - Meglehetősen egyenlőtlen elosztásban juthatnak uniós forrásokhoz a Pest megyei települések, a fő kedvezményezett ugyanis Budapest és környéke. Az egyenlőtlen uniós forráselosztás miatt Nagykőrös mihamarabb - lehetőleg már jövőre - Bács-Kiskun megyéhez csatlakozna.
Nem a megye és a települések között van ellentét, mert ugyanaz a céljuk: hogy külön régiót alkossanak Budapesttől - mondta az InfoRádiónak a Pest Megyei Önkormányzat sajtófőnöke, aki hozzátette: jelenleg Budapest és Pest megye együtt alkotja a közép-magyarországi régiót. Ennek az a hátránya a megye számára, hogy az Európai Unióból érkező forrásoknak csak húsz százaléka jut oda, a többi nyolcvanat Budapest használhatja fel - magyarázta Ambrus András, aki kiemelte: 2013-ig nem lehet változtatni a régió struktúráján, mert addig tart a jelenlegi uniós költségvetési ciklus.

Az EU a támogatásokat a gazdasági mutatók alapján állapítja meg. Budapest nagyon erős GDP-ben Pest megyéhez képest, ezért olyan kategóriába került a megye, hogy a mutatók alapján kevesebb pénz érkezik - fejtette ki a sajtófőnök, aki hangsúlyozta: ha különválna a megye, a gazdasági mutatói alapján több pénzre lenne jogosult.

Éppen az egyenlőtlen uniós forráselosztás miatt Nagykőrös mihamarabb szeretne Bács-Kiskun megyéhez csatlakozni. A település polgármestere úgy tudja, hogy a 2014-ben induló, következő uniós költségvetési ciklusból a központi régió teljesen ki fog esni, a dél-alföldi régió azonban továbbra is támogatott marad. Czira Szabolcs az InfoRádiónak elmondta: a Pest megyétől való elválásról már jövőre népszavazást írnának ki, hogy legyen idő felkészülni az intézményeknek az átcsatlakozásra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európa Ligában a KTE - július 14-én kezdenek a lilák

Miután a Videoton szerda este 3-1-re legyőzte a Kaposvár együttesét az is biztossá vált, hogy a KTE-Ereco labdarúgócsapata részt vehet az Európa Liga 2011/12-es kiírásában. Tovább olvasom