Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Naperőmű épülhet Kecskeméten

Egy tízmilliárd forintos beruházás részeként naperőmű épülhet hamarosan Kecskeméten, ami évi 500 milliós bevételt hozhat a városnak.
Ebédszünetet rendeltek el, mai tudósításunk véget ért, köszönjük a figyelmet!

11:59:
a képviselők döntése értelmében idén 5%-kal nő majd a Kecskeméti Élményfürdő és Csúszdapark belépődíja. Ugyanakkor a felnőtt úszójegy ára 3 százalékkal, a gyermek és nyugdíjas úszójegy ára pedig 11 százalékkal csökken.

11:53: 248 millió forint a Bácsvíz Zrt. idei fejlesztési hányada, amelynek felosztását most fogadta el a város közgyűlése. Az összegből egyebek között megtörténik a Rákóczi út revitalizációja során az ivóvíz és csapadékvíz hálózat rekonstrukciója, a Csabay Géza körúton, az élményfürdő csomópontnál a vízvezeték kiváltása és csapadékcsatorna építése, illetve a Tatár sori főgyűjtő csatorna továbbépítése.

11:47: a képviselők egyhangú szavazással megszavazták, hogy konzorciumi tagként Kecskemét is részt vegyen az úgynevezett HU – NER – TOWN 300 projektben. A projekt első ütemeként Kecskeméten naperőmű épülhetne. Erre a Mindszenti körút térségében lévő, közel 34 hektáros terület tűnik ideálisnak. Ez jelenleg állami tulajdonban van, a közgyűlés ezért felhatalmazta dr. Zombor Gábor polgármestert, hogy kezdeményezzen tárgyalásokat az önkormányzati tulajdonba kerülés érdekében. Nagypál Sándor alpolgármester beszámolójából kiderült, hogy a beruházás a villamos energia jelenlegi árával számolva akár közel évi félmilliárd forint hasznot hozhat a városnak.

11:25: a képviselők megszavazták, hogy a Lánchíd utcai iskola fejlesztésére nyújtson be pályázatot az önkormányzat. Siker esetén kicserélnék a tornacsarnok lapos tető szigetelését, korszerűsítenék a tornacsarnok nyílászáróit, felújítanák a parkettát. A beruházás összköltsége 24 millió forint, amelyből 19,2 milliót lehet elnyerni a pályázaton. A testület úgy döntött, hogy a szükséges 4,8 millió forintos önrészt biztosítja.

11:22: az önkormányzat támogatja a Móricz Zsigmond iskola könyvtárának eszközfejlesztésére a Katona József Könyvtár által benyújtott pályázatot. Az önkormányzat kötelezettséget vállalt arra, hogy a pályázathoz szükséges 223 ezer forint önerőt, valamint az épület átalakítási, felújítási munkálataira további 777 ezer forintot a költségvetésben biztosítja.

11:21: a képviselők megszavazták, hogy zártkörű pályázatot írjon ki az önkormányzat a tulajdonában lévő gázközmű eszközök értékesítésére. A pályázatra a város közigazgatási területén kizárólagos joggal rendelkező földgázelosztói engedélyest, az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt-t hívja meg. A vezetékek hossza összesen 32 ezer folyóméter, összértékük mintegy 108 millió forint. Az értékesítés fő oka, hogy a vezetékek 46 különböző helyen vannak, hasznot nem hoznak, előbb-utóbb esedékessé váló felújításuk viszont sokba kerülne.

11:10: véget ért a zárt ülés, folytatódik tudósításunk.

10:22:
zárt ülést rendeltek el több napirendi pont miatt is, így tudósításunk egy időre szünetel.

10:14: egy megfogalmazás kapcsán kialakult hosszas gazdaságpolitikai (!) vita után, a képviselők döntése értelmében ismét módosult a városi kitüntetésekről, elismerő címekről szóló helyi rendelet. Ennek legfőbb oka, hogy a részönkormányzatok elnökei jelezték: a városrészek is szeretnék díjak adományozásával elismerni azok munkáját, akik tevékenyen részt vesznek a részönkormányzatok feladataiban. A kérésnek megfelelően a közgyűlés megalapította a „Városrész Fejlődéséért Díj"-at, amelyet a városrészi önkormányzatok ünnepsége keretében adnak majd át. Szintén új elismerés a „Mészöly Gyula" díj, amelyet a kertészeti kultúra területén jeleskedőknek ítélnek majd oda. Ezt a díjat és az eddig is meglévő Mathiász János Díjat felváltva, kétévente adományozza majd a közgyűlés. A mai döntés értemében szintén felváltva, tehát kétévente ítélik oda az Év Kecskeméti Tűzoltója és az Év Kecskeméti Büntetés-végrehajtási Intézeti dolgozója elismerő címeket - ezidáig a két díjat is évente adták át.

09:55: 15 igen szavazattal, 6 tartózkodás mellett elfogadta a közgyűlés az önkormányzat 2010-es zárszámadását. Az előterjesztésből kiderül: a pénzügyi helyzet tavaly megfelelő volt, a város megőrizte fizetőképességét. Az intézmények működése és az önkormányzat feladatellátása biztosított volt, a kötelező feladatokat megfelelő színvonalon látták el, az önként vállalt feladatok pedig nem befolyásolták a működés biztonságát. Mindössze 294 millió forint likvid hitel igénybe vételére volt szükség, a bevételek és kiadások ütemkülönbsége, valamint az uniós projektek utófinanszírozása miatt.

09:43: a zárszámadás anyagából kiderül, hogy városfejlesztésre 2,2 milliárd forintot költött tavaly az önkormányzat, városüzemeltetésre, kommunális feladatokra 1,7 milliárdot, a támogatással megvalósuló programokra 2,5 milliárdot, közműépítésre 1 milliárdot, szociális feladatokra 1,4 milliárdot, sportra 866 milliót, kultúrára 590 milliót fordítottak. A könyvvizsgálói vélemény szintén megállapítja, hogy a kecskeméti önkormányzat 2010-es működése összességében stabil volt.

09:41: elfogadták a napirendet, kezdődhet az érdemi munka. A zárszámadás elfogadásával kezdenek a képviselők.

09:36:
Mák Kornél alpolgármester bejelentette, hogy péntek délelőtt az önkormányzat közösen köszönti majd a város 2200 ballagó diákját a főtéren, ezzel is egyfajta hagyományt teremtve.

09:33: Lévai Jánosné (Fidesz) az Anyák napja előtt tisztelegve mondott beszédet, kiemelve az anya-gyermek kapcsolatot, majd idézett egy diák dolgozatából, aki édesanyjáról írt megható szavakat.

09:28: Falusi Norbert (LMP) a helyi vállakozók, termelők támogatása mellett emelt szót.

09:21: továbbra is a napirend előtti felszólalásokat hallgathatjuk. Dr. Brúszel László (MSZP) éppen a Mercedes gyár jövőbeli társadalmi szerepvállalásáról beszél, és kifejtette, vannak biztató jelek. Ilyen például a Kecskemét címer felkerülése a legmagasabb pontjára, vagy hogy a dolgozói pólókra is felkerül majd a kecske.

09:09: Kriskó Dávid (LMP) bejelentette, már 40 darab aláírást gyűjtöttek össze a Vacsi-közi játszótér biztonságossá tételének érdekében, miután lebontották ott a kerítést. Kriskó Dávid javasolta továbbá, a képviselők május 21-én közösen takarítsanak ki egy teret, vagy játszóteret, ezzel is példát mutatva.

09:07: Király József (MSZP) a május 1-jei ünnep jelentőségét emelte ki napirend előtti felszólalásában, majd egy rövid történelmi áttekintés után arra biztatott mindenkit, hogy vegyen részt a majálison, és méltón ünnepelje e munka ünnepét, illetve az Anyák napját.

09:06: dr. Zombor Gábor köszöntőjével megkezdődött a mai ülés. A szavazógépek működnek, a közgyűlés határozatképes - állapította meg kezdésként a város első embere.

Köszöntjük olvasóinkat a kecskeméti közgyűlés online tudósításán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

200 felett mértek be egy autóst az autópályán - fotók

206 km/órás sebességgel fotóztak le a rendőrök egy autóst az M5-ös autópályán. Nézze meg az áprilisi rekorderek traffipax fotóit.
Tovább olvasom