Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Négy természetkárosító vonul börtönbe

Kecskemét - Bár a másodfokon eljáró Bács-Kiskun Megyei Bíróság jelentősen enyhítette az első fokon kiszabott büntetéseket, négy vádlott így is letöltendő börtönbüntetést kapott abból a társaságból, akik illegális fakivágással összesen 123 millió forintos kárt okoztak Bács-Kiskun megye erdeiben.
A Kiskunhalasi Városi Bíróság elsőfokú ítéletében az elsőrendű vádlottra 8 év, a másodrendű vádlottra 7 év, a harmadrendű vádlottra 3 év börtönt szabott ki. Miután az ítélet ellen mind a védők, mind a vádlottak fellebbeztek, a Bács-Kiskun Megyei Bíróság mondta ki pénteken a jogerős ítéletet.

Dr. Endre Istvánné bírói tanácsa a pénteki tárgyaláson meghozott jogerős ítéletében jelentősen csökkentette az első fokon meghozott büntetési tételeket, hiszen az elsőrendű vádlott büntetését három-, a másodrendűét négy, a harmadrendűét pedig egy év hat hónap letöltendő börtönbüntetésre módosította.

Indoklásában a bírónő elmondta, hogy a vádlottak nem lehettek tisztában azzal, hogy a kivágott területeket később természetvédelmi területté nyilvánítják. Bár néhány területnek 15 évbe is beletelik, mire eléri a pusztítás előtti biológiai állapotot, a természeti egyensúly visszaállítható, szemben azzal, amit az első fokú bíróság indoklásában megfogalmazott. Szintén enyhítő körülményként vették figyelembe az első-, másod- és harmadrendű vádlott büntetlen előéletét. A bandavezéreknek dolgozó munkások többségében 30 napos közmunka büntetést kaptak.

Korábban:

Az ügy előzménye, hogy egy fakitermeléssel foglalkozó család tagjai - az ügy első-, másod- és harmadrendű vádlottja - erdőterületeket vásároltak vagyontalan emberek nevére, majd az adásvételi szerződés megkötése után, még mielőtt az iratok a földhivatalba kerültek volna, kivágták a fákat. A fakitermeléssel foglalkozó család csaknem kétszáz hektár erdőt vásárolt meg, majd a fákat rövid idő alatt kivágta és értékesítette. A többi vádlottat ők fogadták fel a tarvágás elvégzésére.

A vádlottaknak az érintett területen fakivágási engedélyük nem volt. A helyszínre érkező ellenőröknek az adásvételi szerződésben tulajdonosként szereplő strómanokat jelölték meg, akiket nem lehetett elérni.

A természetkárosítás bűntettét azzal követték el a vádlottak, hogy úgynevezett Natura 2000-es, az Európai Unió által kijelölt területen is tarvágást végeztek, olyat, amely emberi beavatkozással sem állítható helyre. A törvény ezt a cselekményt kettőtől nyolc évig terjedő börtönnel rendeli büntetni.

A fakitermeléssel foglalkozó család az adott ingatlanokat megvette a tulajdonosoktól, és a vételárat kiegyenlítette. A tényleges tulajdonosok azonban nem azok voltak, akiknek a nevére az ingatlanokat bejegyezték, a tulajdonosi jogokat az első és a másodrendű vádlott gyakorolta, ezért ők a közokirat-hamisítás bűntettét is elkövették.

Az első és a másodrendű vádlott tiszta nyeresége 69 millió forint volt a szakértők szerint. Az eszmei kár összege pedig 123 millió forintra tehető.
Azok a vádlottakat, akik olyan területen vettek részt a tarvágásban, amelyeket nem lehet emberi beavatkozással helyreállítani, felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság. Azokra, akiknek korábban - egyéb bűncselekmény elkövetése miatt - jogerős felfüggesztett börtönbüntetésük volt, letöltendő börtönbüntetést szabott ki a bíróság.

Olvasóink írták

 • 3. dodó 2010. október 29. 21:15
  „A bőrük színét is megtudhatnánk a megélhetésieknek?”
 • 2. kecskeméti2 2010. október 29. 15:48
  „Vitao sajnos azokról hamarabb fogják az ügyvédek bebizonyítani, hogy nem beszámíthatóak. Ilyen ez az ország sajnos.”
 • 1. vitao 2010. október 29. 15:42
  „Én és szerintem a többi DM onlájn olvasó szivesebben olvasná inkább azt a cikk mondatot,hogy:
  A MAL Zrt.vezetősége,közvetlen felettesei teljes vagyonelkobzásban,és életfogytiglant kapott emberi,lelki,és nem utolsósorban természeti katasztrófa előidézésében,és gondatlanságból elkövetett emberölés megalapozott indoka(nem gyanuja!!!)MIATT!!!
  Ezt a cikket,szivesebben olvasnánk,mert az Önök cikke,ehhez képest kisügy!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A címvédővel mérkőzik a KTE a Magyar Kupában

A bajnok és kupagyőztes Debrecen lesz a KTE-Ereco labdarúgócsapatának ellenfele a Magyar Kupa 5. fordulójában, a legjobb nyolc közé kerülésért.
Tovább olvasom