Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Nehéz helyzetbe hozhatja a hazai klubokat az EU kivárása

Kecskemét - Egyelőre hiába várnak a hazai sportklubok vezetői az Európai Bizottság határozatára az új sporttörvény ügyében, az EU ugyanis várhatóan még hónapokig vizsgálódik. Addig marad a forráshiány - már akinek sikerül kihúznia addig.
Bár Bánki Erik, az Országgyűlés sport- és turizmus bizottságának elnöke kedden még azt mondta, hogy az Európai Unió illetékes bizottsága csütörtökön mondhatja ki a végső szót a sportszervezeteknek nyújtott támogatás után igénybe vehető társaságiadó-kedvezmény ügyében, erre a legfrissebb hírek szerint még hónapokat várhatnak a hazai sportvezetők. Az EU illetékesei ugyanis szerdán bejelentették, az Európai Bizottság egyelőre nem alakította ki álláspontját arról, hogy a magyar sportszabályozás adóügyi vonatkozásai összhangban állnak-e az állami támogatásokról szóló uniós előírásokkal.

Amelia Torres a bizottság sajtótájékoztatóján arra az újságírói kérdésre válaszolta ezt, miszerint a magyar kormány tudni szeretné, csökkenthetik-e adóalapjukat a vállalkozások azzal az összeggel, amit sportegyesületeknek juttatnak. A szóvivő cáfolta a kérdést feltevő újságíró azon értesülését, miszerint a brüsszeli testület már csütörtökön állásfoglalásra készül.
„Rövid távon nem lesz döntés, most még nem tudjuk levonni a következtetéseket" – mondta Torres.

Az Országgyűlés tavaly nyáron fogadta el a sporttal összefüggő egyes törvények módosításáról szóló indítványt, amelynek része volt a társasági adóból levonható sporttámogatás is. A jogszabály adókedvezményt biztosítana a társasági adóból abban az esetben, ha a látvány-csapatsportok – labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda és jégkorong – országos sportági szakszövetségei, a tagjaiként működő sportszervezetek vagy a látvány-csapatsport fejlesztéséért létrejött közhasznú alapítványok támogatást kapnak az adóalanytól. A tervezett törvénymódosítás jelentőségéről Sáfár Tamással, a KSE marketing- és kommunkációs menedzserével beszélgettünk, hiszen a klubot két sportággal (kézi- és kosárlabda) kapcsolatban is érinti a téma.

- Miért lenne fontos ez a törvény a magyar sportnak?
- Nyílván nem mondok sok újdonságot azzal, hogy a tervezett sporttámogatási törvény jelentősen felpezsdítené a magyar sportéletet. Igaz ez szabadidősportokra, az utánpótlás nevelésre és az élsportra egyaránt. Mert ezeket csak egy egységes egészként szabad kezelni. Hosszú távon nem működhet jól az egyik a másik nélkül. Ha forráshiány megszűnik az élsportban, annak rendkívül fontos sportszakmai jelentősége van, amely kihat a sport egészére. Nem az „egyik napról a másikra kell élni", hanem tervezhetővé válik a jövő. A meghatározó játékosok, akik miatt kijárnak a szurkolók, a családok a mérkőzésekre, akik a gyerekeknek példaképeivé válnak, hosszú távú szerződések aláírásával, évekig az adott csapat, az adott város részeivé válnak. Mert hogyan lehet egy csapatért igazán szorítani, ha összetétele bajnokságról bajnokságra változik?

A kecskeméti sportágaknak is rendkívül fontos lenne az új sporttörvény minél előbbi elfogadása.
A kecskeméti sportágaknak is rendkívül fontos lenne az új sporttörvény minél előbbi elfogadása.

- Utánpótlás, vagy profi sport?
- Mindkettő fontos lenne. Tapasztalatom szerint, a támogatók az élsportra ma még könnyebben áldoznak, mint az utánpótlásra. Ez megváltozhat, ha a befizetendő társasági adó jelentős részét az utánpótlás szervezeteknek lehet majd eljuttatni. Ami szintén egy olyan hosszan kifutó folyamatot generál, ami a magyar népesség igen rossz egészségi állapotán is jelentősen javíthat.

- Konkrétan?
- A Kecskeméti Sportiskolában megközelítőleg 1000 gyermek sportol, nap mint nap. Ezzel Kecskemét egyik legnagyobb ívű kezdeményezésévé nőtte ki magát. Ezek a fiatal sportolók olyan muníciót kapnak, amiből évekig táplálkozni fognak és nem kell magyarázni nekik a sport semmivel nem pótolható jelentőségét. Akár az élsport támogatásával együtt, akár ezt kihagyva fogadják el Brüsszelben a magyar elképzeléseket, Magyarország csak jól járhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyen kaphatunk majd pénzügyi tanácsokat Kecskeméten

Húsvétig összesen nyolc vidéki városban - köztük Kecskeméten - nyílik a fogyasztók számára ingyenesen elérhető tanácsadó iroda. Tovább olvasom