Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Nehéz helyzetben a kecskeméti kórház

Kecskemét - A csőd szélén áll a magyarországi kórházak jelentős része, egyre több beteget kell ellátni egyre kevesebb pénzből. A kórházvezetők többsége a fényt sem látja az alagút végén, Svébis Mihály, a Kecskeméti Megyei Kórház főigazgatója sem különösebben bizakodó.
Nehéz helyzetbe került a Kecskeméti Megyei Kórház. Hónapokkal ezelőtt sem volt túl rózsás a helyzet az egészségügyi intézetben, de ma már azokat az időket is visszasírják a dolgozók. A többszörösen megkurtított társadalombiztosítási költségvetés eddig 5000 súlyszámot finanszírozott Kecskemétnek, ez a szám az év végére, novemberre és decemberre 4300-ra csökkent.

Ez önmagában is jókora érvágást jelentene, csakhogy a súlyszám értéke időközben 150 ezer forintról 146 ezerre csökkent. Vagyis 750 millió forint helyett marad mindössze 627 millió 800 ezer. Pedig a 120 milliót is meghaladó különbözetnek az utolsó fillérig meglenne a maga helye a kórházban. A szakemberek többsége azt állítja, hogy a januárra ígért pluszpénz sem hoz megváltást. Nem véletlen, hogy a kecskeméti főigazgató is szkeptikusan tekint a jövőbe.

Eljön az idő, hogy elkezdenek egy műtétet, de befejezni már nem lesz pénz?
Eljön az idő, hogy elkezdenek egy műtétet, de befejezni már nem lesz pénz?

- Az a 38 milliárdos többlet, amit a kórházak elvileg januárban kaphatnak meg, nem old meg semmit sem, csak egy lélegzetvételnyi szünethez jutunk, semmi több - mondta a delmagyar.hu-nak Svébis Mihály. - Egyre több a beteg ember, ennyi pénzből nem lehet fenntartani az egészségügyet. Nem vagyok jós, nem tudom megmondani, mi lesz a választások után, de az új kormánynak mindenképpen lépnie kell, ésszerű struktúraváltásra van szükség.

- Magyarországon a 10., Európában az 50. legnagyobb kórház a miénk - folytatta Svébis.- A menedzsmentnek napról napra hatalmas fejtörést okoz a betegellátás zökkenőmentes biztosítása, nem tudjuk még beljebb húzni a nadrágszíjat. A városi kórházak támaszkodhatnak a megyeire, ha a helyzet tovább romlik, magunkra maradunk. Így is kevesen vagyunk, egyetlen embert sem küldhetek el. Olyan kollektíva gyűlt itt össze végre, amely szellemi értéket képvisel. A betegek szerencsére semmit sem érzékelnek egyelőre a nehézségeinkből.

Végzetes hiba lenne, ha fennakadások lennének az ellátás minőségét és mennyiségét tekintve a súlyponti kórházakban. A Kecskeméti Megyei Kórházban sem állhat meg az élet. A városi kórházak többségében sorra zárnak be a különféle osztályok, helyenként még a sürgősségi ellátás sem megoldott. Tendencia: a megyei kórházban az ellátás finanszírozása fordítottan arányos a betegek számával - a zsákutcába behajtva megfordulni pedig nagyon nehezen lehet...

Olvasóink írták

 • 10. szandokán 2009. november 27. 19:41
  „Kedvest roppauerhummer ,én az okoskodó és semmittevőkre gondoltam kizárólag, azokból meg több van mint,gondolnád nap mint nap tapasztalom.”
 • 9. troppauerhummer 2009. november 27. 17:48
  „azok a "hetvenévesek" lehet hogy rendelkeznek egy csomó tapasztalattal? Talán oktatnak! ezért inkább itt oktassanak, mint az USA-ban. Nem??”
 • 8. achilleus 2009. november 27. 17:48
  „6. hozzászólás Léni 2009.11.27. 16:15
  Nem Héger, hanem Éger! /Latinosan Alnus, - csak aztán ebből meg el ne spórolj egy betűt.../”
 • 7. szandokán 2009. november 27. 16:48
  „Nem csak a kecskeméti,a szegedi kórházak is bajban vannak.El kéne zavarni azokat akik 70 évesen is százezreket vesznek fel havonta az egészségügyben, a semmiért ,és akkor minden nap lenne gyógyszer,példáúl a kettes kórháznak.Sok az okoskodó semmittevő,akik feleslegesen vannak az egészségügyben.”
 • 6. Léni 2009. november 27. 16:15
  „Az egészségügyi reformot tűzzel-vassal elutasitó orvosok most kérjenek segítséget Héger Istvántól,
  Orbán Viktortól! Az hírhedt népszavazáskor Orbán semmilyen alternatívát nem ajánlott fel, csak a
  reformokat akadályozta meg /ebben az AB is sáros/!
  A megszüntetett vizitdij, és kórházi napidij évi összege kb. annyi volna, mint amire most égetően
  szükség lenne!
  Türelem orvosok és betegek! Jön az új kormány és minden rendben lesz!”
 • 5. AntoniusXXI 2009. november 27. 15:27
  „Balkán...”
 • 4. linda83 2009. november 27. 13:21
  „Miért is történik meg az, hogy TAJ számokat felhasználva kedves doktorbácsik és doktornénik elszámolnak szüléseket, műtéteket, szűréseket? A minap volt erről is cikk, és páran megnézték hogyan is állnak, és tényleg nem kamu, hogy valakinek igen sokszor számoltak el TAJ kártyájára sommás költségeket. Valószínű, hogy a maszek betegegek kórházi költségeit elszámoltatják az OEP-pel, elfogy a pénz, csak a doktorbácsi zsebébe vándorol a szép összeg. Mert nem elég neki, az hogy magánrendelőjében fogadja a "beteget", a kórházban is ellátja más kártyájára. Szegeden a sebészeten alig hallani magyar szót, románok, szerbek vannak többségben. Érdekes ezt ugye nem veszi észre senki?!!!!!!
  Ha belegondolok, hogy a munkában eltöltött 20-30-40 évem után az általam és a cégemtől levont összegből hány léhűtőt, adót nem fizetőt láttak el sokkal magasabb szinten, mint engem. Ha pedig tényleg van bajom kereshetek maszek orvost, mert fél évekre kapok időpontot valamilyen szakorvosi ellátásra, kezelésre.
  Mennyivel egyszerűbb lenne az életem, ha nem az állam, hanem magam gondoskodhattam volna nyugdíjamról, és a betegellátásomról!!!!!!!”
 • 3. achilleus 2009. november 27. 12:59
  „Közben áloszkók firkálgatnak össze-vissza mindenféle hülyeséget minisztériumi levélpapíron vacak eltűnt 40 milliárdokról: Ugye Nemecsek, majd ezek rendbeteszik?? http://index.hu/belfold/2009/11/26/oszko_peter_elhatarolodik/ "nem tartom indokoltnak, hogy a fenti tényeket az Ön kérésére bárminemű
  pénzügyi bizonylattal igazoljam, és egyúttal határozottan vissza is utasítom azt a durva inszinuációt, amely az Ön kéréséből kiolvasható . Kérem válaszom szíves tudomásulvételét. Budapest, 2009 . november 2 . Tisztelettel : aláírás!!! Dr . Oszkó Péter
  ........Aki nem tud az egészről semmit. "Atomot ODA! ;-)”
 • 2. nemecsekerno_007 2009. november 27. 10:11
  „Ha nem lehet tudni, hogy ki fizet TB-t és mennyit, akkor azt sem lehet tudni, hogy hogyan lehet finanszírozni a nemfizetôk ellátátását.

  Ha 20-30 évig ellátnak boldog, boldogtalant olyat is aki nem fizet akkor egyszer elfogy a pénz.

  Ezt nevezik nem fenntartható finanszírozásnak.

  De úgy látszik nekünk az kell, hogy az oroszok már a spájzban legyenek.

  Persze azért páran szép nagy házat építettek ezalatt az idô alatt, a fiatal orvosok meg azzal fenyegetôznek, hogy elhagyják az országot. Miféle idióta ország ez, muvészi szintre emelte az önbecsapást.
  Gratulálok. Atomot ide! :(”
 • 1. achilleus 2009. november 27. 09:42
  „"A kórházvezetők többsége a fényt sem látja az alagút végén,"

  Elég, ha a betegek látják ....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos karambol Kecskemét közelében

Egy személyautó és egy nyerges vontató ütközött frontálisan a régi 5-ös számú főúton Kecskemét közelében csütörtök este. Tovább olvasom