Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 17°C | 26°C Még több cikk.

Nem baj, ha hazudik a gyerek?

Kecskemét - Már Pinokkiónak is megmondta a tündér: „Kit hazudni csábít kedve, rosszabb, mintha fából lenne." A társadalom nagy része valóban így kezeli, ha egy gyereket füllentésen kapnak, de valóban olyan nagy baj, ha néha nagyot mondanak a kicsik?
A delmagyar.hu egy olvasója azzal a problémával fordult szerkesztőségünkhöz, hogy gyermeke gyakran túlozza el a valóságot, és egyre sűrűbben kapják rajta komolyabb füllentéseken. Valószínűleg nincs egyedül ezzel, a legtöbb szülő szembesül a „Nem én voltam", az „Én rajzom volt a legszebb" és a „Már megcsináltam"-hoz hasonló füllentésekkel. Mielőtt azonban megijednénk, fontos tudnunk, hogy nem minden hazugság „rossz".

- Óvodás korban a fantázia, a vágyak és a valóság még nem különül el teljesen egymástól. A gyerek nem csak azt meséli el, ami történt, vagy ahogy történni fog, hanem ahogy szerette volna vagy szeretné, hogy legyen – tudtuk meg Vasvári Sarolta klinikai gyermekpszichológustól. Elmondása szerint nagyon fontos, hogy a fantázia kellő teret kapjon, ez fejleszti ugyanis többek közt a gyerekek kreativitását. Ha a szülő nem megfelelően reagál ilyenkor, ha megszégyeníti a gyereket, vagy hazudósnak nevezi, az megingatja a bizalmat kettejük között. A gyerek úgy érezheti, hogy a szülő nem érti meg az ő gondolatait, érzéseit, vágyait vagy épp félelmeit. Elbizonytalanodhat abban is, hogy képes-e ő maga megérteni a vele történteket, s attól való félelmében, hogy a szülő legközelebb is leszidja, inkább nem is mesél majd neki. Ez a szülő-gyerek kapcsolatra, és a gyermek érzelmi fejlődésére egyaránt rossz hatással van.

- Érdeklődve hallgassuk meg a gyereket, ezzel is jelezve, hogy figyelünk rá, fontos számunkra, amit mond – tanácsolja Sarolta.

Ha a gyerek túlzottan elmerül a meseszövésben, különösen még hat-nyolc éves kora után is, arra már érdemes odafigyelni, de a bizalom erősítése elengedhetetlen.
- A szülőnek azt kell közvetítenie gyermeke felé, hogy bátran beszámolhat nehézségeiről is, ő azokkal együtt fogadja el. Ne a dorgálás, az ítélkezés legyen az első, hanem hogy igyekezzünk megérteni viselkedésének okát – figyelmeztet a szakember. – Hogy miért érezte úgy, hogy nem mondhatja el nekünk az iskolai rossz jegyet, vagy éppen, hogy eltört egy poharat.

Arra sem árt odafigyelnünk, hogy az erkölcsi nevelgetés közepette mi magunk hogyan viselkedünk. Ha ugyanis a gyerek azt látja, hogy apa otthon azzal büszkélkedik, milyen ügyesen verte át főnökét a munkahelyén, könnyen mintává válhat számára ez a módszer céljai elérésére, és előszeretettel alkalmazza is majd, lehet, hogy éppen velünk szemben.

A legfontosabb, hogy kiderítsük, mi áll a hazugság hátterében. A hazugság, főleg, ha gyakrabban fordul elő, lehet „tünete" valamilyen problémának is. A gyakori túlzás lehet például önértékelési nehézségek jele, de gyakran előfordul, hogy a túlzott elvárásoknak próbálnak megfelelni így. Ám sokszor csupán figyelemszerzés céljából hazudnak, aminek szintén számos kiváltó oka lehet. De azért valljuk meg: a legtöbben előszeretettel színesítjük történeteinket, hogy egy kicsit érdekesebbnek hasson – sokszor a gyerekeknél sincs szó ennél többről. Komolyabb esetekben azonban az ok kiderítésében sokat segíthet egy pszichológus, de a legtöbb még mindig a szülőn áll.

- Fontos, hogy a szülő is megértse gyermeke viselkedésének okait, mert csak akkor lesz képes változtatni saját reakcióin is. Például megfelelőbb elvárásokat, rugalmasabb szabályrendszert kialakítani, több megerősítést, elismerést adni gyermekének – állítja Sarolta. - A gyermek számára fontos, hogy érezze, nyíltan kimondhatja gondolatait, érzéseit mind otthon, mind a pszichológusnál. Ez utóbbit a szülő is segítheti azzal, ha nem „büntetésből" viszi el a pszichológushoz, mert ilyen „hazudós", hanem mert szeretné megérteni viselkedésének okát, a nehézségeit, támogatni őt és közösen megoldásokat keresni.

Olvasóink írták

 • 5. lepkehalo 2011. december 20. 18:44
  „Már százezerszer mondtam, hogy ne túlozz!!!”
 • 4. TörökVirág 2011. december 20. 14:18
  „Nahááááááááát...egy olvasó azzal fordul a szerkesztőséghez, hogy a gyereke eltúlozza a dolgokat néha? vajon miért a szerkesztőséghez fordult? Vagy a DM-ben már profi szaktanácsadás is van? akkor én is hozzájuk fordulok egy problémámmal: az én fiaim előszeretettel verekszenek és rivalizálnak. Mit csináljak velük? erről is kérek egy cikket! :-) A pszichiáternél mindig olyan sokat kell vááááááááááárni... hátha itt gyorsabban reagálnak :D”
 • 3. Egyolvasó 2011. december 20. 11:05
  „2. macs 2011.12.20. 10:32

  "....a felnőttek miért elnézőek a hazudós felnőtekkel szemben?"

  Azért mert 2/3-os törvényt alkottak rá.”
 • 2. macs 2011. december 20. 10:32
  „Azért érdekes, a felnőttek ki vannak akadva, ha a gyerekek, úgymond hazudnak. Miért? Hiszen a felnőttek nagyrésze rendszeresen hazudik. A felnőttek elvárják, hogy a gyerekek tartsák be a szabályokat, miközben ők rendszeresen áthágják azokat. A gyerek nem hülye, csak kicsi!
  Csak egy kérdés: a felnőttek miért elnézőek a hazudós felnőtekkel szemben?”
 • 1. santaclaus29 2011. december 20. 08:33
  „NONO...AKI HAZUDIK AZ LOP IS...ezt nem felejteni...hohohohohohohohohoho....persze politikusaink is így kezdték...kicsi füllentéssel...most már kérdéseikkel ezt müvelik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Daruval emeltek ki egy fogságba esett lovat a tűzoltók - fotók

Az első bejelentést követő harmadik napon is ugyanabban a kibetonozott árokban találták a tűzoltók egy lovat, amelyet végül ma sikerült kimenteni fogságából Foktő közelében. Tovább olvasom