Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Nem csak a sötétedés után jön a meglepetés!

Március 26-án 20.30-kor a világ minden táján lekapcsolják a fényeket, kikapcsolják a háztartási gépeket. Este Kecskeméten is üt a Föld Órája, de a programok már délután elkezdődnek.
A Zöld ernyő szervezésében megvalósuló rendezvény több helyszínen zajlik, de aki ügyes, és időben kapcsol, egyikről sem marad le. Az első programok 14 órakor kezdődnek a Kecskeméti Planetáriumban, ahol az Ifjúság Úti Óvoda zöld óvónénijei Csillagászati és környezetvédelmi játszóházzal várják a kicsiket és szüleiket. Ugyaebben az időben Távcsöves Nap-megfigyelés indul a Planetárium előtt, miközben bent, az épületben rengeteg szímes előadással várják azokat, akik az űrkutatással szeretnének megismerkedni.

Előadások és előadók

14 óra: "Tiszta" energiák, kimeríthetetlen nyersanyagforrások, csillagközi űrutazás: avagy menni, vagy nem menni" - Beszélgetés az emberiség jövőjéről, előadó: Dr. Pacher Tibor fizikus, a Puli csapat alapítója (magyar holdmisszió).

15 óra: Ismerkedés a Puli csapattal - Hold rover és más érdekességek bemutatása

17 óra: Űrkutatás és környezetvédelem előadás: Fülöp Györk, a Geoadat Kft. munkatársa. Utána kötetlen beszélgetés az űrkutatásról.

Ha a Planetáriumban vége, futás a Főtérre! 19 óra órakor Naprendszer-futás indul ugyanis a bolygószobrok mentén a Planetáriumtól a Főtérig, mely program társszervezője a Iustitia Sport, és Kulturális Egyesület.

Az Emlék-tár-téren 20.30-21.30 óráig gyergyafényes éji zenével vár mindenkit a Föld Órája alkalmából a Pongrácz Márta és Lendvai Dénes duó, sok verssel és némi gitárral!

Pongrácz Márta és Lendvai Dénes duóról

Az akusztikus gitár és ének formáció saját dallamvilágának életre keltéséhez választotta társul magyar költők verseit. Tóth Árpád, Ady Endre, Nagy László, Weöres Sándor, Pilinszky János vagy Radnóti Miklós verseinek gondolatisága megkívánja ugyan a rezignáltságot, ám ugyanúgy tud sodró, hullámzó, vidám vagy éppen „bájoló” lenni.
Miközben a zene szól, az érdeklődők az elsötétített Főtéren távcsövekkel vizsgálhatják a Holdat, a Vénuszt, a Mars, a Szaturnusz, vagy éppen a csillagködöket.

A Föld Órája

A Föld órája egy, a WWF által életre hívott nemzetközi esemény, mely során minden év márciusának utolsó szombatján arra kérik a háztartásokat és a vállalkozásokat, hogy kapcsolják le és ki a nem létfontosságú lámpáikat és elektromos berendezéseiket egy órára, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a klímaváltozás elleni cselekvés szükségességére. A kezdeményezés 2007-ben indult Ausztráliából, és 2008-ban vált nemzetközivé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset a Mercedes-gyárban: már a rendőrség is vizsgálódik

Vizsgálat indult a Kecskeméti Rendőrkapitányságon az épülő Mercedes-gyárban történt szerdai baleset miatt. A nyomozók már kihallgatták a tanúkat. Tovább olvasom