Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Nem kell jódtablettát szedni a kecskemétieknek

Kecskemét - Nincs veszély Magyarországon a fukhusimai atomerőmű-baleset miatt, a jód-131 mennyisége jócskán elmarad az egészségügyi határértéktől. Sokan a gyógyszertárba rohantak az állítólagos ellenszerért, a jód tablettáért.
Futótűzként terjedt a hír Kecskeméten is, hogy március végén Magyarország légkörében is kimutatható volt az a radioaktív szennyeződés, amely a március 11-i Japán atomerőműben bekövetkezett baleset mellékterméke. A légkörbe került jód-131 koncentrátum azonban, messze elmarad az egészségügyi határértéktől és nem jelent veszélyt az emberre - tájékoztatta a lakosságot március végén, az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutatóintézet.

A mellékelt ábrán a Kecskeméthez legközelebbi sugárzásmérő eszköz adatai láthatóak. Az elmúlt egy hónapban csak március 26-án látható egy kisebb kitérés, ahol a mért adatok elérték a 140 nSv/óra szennyeződési szintet, de nagyjából a normális 100 nSv/óra szint körül ingadozott.


A Sv (Sievert) egység azt fejezi ki, hogy 1 kg anyag 1 Joule energiát nyel el a gammasugárzásból, az "n" milliárdod részt, azaz 0,000000001-es szorzót jelent. Az órával történő osztás pedig arra utal, hogy mindez egy óra alatt megy végbe. Ha a fentieket összerakjuk, akkor a 100 nSv/óra azt jelenti, hogy 1 kg anyag - akár a testszövet - 0,0000001 Joule energiát nyel el a gammasugárzásból 1 óra alatt. Ez valóban rendkívül kicsi, és ha mindehhez hozzátesszük, hogy a beavatkozási szint 500 nSv/óra, akkor valóban azt lehet mondani, hogy Magyarországon semmiféle sugárzásveszély nincs.

Az ÁNTSZ figyelmeztet

ÁNTSZ közleményében külön felhívta a figyelmet, hogy Magyarország nem tekinthető sugárveszélyes területnek. Ráadásul az emberek nincsenek tisztába azzal sem, milyen mellékhatásai vannak a készítmények. A vérnyomás-emelkedés és a szívrendellenesség mellett a legnagyobb kárt a pajzsmirigyben okozhatja. A szer szedése egyébként is csak a katasztrófa bekövetkezte előtti és utáni 1-2 napban ajánlott, később már hatástalan.

A kálium-jodid alkalmazása jelentősen megnövelné a pajzsmirigybetegek számát. A jodid ugyanis fokozza az autoimmun gyulladást, mind fokozott, mind csökkent működést is kiválthat. Terhesek számára sem célszerű magas dózisú jódtablettát szedni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hurrá nyaralunk, de hol?

Görögország, Olaszország, Bulgária és Törökország is népszerű utazási célpont a kecskemétiek körében.
Tovább olvasom