Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Nem lehet elég korán kezdeni – ovisok a könyvtárban

Kecskemét – Ön is kíváncsi, milyen meséken nevelkednek manapság a kecskeméti gyerekek? Ellátogattunk a Katona József Könyvtárba, ahol az ifjú olvasók megmutatták kedvenc könyveiket.
A Katona József Könyvtár földszintjén, a Gyermekvilág kapuján túl meseországba csöppen a látogató. A könyvtárosok szerint a gyerekek minden könyvet imádnak. – Aki azt mondja, a mai lurkók nem olvasnak, az nem volt még itt a Gyermekvilágban. Az olvasás megszerettetését nem lehet túl korán kezdeni, ezért javasoljuk mindenkinek, hogy minél előbb iratkozzon be hozzánk, és hozza el csemetéjét. Itt kellemes környezetben együtt lehet a család – mondják a könyvtárosok.

Itt minden a gyerekek kényelmét szolgálja: a könyvespolcok várfalakat és bástyákat formáznak, amelyekből igazi labirintust alakítottak ki, így mindenki találhat magának és csöppségének egy nyugodt sarkot, ahol elmerülhetnek a mesék világában.

Zónai Dániel havonta hat darab könyvet kölcsönöz ki édesanyjával.
Zónai Dániel havonta hat darab könyvet kölcsönöz ki édesanyjával.

Nem is kell sokáig keresgélni a roskadásig megpakolt polcok között, hiszen az egyik zsámolyon ülve egy apuka különböző állatfigurákkal bábozik kislányának, miközben a négy éves Czenczik Anna édesanyja mesekönyvet keresgél. – Havonta egyszer jövünk, illetve, amikor Anna életkorának is megfelelő a foglalkozás, akkor szintén elhozzuk. Főleg télen jó időtöltés a könyvtár, mert ilyenkor a szabadban hideg van. Másfél éves korában írattuk be, azt szeretnénk, ha természetes lenne számára, hogy könyvtárba jár. Anna nagyon szereti Marék Veronika meséit, Bartos Erika Bogyó és Babóca sorozatát, Bodó Béla Brumi-könyveit vagy Bálint Ágnes Mazsola és Tádé történetét – tudjuk meg az édesanyától, aki fontosnak tartja, hogy kislányát a magyar irodalom alakjaival is megismertesse.

Az asztaloknál könyvet lapozgató kisfiút pillantunk meg. Zónai Dániel és anyukája minden hónapban hat könyvet kölcsönöznek ki. – Mielőtt bármit hazavinnénk, Dani végiglapozza az általam ajánlott könyveket, és eldönti, melyikkel szeretne közelebbről is megismerkedni – tudjuk meg a négy éves kisfiú anyukájától. Miután Dani végez, felpattan a székről, nyújtja anyukája felé a választott darabot, és már ott sincs, keresi a következőt.

Lipóczki Dani figyelmét főként a dinoszauruszos könyvek kötik le.
Lipóczki Dani figyelmét főként a dinoszauruszos könyvek kötik le.

– Leginkább a dinoszauruszos könyvek kötik le a figyelmét. De korábban a „Mit? Miért? Hogyan?" című sorozatot olvastuk fel neki, illetve Z. Tábori Piroska „Dugó Dani" történeteit – mondja Lipóczki Dániel anyukája.

– Főleg az állatokról szóló történetek érdeklik. De nagyon szereti, ha a különböző földrészekről és az ott élő állatokról olvasunk neki – árulja el egy másik kisfiú, Monzinger Dániel édesanyja.

A gyerekek nagyon vizuálisak, ezért sok ajánló és színes plakát hívja fel a figyelmüket. – Mindenkit próbálunk becsalogatni. A szülők gyermekükkel együtt részt vehetnek különböző foglalkozásokon. Családi könyvtárrá próbálunk válni, ezért a sok közös lehetőség – mondják az itt dolgozók. A másfél éves Eszter apukája is ezt erősíti meg. – Sokkal ingergazdagabb a környezet, mint otthon. Gyakran hozzuk el a lányunkat, mert olyan élményeket szerezhet, amit máshol nem biztos, hogy megkapna.

December a Katona József Könyvtárban mindig a Gyerekek hónapja, ilyenkor még több érdekes és izgalmas rendezvénnyel várnak mindenkit. A részletes programról itt olvashat: http://gyerek.kjmk.hu/

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Bőcsöt is legyőzte a KNKSE női kézilabdacsapata

A múlt heti szegedi bravúrgyőzelem után a Bőcs együttesét is legyőzte a Kecskeméti NKSE női… Tovább olvasom