Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 18°C | 33°C Még több cikk.

Nem mindegy, mi kerül a szatyorba

Kecskemét - Különleges közösség alakult ki néhány hete Kecskeméten. Összefogtak ugyanis a helyi termelők és a vásárlók, és létrehozták a Szatyor kört. Mostantól a Klapka utcában nem csak az egészséges, vegyszermentes áru cserél gazdát, hanem jobbnál jobb receptekre és házi praktikákra is szert tehetnek a vásárlók.
Csütörtökönként egyre többen sétálgatnak gyümölcsökkel, zöldségekkel és más friss áruval megpakolt csomagokkal a Klapka utcában. Mind egy helyről jönnek, az utca egyik régi épületének kapualja alól. Az ajtóban egy hölgy áll listával a kezében, hiszen ide csak az léphet be, aki tagja a közösségnek, vagyis a Kecskeméten nemrégiben megalakult Szatyor körnek.

A házban csütörtökönként egy igazi kis minipiac működik. Az asztalokon gyönyörű, íncsiklandó portéka: rozskenyér, házi sajt, saláta, lekvár, szendvicskrém, sőt, néhány olyan dolog, amiről kevesen tudják, hogy valójában micsoda. Ilyen például a mángold.

Az áru mind helyi termelők munkájának köszönhető, és bio vagy vegyszermentes gazdálkodásból származik - GALÉRIA

Az áru mind helyi termelők munkájának köszönhető, és bio vagy vegyszermentes gazdálkodásból származik. A Szatyor kör lényege pedig éppen ez. A termelőktől közvetlenül a fogyasztókig eljuttatni az egészséges, vegyszermentesen termelt árut. - Egy honlapon akadtam rá egy pesti csapatra, akiket Zöld Szatyor Körnek hívnak – mesélt a kezdetekről Bérces Dóra, a kecskeméti közösség egyik alapítója. - Felvettem velük a kapcsolatot, és megkértem őket, hogy meséljenek a kezdeményezésről az Ifjúsági Otthon Zöld Ernyő Klubjában. Többeknek megtetszett az ötlet, és úgy döntöttem, ha lesz még mellettem három ember, aki segít a szervezésben, akkor belevágunk – tette hozzá Dóri.

Először Nemes Mátyás biogazdát kérték meg, hogy hozzon néhány zöldség egységcsomagot, és amikor már egyre több és több ilyen telepakolt szatyorra volt szükség, a szervezők úgy döntöttek, megérett az idő a Szatyor kör létrehozására. Először április 14-én nyitotta meg kapuit ez a különleges minipiac. Ma már húsz beszállítója és száz vevője van a Szatyor körnek. – Fontos célunk, hogy a vásárlókból igazi közösség váljon, ezért mindenkit megkérünk, hogy hozzon valamit a többieknek. Van, aki sütit süt, mások házi kenyeret hoznak, vagy éppen ruccolát a saját kertjükből – tudtuk meg Dóritól.

Az érdeklődés egyre nagyobb a Szatyor kör iránt, ezért most megálljt parancsoltak az egyre bővülő közösségnek. A szervezők arra biztatnak mindenkit, hogy ha a saját baráti körükből még többen jelentkeznének, hozzák létre a saját bevásárló hálózatukat. Cél, hogy a város több pontján kialakuljon a Klapka utcai mintájára egy-egy Szatyor kör.

Közben a közösség legfiatalabb tagja, Janka reklamál, hogy bizony elfogyott a limonádé. Dóri megígéri neki, hogy rögtön megy, és készít neki újabbat. A kislány rákérdez, hogy mi van a linonádéban, és azonnal meg is kapja a választ: citromfű, citrom, cukor és víz. Ennél azonban jóval bonyolultabb receptek is gazdát cserélnek a vásárlók között. Többek között olyanok, amikből a kör tagjai megtudhatják, mit is lehet készíteni mángoldból vagy éppen azt, hogy mire jó a savó. De ha valaki biztos, vegyszermentes módszert keres folttisztításra, itt azt is megkaphatja.

A Szatyor körben a vásárlók termelői áron kapják az árut. Ez többek között azért valósítható meg, mert a gazdának nem kell a portékája mellett állnia. Behozza a termékeit, a szervezők pedig önkéntes munkával működtetik a rendszert. Minden héten annyi áru érkezik, amennyire szükség van. - Egy fájlt az interneten megosztottunk a közösség tagjaival, amiben benne van az összes felkínált termék. Hétfőn délutánig adhatja le mindenki a rendelését. Csütörtökön a termelők behozzák a portékájukat, mi pedig szétosztjuk – mesélte Dóra.

A kör nem titkolt célja az is, hogy tudatos fogyasztókat neveljen. Itt ugyanis szatyrot nem kap senki a megvásárolt áruhoz, csak abba teszik bele, amit a vevő hoz. Így érdemes zacskót és üveget is vinniük a vásárlóknak, hogy a finom házi joghurtot vagy éppen a kimérve kapható lisztet legyen miben hazavinni.

A Szatyor körnek köszönhetően negyven-ötven kilométeres körzetből önellátóvá válhat a város vegyszermentesen termelt élelmiszerekből és ökológiai gazdálkodásokból származó árukból. A gazdáknak is fontos megerősítés ez a közösség, hogy valóban szükségük van arra, amit ők kétkezi munkájukkal megteremtenek. A vevők pedig biztosak lehetnek abban, hogy valóban azt kapják, amit várnak, nem pedig egy vegyszerekkel vagy éppen tartósítószerekkel teli árut. Éppen ezért egyre több allergiás is tagja a Szatyor körnek.

Látva a szőlő- és almalekvárt, a gyógynövényes szörpöt, a ropogós héjú rozscipót és a házi kecskesajtot, bizony már bánom, hogy nincs nálam szatyor, pontosabban, hogy még nem vagyok a közösség tagja. A ládában a harsogóan zöld társai mellett rátalálok a „rejtélyes" mángoldra is. Gyorsan utána is járok, hogy vajon mi készíthető ebből a növényből. Megtudom, hogy többek között nagyon finom, vitaminban gazdag főzelék, de a Szatyor kör tagjainak persze ehhez is van többféle recept a tarsolyukban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázpalack robbant a grillsütésen – egy súlyos sérült

Hússütés közben robbant fel két gázpalack péntek késő délután, Kiskunfélegyházán, egy családi házban. Tovább olvasom