Délmagyar logó

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 5°C | 14°C Még több cikk.

Nem semmi: az itt végző diplomások 95 százaléka kapott munkát!

Kecskemét - Elkészült a Diplomás Pályakövető Rendszer első felmérése a Kecskeméti Főiskolán. Ez alapján a megkérdezettek 85 százaléka az államvizsgát követő fél éven belül, 95 százaléka pedig egy éven belül talált állást.
A megkérdezettek 85 százaléka az államvizsgát követő fél éven belül, 95 százaléka 1 éven belül talált állást, a munkahellyel rendelkezők 25 százaléka pedig alig néhány évvel a végzés után már vezető beosztásban dolgozik – ez is kiderült abból a felmérésből, amelyet a Kecskeméti Főiskola készített a Modern hallgatói és intézményi szolgáltatás – versenyképes főiskola című uniós projekt keretében a Diplomás Pályakövető Rendszer alkalmazásával. A felmérés során nemcsak diplomásokat, hanem jelenlegi hallgatókat és munkáltatókat is megkerestek, hogy minél hitelesebb értékelést kapjanak a főiskola tevékenységéről.

A megkérdezett diplomások 84 %-a értékelte nagyon jónak és jónak a Kecskeméti Főiskolát.
A megkérdezett diplomások 84 százaléka értékelte nagyon jónak és jónak a Kecskeméti Főiskolát.

Az uniós projekt keretében 678 diplomást kerestek fel személyesen a kérdezőbiztosok a 2007 és 2009 között végzettek közül és 248 munkáltatónál jártak, a jelenlegi hallgatók közül pedig 1229-en töltötték ki a kérdőívet. Ha most állnának a felvételi előtt, a végzettek 76 százaléka, a jelenlegi hallgatók 85 százaléka biztosan vagy valószínűleg ismét jelentkezne a Kecskeméti Főiskolára. A most a főiskolára járók 64 százaléka teljes mértékben vagy nagymértékben elégedett az oktatással, a végzetteknél ez az arány 70 százalék.

A diplomások 84 százaléka értékelte nagyon jónak és jónak a Kecskeméti Főiskolát. A jelenlegi hallgatók kiemelték az oktatók segítőkészségét és a magas szintű elméleti képzést, ugyanakkor szeretnének még több gyakorlatot és szorosabb kapcsolatot a munkaerőpiaccal, és keveslik a külföldi szakmai gyakorlati lehetőségeket. A végzettek szintén az elméleti oktatás színvonalát értékelték a legmagasabb pontszámmal és kevésnek találják a mesterképzési kínálatot. A most a főiskolára járók fele tervez további tanulmányokat, közülük minden második biztosnak vagy valószínűnek tartja, hogy a Kecskeméti Főiskola kínálatából választ, de ez a szám – ahogyan a felmérésből kiderül – magasabb is lehetne, ha a főiskola több mesterképzéssel rendelkezne.

Az összes megkérdezett diplomás 51 százaléka már az államvizsga előtt rendelkezett ál-lással, de a nappalin végzettek 85 százaléka is talált munkát fél éven belül, 95 százalékuk pedig 1 éven belül. A felmérés időpontjában 92 százalékuknak volt állása, 5 százalék nyilatkozott úgy, hogy éppen munkát keres. A felmérésben részt vevő, állással rendelkező végzettek 25 százaléka vezető beosztásban dolgozik, 4 százalékuk felső vezetőként. A megkérdezettek 86 százaléka olyan munkakört tölt be, amely a végzettségéhez kisebb-nagyobb mértékben kötődik, csak 8 százalék nyilatkozott úgy, hogy munkájában nem tudja hasznosítani a főiskolán megszerzett tudást.

A felmérésben olyan cégek is értékelték a főiskola által kibocsátott munkavállalókat, ahol foglalkoztatnak a Kecskeméti Főiskolán végzetteket. Az 5-fokú skálán 4-esnél jobbra értékelték a csapatmunkára való alkalmasságot, az együttműködési készséget, a kommunikációs képességeket, az informatikai ismereteket, a tanulási, fejlődési képességeket és az elméleti tudást. 3,5 és 4-es közötti osztályzatot kapott a gyakorlati tudás és a problémamegoldó képesség. Egyedül az idegen nyelvek ismeretét értékelték a munkáltatók 3,5-nél kevesebbre, 3,34-re. A megkérdezett munkáltatók 38 százaléka szívesen alakítana ki szorosabb kapcsolatot a főiskolával, akár szakmai ismeretek oktatásában, tanácsadásban, közös képzésfejlesztésben is együttműködne, további 46 százalékuk pedig tanácsadói, véleményezői szerepet vállalna.

Olvasóink írták

  • 1. N.P. 2011. július 28. 13:23
    „A Szegeden végzett kémia-fizika szakos tanárok 100%-a kapott azonnal munkát!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vezetés közben elájult egy kenyérszállító sofőrje

Vélhetően vezetés közben rosszul lett, ezért szenvedett balesetet egy kenyérszállító kisteherautó vezetője csütörtök reggel Kelebián - közölte a rendőrség. Tovább olvasom