Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Nemzetközi bíróság elé citálják az OTP-t?

A kiskunhalasi városi ügyészség bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást annak a kiskunmajsai nyugdíjasnak az ügyében, aki uzsora bűncselekmény miatt tett feljelentést a hitelező OTP bank ellen.
Dr. Hóvári Brigitta ügyész ugyanakkor egyetértett a feljelentő Horváth Ferencné azon törekvésével, hogy az általa kötött magánjogi ügyleten keresztül a polgári bíróság vizsgálja ki azon tömeges felvetések jogalapját, amelyek ezen hitelszerződések tisztességes feltételeit, egyoldalú módosításait, a bank jóhiszemű eljárását, és az elszámolások módját, helyességét megkérdőjelezi.

Horváth Ferencné bírósági keresetét a kiskunhalasi városi bíróság február 16-án áttette a Bács-Kiskun Megyei Bíróságra, arra való hivatkozással, hogy az ügy meghaladja a városi bíróság hatáskörét. A tárgyalást az óta sem tűzték ki.

A kiskunhalasi ügyész szerint nem valósultak meg a Horváthné feljelentésében foglalt bűncselekmény törvényi tényállások, mert az ügyfél és a pénzintézet között létrejött szerződés a felek kölcsönös és egybehangzó akaratnyilvánítását tartalmazza, melyet a feljelentő önként vállalt és aláírt. Emiatt nem kifogásolható az sem, hogy az alapvető szerződési feltételek lehetővé teszik az egyoldalú kamatmódosítás, és az árfolyamváltozásból fakadó törlesztési korrekciókat. „Éppen azért a hitelfelvevők utóbb nem hivatkozhatnak kellő alappal arra, hogy nem voltak tisztában az árfolyam-ingadozás esetleges tehernövelő hatásaival” – áll az ügyészség határozatban.

Nincs szó az ügyfél megtévesztéséről sem, mert a bank jóhiszeműen kötött szerződést az ügyféllel, a bank nyeresége az üzlet kapcsán pedig legális, mert megfelel a pénzintézetek tevékenységére vonatkozó jogszabályi előírásoknak, valamint az üzletszabályzatnak. Emiatt a cselekmény nem meríti ki sem a csalás, sem az uzsora-bűncselekmény törvényi tényállását sem – közölte az ügyészség.

Horváth Ferencné arról tájékoztatta a Magyar Szociális Fórumot, hogy tovább lép, és ha kell a strasbourgi bíróság elé is elviszi az ügyét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kettős kifizetéssel szivárog ki a közpénz?

Közpénz nem megfelelő kezelésének vélelmezése miatt tett bejelentést az ügyészségen Kollár László, kiskunfélegyházi önkormányzati képviselő (Jobbik), és Hegedűs Lórántné, a Jobbik országgyűlési képviselője. Tovább olvasom