Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Nemzetközi Judo Kupa Kecskeméten - galéria

A hétvégén rendezett Nemzetközi Judo Kupán félezer kimonóba öltözött gyerek mérte össze tudását a Messzi István Sportcsarnokban.
Hatalmas zsivaj a csarnokban - mintegy ezer ember, a szülők beszélgetnek, gyerekek melegítenek – majd elhangzik a vezényszó: „ojigi". A félezer kimono-ba öltözött gyerek varázsütésre elhallgat és a tatami szélére áll egy hosszú képzeletbeli vonalra sorakozva. „Rei" – a következő vezényszóra egyként meghajlik a csarnok a tisztelet jeleként. Feyér Zoltán a Kecskeméti Sportiskola Igazgatója megnyitja a Szentkirályi ásványvíz Judo Kupát.

- A iskola alapító sportágai között volt a judo – mondta megnyitójában az igazgató. - Egyre népszerűbb a judo, ezt a jelenlegi indulók száma is bizonyítja. A sportiskola indulása óta váltak rendszeressé a hasonló utánpótlás versenyek szervezése. Nemzetközivé vált a sorozat, ez adja meg az igazi értelmét a törekvéseinknek.

Nemzetközi Judo Kupa Kecskeméten - KÉPGALÉRIA

Érdekes sportág a judo egy külső szemlélő számára. Fegyelem és az ellenfél maximális tisztelete - ezek az alapelvek. A küzdelem előtt szemben állnak a felek egymással és meghajlanak. A bíró intésére kezdetét veszi a harc – ami nem csak első pillantásra kőkemény - dobások és különféle támadási formák sorozata.

Cél az ellenfél két vállra dobása vagy a földön tartása egy sikeresen végrehajtott támadás után. Erre a pár percre a legjobb barátokból is ellenfelek vállnak. A szőnyeg széléről az edzők és szülők kiabálnak – használd a kezed is, fordítsd át!- majd egyként tőr ki a taps egy sikeres ippon után. Az idő lejárta után ismét szemben állnak egymással- a győztes halvány mosollyal kitekint az edzőjére, a vesztes a könnyeivel küzd. A bíró jelzi az eredményt. Meghajlással és kézfogással zárul az összecsapás. Majd jön a következő és a következő, öt tatamin egyszerre, korosztály és súlycsoport szerint, fiú és lány külön-külön...

A judo népszerűsége ebben gyökerezik. Minden benne van. Győzelem, kitartás, tisztelet, nyerni akarás, váratlan fordulatok, kudarc – ami tíz percig tart utána újból a szőnyeg szélére kell állni, hiszen nem illik az ellenfelet megváratni… Nem csapatsport, hanem egyéni – magadnak kell helytállni csak te vagy és az ellenfeled-, de egy sikeres győzelem után egy csapat vár a tatami szélén hogy gratuláljon. Szülök barátok, edzők, csapatársak egyként ünnepelnek...

- Együtt nőttem fel a judoval – nyilatkozta Balogh Levente, a verseny főszponzora a delmagyar.hu-nak. - Hat éves korom óta cselgáncsozok, juniorként válogatott voltam Kecskeméten. Természetes, hogy ahogy tudom, támogatom a sportágat.

- 492 induló 38 klubból - ebből 5 külföld: a számok magukért beszélnek - mondta Nagysolymosi Sándor, a KJC vezetője. Évről évre növekszik a versenysorozat színvonala és az indulók száma, és ez jót tesz a judo népszerűsítésének. Sok szép kecskeméti eredmény is született. Polányi Ádám arany, Károl Zsolt ezüstérmet szerzett és négy bronzéremre is büszkék lehetünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezen a héten írathatják bölcsődébe a gyerekeket

A szülők egy hétig, május 2-6. között írathatják be a gyerekeket a kecskeméti bölcsődékbe. 7 intézményben összesen 716 férőhely várja a kicsiket. Tovább olvasom