Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Nesze neked mozgássérült, másszál hegyet!

Használhatatlan feljárók, rámpák, járdák, megközelíthetetlen épületek – csak néhány akadály, amivel egy mozgássérült naponta megküzd Kecskeméten.
A hétköznapi ember számára fel sem tűnik, micsoda nehézségekkel kell megbirkóznia nap mint nap egy mozgáskorlátozottnak. Szinte leküzdhetetlen akadályként tornyosulnak a küszöbök, lépcsők, útpadkák, nagyobb járdaburkolati hibák szerte Magyarország városaiban, így Kecskeméten is. A szabadtéri barikádok egy segítő közreműködésével leküzdhetők, de amikor a kerekesszékes be szeretne jutni egy épületbe, intézménybe, bizony elfogy a tudomány. Vagy három-négy lépcső tornyosul előtte, vagy egy használhatatlan rámpával néz farkasszemet, vagy pedig az ajtó olyan szűk, hogy azon keresztül lehetetlen az áthaladás.

Persze, az utóbbi években, évtizedben számtalan helyen építettek feljárókat, kapaszkodókat, de a helyzet cseppet sem nevezhető rózsásnak. Az 1998.(!) évi XXVI. törvény már konkrétan szabályozta a közintézmények akadálymentesítését, ehhez képest a mai napig kevesebb, mint felüknél valósult meg mindez. Felmerül a kérdés, hogy a törvényi állásfoglalás ellenére miért csak ennyi? A válasz egyszerű, a határidők miatt. A 12 éve meghozott határozat érvénybe lépésének időpontját az illetékesek rendre halogatják, legutóbb 2009. december 31-ről 2012-re módosították – tudtuk meg a Mozgáskorlátozottak Bács-Kiskun Megyei Egyesületének elnökhelyettesétől, Bácskai Andrásnétól. Viszont, ameddig az állami intézményeknél sem kötelező a feljárók kiépítése, addig hogyan várható el a magánszektortól a közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés biztosítása? Sehogy!

Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Kar Kollégiumának hátsó bejárata
Látvány a Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Kar Kollégiumának oldalsó bejáratánál.
A szerző felvétele

Ennek levét pedig a mozgássérültek mellett az időskorú, a beteg és a babakocsit használó emberek isszák meg. Ha egy nyugati országban sétálunk, nem csak a tisztább környezet feltűnő, hanem a teljesen sík, küszöböktől, akadályoktól mentes utak, járdák és épületek. Aki legyintve annyit mond, pénzkérdésről van szó, az téved. Bácskai Andrásné elárulta, pályázatok útján hatalmas összegekhez lehetne jutni, csak nincs, aki foglalkozzon vele, például a kecskeméti önkormányzatnál megszüntették a korábban létező fogyatékosügyi referensi pozíciót.

„Katasztrófa! – foglalta össze a Kecskemét belvárosában uralkodó állapotokat az elnökhelyettes. – Számunkra a legfontosabb a köztéri toalettek használata lenne, ehhez képest jóformán egyet sem tudunk elérni. Régen bejutottunk a főtéri gyorsétterembe, de mivel elköltözött, ezzel ez a lehetőség is megszűnt." Az akadálymentesítési megoldásokról a következőket mondta a szakember: „Egy mozgássérült számára készült feljáró építésénél négy szempont fontos, milyen meredek (törvény szerint maximálisan 5 százalék), elég tágas-e, el van-e látva csúszásgátló felülettel és találunk-e kapaszkodó korlátot." Ennek tudatában körbenézve Kecskemét és Kiskunfélegyháza belvárosában egészen nevetséges a helyzet, a bankok, gyógyszertárak, üzletek zöménél csak lépcső van, ahol pedig található bármilyen rámpa, az döntő többségében nem felel meg az emlegetett az elvárásoknak. Hogy miért? Például azért, mert nem kérik ki a mozgássérültek szövetségének véleményét, vagy ha igen, akkor a tervező különböző okokra hivatkozva lesöpri az asztalról az észrevételüket – panaszolta Bácskai Andrásné.
sdf
Válogatás (balról jobbra, fentről lefelé) a kecskeméti Gáspár András körútról, egy félegyházi 5-ös út melletti gyógyszertár, két Bajcsy utcai üzlet és egy hírös városi patika elől.
A szerző felvételei

Visszatérve a feljárókra, szemezgettünk a legelképesztőbb darabokból, mégha mindegyikük annak idején nem is kifejezetten mozgássérültek, hanem babakocsisok számára készült. A prímet a Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Kar Kollégiumának oldalsó bejárata viszi, ahol a betonemelvény öt centivel a föld felett indul, borzasztóan meredek és korlát sincsen. Szintén értelmetlen a kiskunfélegyházi Bajcsy-Zsilinszky Endre utcában két egymással szomszédos üzlet meredek megoldása, de egy helyi gyógyszertár két faelemből összetákolt kapaszkodója, illetve egy hírös városi társának csempézett variációja is csak a helyet foglalja. Máshol, a kecskeméti Gáspár András körút menetirány szerinti jobb oldali járdáján a lejtéssel nincs baj, csak a felület csúszósságával. Ezen túl kifejezetten rossz példának számít a kecskeméti Katona József Színház. „Az egyetlen lépcsőt áthidalja a feljáró (igaz elég meredek – a szerk.), ám az nem a bejárattal szemben, hanem attól két méterrel balra található. Ha a mozgássérült feljut, akkor egy nagyon szűk helyen két kanyart kell tennie, amely súlyos baleset veszélyét hordozza magában, mivel hátrafelé nagyot eshet – magyarázta az elnökhelyettes asszony, aki így folytatta. – Azért a sok-sok furcsa rámpa mellett több pozitív példa is akad. Ilyen a kecskeméti Katona József Könyvtár, amely tökéletesen megközelíthető és a toalettjét is elérjük, továbbá az Aranyhomok Hotel, a GAMF Homokbányai Kollégiuma, a főtér, illetve a felújított egészségügyi intézmények zöme. Örömteli az is, hogy az iskolákban, ahol mozgáskorlátozott gyerek jár, lehozzák az osztályt a földszintre."

Mindenesetre nem szabad arról elfeledkezni, hogy egy régebben emelt épületnél az ő bejutásuk szóba sem került, utólag pedig sokkal nehezebb a feljárók kialakítása. Ennek ellenére, ha élnének a pályázati forrásokkal az intézmények, elegendő támogatással a zsebben minden bizonnyal a legtöbb helyen meg lehetne találni a megoldást, és megszünhetne a kerekesszékesek gyakori lépcső előtti veszteglése, hegymászása…
A kecskeméti Katona József Könyvtár előtti szabályszerű feljáró

A kecskeméti Katona József Könyvtár előtti szabályszerű feljáró.
A szerző felvétele

Olvasóink írták

 • 8. cickányzat 2010. április 15. 00:48
  „6. web
  Ti vagytok az egyesület.Rúgjátok ki őket.”
 • 7. keiner 2010. április 13. 08:22
  „Üljenek a terveszök tolokocsiba és probáljanak ki a saját keszitményt, akkor látjak, hogy pocsék. 6% szabad csak egy rampanak lenni.”
 • 6. smalltown 2010. április 13. 05:28
  „az a finom, mikor ezek a rampak meg jo csuszos csempevel vannak kirakva... :(”
 • 5. web 2010. április 12. 22:41
  „Van még egy, a mozgáskorlátozottak egyesülete a Petőfi sgt-n van Szegeden. Elmegy a tagja befizetni a tagdíjat azt az éveset, és azt mondják az udvarias hölgyek délelőtt, hogy fáradjon vissza szerdán délután mert csak akkor van tagdíjfizetés és ügyintézés. Ha már az ember mozgáskorlátozott nem elég odafáradni, téblábolni a város másik feléről, menjen még egyszer. Vajon ki volt az az okos tojás aki ezt a megoldást kitalálta hiszen akármikor lehetett tagdíjat fizetni régen. Na jó legyen szerda, de akkor ám várakozik az ember mintha muszáj volna. Semmi rugalmasság, semmi megértés csak a kirándulások szervezkedésével foglalkoznak állandóan. Úgy lehet hogy az kifizetőbb. Na kivárja a tag a sorát és mit ad isten , neve anyja neve, lakcím ...stb.két három helyen. Ezt a bürokráciát! a számítógépek világában csak rabolják az ember idejét.Vajon miért nem lehet a meglévő adatbázisból dolgozni?! Nem értenek hozzá? Akkor vegyenek fel hozzáértő embereket erre a célra!!!! Vagy nincs elég számítógépük, mert ott egyen sem dolgoznak ha fizetni kell szerdán. Egyébként is sértő ahogy ott az emberrel sokszor beszélnek.”
 • 4. Kérdemén 2010. április 12. 20:26
  „Nem kell Kecskemétre menni, hogy ilyen cikk megíródjék. Lehet Szegeden is találni számtalan ilyet. Sajnos mint érintett tapasztalom a hiányosságokat.”
 • 3. flexsnake 2010. április 12. 13:53
  „érdekes hogy csak a mozgássérült helyen parkolókat kell büntetni , a közintézményt nem ha nincs megfelelő feljárója. Mennyibe kerül betonozni egy normálisat? 5darab ezres számlával amit be is lehet hajtani a központot....”
 • 2. Timcsike 2010. április 12. 12:44
  „Ajánlom, próbáld ki ezeken a "feljárókon" feltolni a babakocsit! Ez sem babakocsinak, sem tolókocsisoknak nem való! Lehet hogy a fiatalok tudják használni bicikli és gördeszka vagy görkorcsolya bajnokságok megrendezésére, de másra nem alkalmas!”
 • 1. BoBYTkO 2010. április 12. 09:54
  „Ezek szerintem még a babkocsiknak lett "építve"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A menetiránnyal szemben hajtott - meghalt

A helyszínen meghalt egy 38 éves férfi, aki autójával áttért a menetirány szerinti bal oldalra és frontálisan ütközött. Tovább olvasom