Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Novemberre várható ítélet a Kolompár-perben

Kecskemét - November 30-án elsőfokú ítélet születhet a Kolompár Orbán és nyolc társa ellen egyebek mellett sikkasztás miatt folyó perben a Kecskeméti Városi Bíróságon.
Mátyásné Polereczki Éva tanácsvezető bíró a per keddi napján kitűzte az ítélethirdetésig tervezett tárgyalási napokat, és hangsúlyozta: ha nem történik jelentős csúszás a bizonyítási eljárásban, a kijelölt időpontban ítéletet hoz. A 2009-ben indult büntetőper kedden tanúkihallgatásokkal folytatódott.

A bíróság a másodrendű vádlott, az előzetes letartóztatásban lévő Kolompár László lányát szerette volna tanúként kihallgatni, de ő jogával élve nem vállalta, hogy válaszol a feltett kérdésekre. A bíróság ezután egy kórházban fekvő tanú nyomozati szakban tett vallomását olvasta fel.

Mátyásné Polereczki Éva tanácsvezető bíró októberre öt, novemberre nyolc tárgyalási napot tűzött ki. A tanúkihallgatásokat október végén befejezi a bíróság, majd iratismertetés következik, végül a perbeszédek.

A Kolompár Orbán és társai ellen 2009-ben indult büntetőper, majd újabb vádiratok benyújtása után az eljárásban három ügyet egyesítettek. Mátyásné Polereczki Éva tanácsvezető bíró a 2010. június 17-ei tárgyaláson bejelentette: a tárgyalás elölről kezdődik, mert azt megelőzően 2009 októberében tartott tárgyalást, és több mint hat hónap eltelt.

November végére kiderülhet, börtönbe kell-e vonulnia Kolompárnak.
November végére kiderülhet, börtönbe kell-e vonulnia Kolompárnak.
Fotó: HVG

A 2010. februárra tervezett tárgyalást azért kellett elhalasztani, mert Kolompár Orbán a MCF Roma Összefogás Párt képviselőjelöltjeként indult az országgyűlési választáson, ezért mentelmi jog illette meg.

Az egyesített eljárásban Steigler Lászlóné Rédei Rita ügyész képviseli a vádat. Az első vádpontot a budapesti ügyészség nyújtotta be, de képviseletét a Kecskeméti Városi Ügyészség látja el. A vádirat szerint Kolompár Orbán az Országos Cigány Önkormányzat akkori elnökeként a szervezet pénztárából 5 millió 70 ezer forintot vett fel 2004-ben, majd azzal sajátjaként rendelkezett. Ezért jelentős értékre elkövetett sikkasztás és számviteli fegyelem bűntettével tettesként, két alkalmazottat pedig társtettesként vádol az ügyészség.

A második vádpont szerint a Kolompár Orbán vezetésével működő Kiskunmajsai Cigány Érdekképviseleti Szervezet az Országos Foglalkoztatási Közalapítványtól a roma munkaerő-piaci szolgáltatóhálózat kialakítására elnyert 13 millió forintos összegből folyósított 7,2 millió forint egy részével valótlan tartalmú számlákkal számolt el. Emiatt a vád jogosulatlan gazdasági előny megszerzése.

A harmadik vádpontban Kolompár Orbánt, az Országos Cigány Önkormányzat akkori elnökét és társait jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével, valamint az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértésével vádolja az ügyészség. E szerint a vádlottak az Európai Unió foglalkoztatási programját segítő pályázat révén a közösségi költségvetésből 109,1 millió forintot, a hazai költségvetésből 36,4 millió forintot, összesen 145,5 millió forintot szereztek meg jogosulatlanul, további 76,5 millió forintot kíséreltek megszerezni.

Kolompár Orbán a bíróság előtt tett vallomásában nem ismerte el büntetőjogi felelősségét, és hangsúlyozta, hogy bűncselekményt sem követett el.

Olvasóink írták

 • 4. deszkás 2011. szeptember 20. 21:56
  „JÓZSOCI! Kulcsár. Az erre vonatkozó adatok nagy részét 30évre titkositották.”
 • 3. legott 2011. szeptember 20. 21:11
  „Csak azt tudnám , hogy kinek az érdeke e pernek rétestésztaként évek óta való nyújtása .”
 • 2. legott 2011. szeptember 20. 19:26
  „Kolompárt tanácsadókét alkalmazza Kiskunmajsa !

  Határozatlan idejű tanácsadói szerződést kötött Kiskunmajsa Kolompár Orbánnal - derítette ki a Lánchíd Rádió. A többszörösen perbe fogott korábbi országos cigányvezető tapasztalataival magyarázta a bruttó százezret fizető munkát. A ciány önkormányzati vezetőként is a cigány emberek segítése a feladata. Sokan azt beszélik, hogy az egyezség a mostani polgármester hatalomra segítésének honoráriuma. ,,Azért nekem ebben a témában van rutinom és tapasztalatom" - így magyarázkodott a rádiónak friss tanácsadói szerződéséről Kolompár Orbán. A többszörösen perbe fogott politikus jelenleg a Kiskunmajsai Cigány Kisebbségi Önkormányzat vezetője, így hivatalból az a dolga, hogy a cigány emberek integrációját, munkahelyteremtését szorgalmazza. Ennek ellenére az egykori SZDSZ helyi elnöke, a jelenlegi polgármester, Faludi Tamás is hasonló célért bruttó százezret fizető munkát adott Kolompár Orbánnak. A településen terjedő pletykák szerint ezzel honorálta a polgármester az önkormányzati választásban nyújtott segítséget. A megbukott országos cigányvezető mindenesetre elhárította az anyagiakról szóló kérdést, ,,Nekem ez nem pénzkérdés, hanem kihívás. Meg szeretném mutatni az országnak, hogy van egy pozitív hozzáállást tanúsító önkormányzat, és van egy olyan roma szakember, mint énmagam." Kolompár Orbánnak nyolc éven át lett volna lehetősége szakmai tudását bizonyítani. Az elnöksége alatti visszaélések, sikkasztások miatt mindenesetre több büntetőeljárás is indult ellene, melyeket összevontak, és még mindig nincs pont az ügy végén. Ennek ellenére a képviselő kicsit sem tartja etikátlannak, hogy úgy ad tanácsokat, hogy közben csalással, visszaéléssel vádolják. Ezzel azonban nem mindenki van így. A kiskunmajsai önkormányzat egyik képviselője - aki egyben a korábbi polgármester is -, Terbe Zoltán a Lánchíd Rádiónak adott interjújában kifejtette: többször tiltakoztak a szerződés megkötése ellen. A Polgári Szövetség Majsáért politikusa hangsúlyozta, ,,A szerződés maga egy egyoldalas szerződés, nem tartalmaz olyan elemeket, amely kötelezően teljesítendő a havi munkavégzés során. A munka elvégzését a polgármester igazolja minden hónapban, és akkor jár a számla ellenértékének kifizetése." A szerződésről a május 30-ai zárt ülésen döntött a képviselő-testület, azóta pedig már az első tanács is megszületett. Kolompár Orbán azt javasolta bruttó százezer forintért, hogy Kiskunmajsa katolikus iskolájába kötelezően vegyenek fel harminc cigány gyereket, mert az önkormányzati fenntartásúba túl sok jár.

  Megéri a pénzét a Kiskunmajsai Önkormányzat testülete . Úgy an-blokk !”
 • 1. Jozsoci 2011. szeptember 20. 16:36
  „Amennyiben felmentik, Kolompár Orbán lesz a jelölt a Jobbik főpénztárnoki állására. Annak a K&H-s kisebbséginek /nem jut eszembe a neve/ meg már legalább 8 éve húzódik a pere.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pakisztáni fiatalok buktak le a magyar határnál

Egy 16 és egy 17 éves pakisztáni férfit fogott el a kelebiai határrendészet ügyeletes járőre Kelebia település határában. Tovább olvasom