Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Nyaralás 2011: a válság árnyékában

Kecskemét - A kecskemétiek többsége itthon tölti a nyarat az utazási irodák tapasztalatai alapján. Idén még kevesebben mennek külföldre, mint tavaly nyáron.
A gazdasági válság hatása továbbra is erősen érezteti hatását az utazási irodák forgalmán – ezt több helyi iroda képviselője is megerősítette honlapunknak. A külföldre utazók többségének továbbra is Horvátország a célpontja, majd Görögország és Olaszország a további sorrend. A luxusnyaralásokra ma már elvétve neveznek be valamelyik irodán keresztül, aki teheti, inkább magának szervezi le az utat valamelyik luxusszállodába, és kinn intézi a programokat is.

- Enyhén szólva sem állíthatnám, hogy fénykorunkat éljük – nyilatkozta a delmagyar.hu-nak Tóth Sándor, aki 30 éve szervez külföldi nyaralásokat irodáján keresztül. – Nem kell szépíteni, az embereknek ma már nincs 2-300 ezer forintja sem arra, hogy a családdal kimenjen egy-két hétre valamelyik közeli tengerpartra sem.

Egyre kevesebben utaznak az egzotikus helyekre utazási irodákon keresztül.
Egyre kevesebben utaznak az egzotikus helyekre utazási irodákon keresztül.

- Mekkora összeg kell manapság egy főnek, ha tengerparton szeretne nyaralni egy hetet?
- Mi manapság főleg már csak szállásközvetítéssel foglalkozunk, de természetesen ha valaki távolabbra vágyik, leszervezzük a teljes utat, csak hát sajnos erre nem nagyon akad már példa. Horvátországba egy négy fős család már 80-100 ezer forintért is bérelhet szállást, Görögország is hasonló szinten volt. A jelenlegi politika helyzet miatt azonban a görög utakat sorra mondják vissza, igaz, ezt nem is csodálom. Olaszországban egy főre 30-35 ezer forinttól lehet szállást találni, Spanyolország már kicsit drágább. Az utazás módja még az, ami meg tudja dobni a költségeket, de ha valaki időben, már március-áprilisban foglal helyet valamelyik repülőtársaságnál, egész olcsón megúszhatja a repülést is, és nem megy el buszozással vagy autózással a nyaralás fele.

- A fiataloknak melyik a kedvenc célpontja?
- A tehetősebbek szívesen mennek Kubába, Ibizára vagy Miamiba. Ez egy nagyon vékony réteg, mondanom sem kell. A többiek Horvátországba mennek,de egyre többen maradnak itthon, és inkább fesztiválozással töltik a nyarat. Egy négy napos fesztiválozás a 30 ezres bérlettel együtt könnyen elugorhat akár 100 ezer forintig is, egy átlagos magyar fiatalnak pedig emellett már nem nagyon marad pénze nyaralásra.

Olvasóink írták

  • 1. hurkagyurka 2011. június 24. 12:18
    „Nekem a nyaralás egyértelműen külföld. Én ha ki akarom pihenni az egész év fáradalmait, akkor nem akarok hallani magyar híreket, nem akarok magyar újságot látni, magyar rádión hallgatni az ostobaságokat. Ha nyaralok, akkor hadd legyen az az 1-2 hét más. Nem akarom az itthoni üdítőt és a sört inni. Valami másra vágyom ilyenkor és ezt csak külföldön kaphatom meg. Legyen az Horvátország, Montenegro, Ausztria, Olaszország vagy bármelyik ország.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Motoros elé hajtott a figyelmetlen autós

Megsérült egy segéd-motorkerékpár vezetője Kiskőrösön, miután egy autós nem adott neki elsőbbséget… Tovább olvasom