Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Nyerjen jegyet a Katona József színház előadására!

Játsszon a delmagyar.hu-val és nyerjen belépőjegyet az Aranyműves boltja című előadás január 29-i kecskeméti előadására!
II. János Pál pápa darabját, Az aranyműves boltját tavaly, advent első vasárnapján mutatta be a kecskeméti Katona József Színház.

A Szentatya írásában a kapcsolatok sokféleségéről és változékonyságáról, a választás lehetőségéről, az összetartozás és a szeretet fontosságáról vall. Az oratórikus formában színre vitt darabot Cseke Péter, a teátrum direktora rendezte.

II. János Pál pápa (Karol Wojtyla)
Az aranyműves boltja - oratórikus elmélkedés a házasság szentségéről -
fordította: Balássy Péter

Az aranyműves boltja - jelenet a darabból.
Az aranyműves boltja - jelenet a darabból.

TERÉZ: SÁRA BERNADETTE
ANDRÁS: FAZAKAS GÉZA
ANNA: KÉNER GABRIELLA
ÁDÁM: FERENCZ BÁLINT
KRISTÓF: ARADI IMRE
MÓNIKA: HORVÁTH ERIKA
ISTVÁN: KÖRTVÉLYESSY ZSOLT
ARANYMŰVES HANGJA: BŐZSÖNY FERENC

Közreműködik: a BARÁTOK EGYÜTTES

Díszlettervező: Szlávik István Jelmeztervező: Bánki Róza
Világítástervező: Farkas József Súgó: Jani Etelka
Rendezőasszisztens, ügyelő: Vári János

Rendező: Cseke Péter

Játsszon a delmagyar.hu-val és nyerjen belépőjegyet az Aranyműves boltja című előadás január 29-i, 15 órakor kezdődő kecskeméti előadására!

Válaszoljon helyesen kérdésünkre, és nyerje meg az 3 db páros jegy egyikét! Sorsolás január 28-án, 12 órakor.


A nyertesek: Tiszaváry Péter, Gyulai Ildikó, Váradi István.


II. János Pál pápa kétségtelenül a huszadik század egyik legismertebb és legkedveltebb egyházi személyisége volt. Azt azonban kevesen tudják róla, hogy szenvedélyesen szerette a színházat, és maga is több színdarabot írt.

A szerző: II. János Pál pápa.
A szerző: II. János Pál pápa.

Álnéven született meg Az aranyműves boltja

- Amikor a Szentatya hazánkba látogatott, kaptam egy könyvet, melyben néhány versének és két színdarabjának magyar fordítása szerepelt. Nagyon nagy hatással voltak rám ezek a művek. Már akkor tudtam, hogy közöm lesz még ehhez a kötethez - árulta el Cseke Péter, a színház direktora. - Először egy CD-t készítettem el a Szentatya verseiből Útitársaknak címmel, és azóta kerestem az alkalmat, hogy színre vihessem Az aranyműves boltját. A darab a témája miatt nagyon fontos volt számomra, rendezőként pedig nagy kihívás, hiszen a Szentatya utasítására a vatikáni jogtulajdonosok csak oratórikus formában engedik színpadra állítani a művet - tudtuk meg az igazgatótól.

I. János Pál pápa nagyon szeretett álnéven írni, Az aranyműves boltját Adrzej Jawień-ként publikálta 1960-ban, amikor már krakkói érsek volt. A három idősíkon játszódó mű három pár történetét meséli el. Rajtuk keresztül pedig az emberi kapcsolatok sokféleségéről és változékonyságáról, a választás lehetőségéről, az összetartozás és a szeretet fontosságáról vall a szerző.

Az aranyműves boltja - jelenet a darabból.
Az aranyműves boltja - jelenet a darabból.

Az aranyműves boltjának legkülönösebb alakja Ádám, a történet fölött álló figura. A karakter megformálója, Ferencz Bálint arról mesélt, hogyan alakult át a színpadon Karol Wojtyla reverendába bújt szereplőjévé.

- Az általam alakított figura Ádám. Ez a név magában hordozza a szerep jelentését, utalva az első emberpár férfi tagjára. Azt mondja: „Én alighanem azért vagyok, hogy minden ember helyét betöltsem, magamra vállalva további sorsukat, mert bennem kezdődött a sorsuk." II. János Pál pápa írásában Ádám az, aki a történetre fölülről lát rá, mindennek az alapigazságát tudja. Egy jelképes alak aki – nevének bibliai, jelentésbeli értelme szerint – az Ember, ugyanakkor a másokért vállalt áldozat, Krisztus jelképe is, és maga a szerző Vojtyla - árulta el az általa alakított karakterről Ferencz Bálint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűnt férfit keres a rendőrség - fotó

Vasárnap óta nem tud az édesapa hollétéről egy lajosmizsei család. Az 55 éves Bencsik Gyula három napja kocsiba ült, akkor látták utoljára.
Tovább olvasom