Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Nyolcvan éves lenne Nagy Attila

Kecskemét - Szülőfalujában, a borsodi Pácinban és élete utolsó éveinek színhelyén, Kecskeméten is készülnek arra, hogy megemlékezzenek Nagy Attila színművészről, aki február 12-én lenne nyolcvan éves és akit mostanában újra láthatunk a televízióban az Abigél Vitay tábornokaként.
A bodrogközi Pácinban született és Kecskeméten temették el Nagy Attila színművészt, aki a Miskolci Nemzeti Színházban kezdte pályáját, 1956-ban ebben a városban vállalt politikai szerepet is, a Megyei Munkástanács elnökeként. Színészi pályafutását a budapesti Thália Színházban folytatta, Kazimir Károly igazgatása alatt, később a kecskeméti Katona József Színház tagja lett. Számtalan filmben is szerepelt, játszott például A kőszívű ember fiai, a Kakuk Marci, a Szegénylegények, az Októberi vasárnap, a Sellő a pecsétgyűrűn című produkciókban, Zsurzs Éva Abigél című televíziós sorozatában. A nyolcvanas évek Kecskeméten találták, a Katona József színház elismert színésze és rendezője volt, a rendszerváltás idején ismét belevetette magát a politikába, az MSZP képviselőjeként bejutott a parlamentbe. Emlékét úgy is őrzik a megyében, hogy Nagy Attila szavalóversenyt indítottak középiskolásoknak, az MSZP legjobb aktivistái részére pedig Nagy Attila-díj indítását alapítását határozták el. Februárban színházi és politikusi emlékülést terveznek többek között Komáromi Attila, a kecskeméti színház akkori igazgatójának és Tabajdi Csaba szocialista EP-képviselő részvételével.

Az emlékülésen részt vesz Majoros László pácini polgármester is, aki kezdeményezte, hogy a faluban gyűjtsék össze Nagy Attila élete első húsz évének emlékeit, fényképeket, a máig meglévő szülői ház esetleg fennmaradt egykori tárgyait, egykori ismerősei, szomszédai vele kapcsolatos élményeit. - Háromfős kutatócsoport vállalta, hogy felkutatja a falu szülöttének még meglévő emlékeit - mondja Majoros László. - A február végi kecskeméti Nagy Attila-emlékülésen már szeretnénk beszámolni az eredményekről, de a páciniak a tervek szerint 2013. október 23-án emlékeznek majd meg a színészről, egyúttal felidézve azt a szerepet is, amelyet az ötvenhatos események idején vállalt. Emlékkiállítást is rendeznénk a Faluházban, melynek összeállításához segítséget ígért a Miskolci Színháztörténeti és Színész Múzeum is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eredmények a B csoportból - Tizenkettedik forduló

A Kecskemét és a Vásárhely is magabiztosan nyert. Tovább olvasom