Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Nyolcvanöt éves a Horthy Miklós által felavatott iskola

Kecskemét - Ünnepel a Kertvárosi Általános Iskola. A nyolcvanöt évvel ezelőtt felavatott intézmény ma is a környék kulturális centruma.
Nyolcvanöt évvel ezelőtt 1926. október 4-én avatta fel a Kertvárosi Iskolát Horthy Miklós kormányzó. Az alapító, gróf Klebelsberg Kunó akkori kultuszminiszter volt, akinek utasítására huszonnyolc iskola épült egyidőben Kecskemét környékén.

Az egytermes intézmény neve Méheslaposi Általános Iskola lett. Az első tanító, Sebő Antal volt, aki 1932-ig egyedül okította a diákokat, majd az iskolához került a második tanító Majláth Franciska. - Az épületet 1936-37-ben bővítették először, akkor még egy tantermet építettek hozzá – tudtuk meg Kulcsár Marianna intézményegység-vezetőtől. - Az ötvenes években az iskola mellett álló házat is elkezdhették használni, ami a földművelésügyi minisztérium tulajdonában állt. Ekkor válhatott szét először az alsó és a felső tagozat – tette hozzá Kulcsár Marianna. A legtöbb diák a hatvanas években tanult az iskolában, akkor 348-an ültek a padokban. Egyszerre el sem fértek az épületben, ezért váltott tanítás volt délelőtt és délután.

A Kertvárosi iskola első tanító és a diákjai.
A Kertvárosi iskola első tanító és a diákjai.

Gróf Klebelsberg Kunó szándéka az volt, hogy az iskolák ne csupán az elemi oktatás színtereivé váljanak. Rövid időn belül szinte kivétel nélkül minden általa alapított intézmény a környék kulturális centrumává vált. Nemcsak a népiskolai ünnepségek, nyilvános vizsgák alkalmával jelentek meg a szülők az iskolában, hanem az egyházi rendezvényeken, a tanítók által szervezett színielőadásokon és más összejöveteleken is. Ezeken az épületeken jelentek meg az első rádióantennák, itt hallgatták a környékbeliek az első rádióműsorokat is.

- Iskolánk ma is betölti ezt a centrum szerepet a városrészben élők számára. Egy emberléptékű intézmény, ahol mindenki ismer mindenkit, és a közösség egy nagy családként éli mindennapjait. Az egymás iránti empátiát, odafigyelést, a közösségi szellem erősítését tűztük zászlónkra. Ezen kívül fontos cél számunkra a hátrányokkal élők felzárkóztatása - mondta a delmagyar.hu-nak a jelenleg 113 diákot oktató intézmény vezetője.

Az alapítás nyolcvanötödik évfordulóját színes programsorozattal ünnepli a Kertváros. Az első napon vetélkedővel és filmvetítéssel egybekötött mesedélelőttel kedveskedtek a diákoknak. Megkoszorúzták az alapító emléktábláját, majd megnyílt a múltidéző fotókiállítás, a tanulók tárlata, és felavatták a tanítók falát is. Ezután az egykori pedagógusok gyűltek össze egy kis baráti nosztalgiázásra.

Október 5-e a művészetek napja lesz. A szerda délután 17 órakor kezdődő gálaműsorban az iskola apraja nagyja megcsillogtathatja tehetségét. Fellépnek az intézmény volt tanítványai, a városrész óvodásai, valamint a Műkertvárosi Nyugdíjasklub tagjai is. A gála helyszíne az Ifjúsági Otthon.

Csütörtökön, a hagyományok napján a diákok találkozhatnak Buda Ferenc Kossuth-díjas költővel és Füzi Lászlóval a Forrás főszerkesztőjével. Szombaton egészségnap várja a városrész lakóit. Ismét fut a Kertváros, lesz ingyenes egészségügyi állapotfelmérés, véradás, tréfás vetélkedő, versenyezhetünk újrahasznosított anyagokból készült alkotásokkal, és az is kiderül, ki süti a legfinomabb mézes sütit és ki főzi a legízletesebb kakaspörköltet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gépjárműadót sem nagyon fizetjük

Csak Kecskeméten több mint nyolcezer gépjármű tulajdonos nem fizette be az idei évi gépjárműadót. A több mint 180 milliós hátralékot behajtja az önkormányzat. Tovább olvasom