Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Olcsóbban parkolhatnak majd a kártyatulajdonosok

A Kecskemét Kártya tulajdonosok a jövőben kedvezményesen, közvetlen a kártyájukkal fizethetnének, ráadásul kedvezményesen a parkolásért.
A kecskeméti képviselő-testület legutóbbi ülésén kapott tájékoztatást a Kecskemét Kártya, mint helyi elektronikus pénzhelyettesítő eszköz bevezetésének lehetőségeiről. Mint ismeretes, a chippel ellátott, intelligens kártya funkciói szinte korlátlanul bővíthetők. Erre alapozva a Kecskeméti Városfejlesztő Kft. jelenleg két konkrét fejlesztési irányt javasol: a mobilparkolás kedvezményes kialakítását, valamint a tömegközlekedésben az elektronikus jegy- és bérletfunkciót.

A mobilparkolásban a Kecskemét Kártya virtuálisan feltöltött egyenleg segítségével lehetőséget teremthet a parkolási díj kiegyenlítésére. A rendszer integráltan kezelné a kártyát, mint fizetőeszközt, valamint az egyéb elektronikus fizetési módokat. Így a mobilparkolás mindenki számára elérhető lenne, de a Kecskemét Kártyával rendelkezőknek a kedvezményes kondíciókkal.
Elektronikus tömegközlekedési kártya esetében két alternatíva is lehetséges. Az egyik az érintésnélküli technológia, amely viszont az autóbuszokon jelentős átalakításokat igényelne. Reálisabb a mobiltelefonos alkalmazás, ahol a tömegközlekedés szolgáltatójának kizárólag az ellenőröket kellene felszerelnie megfelelő telefonnal.

A módszer lényege, hogy az utas egy ingyenes alkalmazás mobiltelefonra történő telepítésével és a Kecskemét Kártyával vagy bankkártyával megvásárolja a jegyet, bérletet, amelyet az alkalmazás tárol. Az ellenőrzéshez a telefon QR kódot generál, amely megjelenik a kijelzőn. Az ellenőr a saját telefonja segítségével leolvassa a kódot, a rendszer pedig automatikusan elvégzi az ellenőrzést. Amennyiben az utas jegy vagy bérlet nélkül utazik, akkor az ellenőr telefonjával megtörténhet a helyszíni pótdíj fizetése is Kecskemét Kártyáról, vagy bankkártyáról. Az előterjesztésben foglaltakat a közgyűlés 15 igen szavazattal, 2 ellenszavazattal és tartózkodás nélkül vette tudomásul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lopakodót épített egy fatolvaj - fotóval

A pályaudvaron használt akkumulátoros targonca, a csettegő hangtalanul jön-megy, ellenben többmázsányi súlyt képes szállítani. Tovább olvasom