Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Önkormányzati tulajdonba kerülhetnek a homokbányai ingatlanok

Még idén döntés születhet azon kecskeméti, a Homokbánya területén lévő ingatlanok ügyében, amelyeket az önkormányzat saját tulajdonba szeretne venni. Szintén döntés várható a Kecskeméti Főiskola által értékesíteni szándékozott ingatlanok sorsáról is. E témában tárgyaltak pénteken Kecskeméten a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, az önkormányzat és a főiskola képviselői.

A megbeszélésen részt vett: dr. Halasi Tibor, a szaktárca vagyonpolitikáért felelős államtitkára, Schőberl Márton, a minisztérium felsőoktatási vagyonfelügyeleti osztályának vezetője, dr. Danyi József, a főiskola rektora, Prof. Dr. Belina Károly, a GAMF kar dékánja, Molnár János műszaki - gazdasági főigazgató, dr. Zombor Gábor polgármester, Szemereyné Pataki Klaudia alpolgárrmester, dr. Metzinger Éva jegyző és Öveges László főépítész.

Elhangzott: a Homokbányán a város és a főiskola egyaránt hajtott már végre fejlesztéseket. A további beruházások is közös érdeket szolgálnak, különös tekintettel a Mercedes üzemre és az általa vonzott beszállítói körre. A lehetséges hasznosítási módok között szerepel a város bérlakás állományának további növelése (akár új építésű ingatlanokkal is), az oktatási, tudományos és vállalkozási célú beruházások.


Az önkormányzat a Homokbányán mintegy 10 hektárnyi, összesen 13 helyrajzi számon lévő ingatlan ingyenes tulajdonba adását kéri. Ezek állami tulajdonban és a főiskola kezelésében vannak. Ezzel párhuzamosan a főiskola egyes ingatlanokat értékesítésre szán.
Dr. Halasi Tibor államtitkár arról tájékoztatta az érintetteket, hogy az önkormányzat és a főiskola igényeit tartalmilag feltehetően támogatja majd a vagyonkezelő és a szaktárca egyaránt, majd pedig a kormány hozza meg a végső döntést.

Az államtitkár úgy fogalmazott: a szaktárcának meggyőződése, hogy amennyiben jó hasznosítási koncepciók merülnek fel, és a forrást is megtalálják hozzá, akkor célszerű a vagyon átadását, illetve értékesítését engedélyezni. A felsőoktatási intézmények esetében azonban szempont, hogy az értékesítés bevételét ne éljék fel, hanem fejlesztésre fordítsák, az önkormányzatok esetében pedig az, hogy az átvett vagyon fenntartható beruházásokat eredményezzen. Kérte az önkormányzatot és a főiskolát arra, hogy mellékeljenek egy elképzelést azon homokbányai területekkel kapcsolatosan is, amely a teljes terület hasznosítási koncepcióját tartalmazza.

A szaktárca képviselői a megbeszélést követően személyesen is felkeresték a Homokbányát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VV Anikó teljesen kiborult

Laci feladta a játékot, és hazament. A 133 nap alatt olyan dolgok történtek vele, amik felszínre hozták régen elfojtott problémáit, amelyeket egyedül nem tudott megoldani, ezért orvosi segítséget kért. Tovább olvasom