Délmagyar logó

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 3°C | 11°C

Örülnének a kötelező emelt szintű érettséginek

Kecskemét - Kötelezővé tehetik az emelt szintű érettségit: Bács-Kiskun megye székhelyén a legpatinásabb középiskolákban, a Katona József Gimnáziumban és a Bányai Júlia Gimnáziumban egyértelműen pozitív a tervezet fogadtatása.
Mint ismeretes, a közoktatási törvény módosítását kezdeményezi a Magyar Szocialista Párt: a továbbtanuláshoz egy vagy két tantárgyból kötelező lenne az emelt szintű érettségi. 2012-től lenne általános érvényű a változtatás, az orvosi és a gyógyszerészeti képzésre jelentkezőket már 2010-től érintené. Tegyük hozzá, utóbbi szakokra középszintű érettségivel egyébként sem lehet reális eséllyel pályázni a felvételre.

- Ez ma még csak egy tervezet, még nem látom, mikor és hogyan valósulhat meg - mondta el a delmagyar.hu megkeresésére Szabó István, a Katona József Gimnázium igazgatója. - Örülnék neki, jót tenne. Nálunk jelenleg is minden diák ki tudja választani a továbbtanulási szándékainak megfelelő felvételi előkészítőt, több mint tíz tantárgyból indulnak csoportok. A jelentkezők egy része emelt szintre készül ugyan, végül mégis a középszintre esik a választása.

Szabó István hozzátette, a gimnázium tanárainak nem nehezebb, hanem könnyebb dolga lenne, hiszen az élesedő versenyhelyzetben még nagyobb szorgalommal és akarással készülnének a tanulók. Ha életbe lép a tervezet, az igazgató szerint tartalmilag lényeges változás nem történik a gimnázium oktatásában, az előkészítő csoportok száma, illetve az egyes csoportokon belüli létszám viszont emelkedhet.

- Ez a változás előrelépés lenne, diákjaink döntő többsége megfelelne az új követelményeknek is - nyilatkozta honlapunknak Korsósné Jávorka Zsuzsanna, a Bányai Júlia Gimnázium igazgatóhelyettese. - Tisztább lenne a verseny, véget érne a taktikázás a százalékokkal, a pontokkal. Hiszen a jelenlegi számítási mód szerint például egy 90 százalékos középszintű érettségi ugyanannyit ér, mint egy 70 százalékos emeltszintű. A százalékos eredményeket megduplázva 180, illetve 140 pontot kapunk, az emelt szintért 40 pluszpont jár, vagyis azonos értékű a két teljesítmény.

Korsósné Jávorka Zsuzsanna az érvényben lévő rendszerrel kapcsolatban megjegyezte, nehezen tudnak tanácsot adni a tanulóknak, nem könnyű megítélni, hogy előnyt vagy hátrányt jelent az emelt szintre jelentkezés. Az igazgatóhelyettes asszony arról is beszámolt, hogy szinte valamennyi tantárgyból indítottak felvételi előkészítő csoportokat, többségüket önkormányzati, egy részüket alapítványi finanszírozásból.

Olvasóink írták

 • 6. AntoniusXXI 2009. október 30. 16:09
  „Támogatom. Ne taktikázzanak a pontokkal, hanem tanuljanak.”
 • 5. Adrien21 2009. október 30. 15:42
  „"Sajnos, nincs rá megfelelő tanerő."

  Tanerő van, csak pénz nincs.
  Egyébként 10- 20 évvel ezelőtt is járt mindenki magántanárhoz,aki be akart jutni az orvosira, jogra, vagy tanárképzőbe. Csak,akkor a felvételire készült mindenki,nem az emelt szintre.Akkor lehetett mutyizni a tanszékeken,kit vegyenek fel. Ma teljesen független központokban lehet emelt szinten érettségizni. Sokkal igazságosabb ez a rendszer, és szerintem jó dolog az emelt és közép szintű érettségi. Egy középiskolás, aki nem tanul tovább, vagy egy estin érettségiző dolgozó ember készül a középszintre, míg az egyetemre készülők tanulják az emelt szinthez szükséges anyagot. Mi ezzel a baj???”
 • 4. mosómasa 2009. október 30. 15:37
  „Azért a nevesebb középiskolák diákjai biztosan nem félnek a megmérettetéstől! Egyöntetűbbé válna az értékelés! Valóban nonszensz, hogy az a 3-as érdemjegy, amit pl. a Radnótiban v. a Ságváriban szerez egy gyerek, másutt lehet csillagos 5-ös lenne. A vitt pontok így aztán nem egyenértékűek!Szerintem is jobb lenne, ha csak az emeltszintű érettségi alapján döntenének a felvételiről. Abból legalább kiderülnének jobban a különbségek!”
 • 3. Rosmary53 2009. október 30. 15:18
  „Diszkriminatív ez a megkülönböztetés, pusztán az anyagi lehetőségeket nézve. De majd itt elmondják mások, miért is. Informatikából kevés középiskola vállal felkészítést emelt szinten, mert sehol sem kötelező az emelt szintű oktatás. Sajnos, nincs rá megfelelő tanerő.”
 • 2. békaügetés 2009. október 30. 14:32
  „érettségi az érettségi.akkor ne legyen osztályzat,vagy eléri azt a szintet,amivel kiérdemli ,hogy éretté nyilvánítsák vagy csak igazolást kapjon hogy a 4 évet elvégezte,de ennek meg semmi értelme.Ezzel stresszelik a gyerekeket a szülőket meg anyagilag terhelik azzal,hogy magántanárt fogadjon a gyerek mellé.”
 • 1. Yossarian 2009. október 30. 14:20
  „ennek a középszintű, meg emelt szintű érettséginek nincs semmi értelme. ez a kétszintű izé csak bohóckodás.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

40 milliós traktor: rendőrkézen a tolvaj

Előkerült egy hónapokkal ezelőtti, nagy értékű lopás elkövetője, egy nemesnádudvari férfi. Tovább olvasom