Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Összefogás a tanyai termékek piacra jutásáért

Kecskemét - Kecskemét és környezetében található 20 település és több civil szervezet fogott össze, hogy segítse a környéken több mint 1000 tanyán élő gazdák termékeinek értékesítését.
Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület, a Magyarországi Tanyákon Élők Egyesülete mellett a Veritas Kulturális Egyesület és a Minta Menza program szervezői határozták el, hogy a térség termelőinek segítése céljából összehangolják tevékenységüket. Bács-Kiskun megyében régóta komoly gondot okoz a helyi gazdáknak terményeik piacra juttatása. A nem megfelelő piaci értékesítés kihat a gazdaságok és a térség fejlődésére, illetve komoly demográfiai változásokat okozhat. A negatív tendenciák megállítására, az elmúlt évtizedek folyamatainak megfordítására szövetkeztek a térség szervezete.

2012 őszén a kormányzati Tanyaprogramra beadott pályázatával több, a térségben működő szervezet nyert támogatást a tanyai gazdaságokban előállított termékek értékesítésének segítésére. A programok egyidejűsége megköveteli az együttműködést a szervezetek között, ezért a térségben eddig példátlan összefogást jelentettek be csütörtökön (2013.február 21-én) Fülöpházán.

A tanyai lakosság segítéséért összefogó szervezetek céljait Balogh József helyi polgármester, az egyetlen tanyán élő parlamenti képviselő ismertette: „Mindannyiunk számára fontos, hogy megismerjük a térségben élő gazdák termelési lehetőségeit, kidolgozzunk egy egységes programot a fejlesztésre, ezért első lépcsőben egy átfogó tanyafelmérést valósítanak meg a részvevő szakemberek." Balogh József beszámolt arról, hogy egyesülete - a Magyarországi Tanyákon Élők Egyesülete – az értékesítések segítésére bolthálózatot létrehozásában működik közre, amelynek hatodik üzletét a közelmúltban adták át Óbudán.

A programhoz kapcsolódó Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület programvezetője dr. Lakó Sándor az egyesület által végzett „Háztájit az asztalra" program tevékenységei közül kiemelte az árualapképzés, az egységes megjelenés és a képzések fontosságát. Dr. Lakó Sándor elmondta: „A program kiemelt része a marketing lehetőségek feltérképezése és kihasználása a tanyai termékek népszerűsítésére. Ezért nem csak Kecskeméten, hanem Budapesten is kampányt indítunk az egészséges és hazai termékek széleskörű elterjedése érdekében." Az egyesület megjelenik a március 01-én kezdődő budapesti Konyha kiállításon is, ahol egy speciális disznóhízlalási programot mutatnak be standjukon.

A sajtótájékoztató vendége volt Prohászka Béla, a Minta Menza program szakmai vezetője. A mesterszakács beszámolt arról, hogy ezzel az összefogással, ami a térségben most végbemegy: „megoldható lesz, hogy a jövőben Bács-Kiskun megye óvodásai, iskolásai egészséges, friss és helyi alapanyagokból készülő ételhez jussanak." Ez egyben komoly segítség lehet a környék gazdái számára is a terményeik és termékeik folyamatos értékesítéséhez.

Csibor Géza a Veritas Kulturális Egyesület elnöke egy közös termelői védjegy fontosságáról beszélt. A szervezet a folyamat részeként megvalósítja azt az ellenőrzött minőségtanúsítási rendszert, ami megalapozása a védjegy kiállításának.

Olvasóink írták

  • 1. janoszeged 2013. február 25. 20:35
    „Jó lett volna felsorolni a többi 5 üzlet helyszínét!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három marokkói határsértőt fogtak el az 53-as úton

Három marokkói határsértőt fogtak el a határrendészek szombaton az 53-as úton. Tovább olvasom