Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Ostorpattogás és nemzetiszínű csákó Bugacpusztán

Bugacpuszta - Már messziről hallani, hogyan visszhangzik a csikósok karikás ostorainak pattogása Bugacpusztán, ahol ezen a hétvégén már ötödik alkalommal várja a látogatókat a Szent Mihály napi vigasságok és Pásztornapok.
Kicsik és nagyok ámulva nézték szombaton, hogyan vágtatott be a puszta ötös a versenypálya kapuján. Az öt ló nyomában sorra érkeztek a csikósok karikás ostoraikat pattogtatva. Bugacpuszta egyik legnépszerűbb programja, a hagyományőrző bemutató most is óriási sikert aratott. A lovukat szőrén megülő csikósok mellett ezen a hétvégén a fogathajtóknak is fontos szerep jutott, akik a Homokhátsági Kupa szépen csillogó díjaiért szálltak versenybe az ötödik Szent Mihály napi vigasságokon és Pásztornapokon.

Míg a bemutatók és versenyek közti szünetben a felnőttek betyár- és pásztorételeket kóstolgattak, a gyerekek birtokba vették a kézműves sátrat. Virágokkal díszített pártát, nemzeti színű csákót készítettek, gyöngyöt fűztek, vágtak, ragasztottak, majd büszkén mutatták szüleiknek legújabb, saját maguk alkotta kincseiket.

Szent Mihály napi vigasságok Bugacpusztán - GALÉRIA

A szabadtéri kovácsműhelyt gyerekek és felnőttek egyaránt kíváncsian állták körbe, hogy megnézhették, hogyan kerül a ló lábára a patkó. Az apróságok közben aggódva kérdezgették szüleiktől, vajon fáj-e a pacinak a patkolás. Rögtön érkezett is rá a megnyugtató válasz: neked sem fáj, ha veszünk a lábadra cipőt.

Délután érdekes előadásokat is hallhattunk többek között a gyógynövényekről és az őshonos magyar háziállatfajtákról, este pedig a Bugaci Tanyaszínház előadásában Illyés Gyula Tűvétevők című parasztkomédiáját nézhették meg az érdeklődők. A darab után táncház várta a vendégeket, amihez a talpalávalót a Korinda együttes húzta.

Szent Mihály napi vigasságok Bugacpusztán - GALÉRIA

Vasárnap is érdemes lesz kilátogatni Bugacpusztára, ugyanis számos programot tartogat még mára is a lovasünnep. Tíz órától a pusztában, a Szent Mihály keresztnél lesz szentmise, majd Vesztergám Miklós Halkan felsír a tárogató... a hősökért című műsora várja az érdeklődőket. Fellépnek a helyi hagyományőrző együttesek is, és újra láthatjuk a csikósok bemutatóját. Megtudhatjuk, hogy milyen a betyárfogás pandúr módra vagy a pandúrfogás betyár módra, és meghallgathatjuk Varga Mihály bőrdudás játékát is.

Délután a kiskunsági lovasok mérik össze ügyességüket, majd összecsap Rózsa Sándor szabadcsapata az osztrák vértesekkel. Ma is lesz pusztai sétakocsikázás, kézműves játszóház, és megízlelhetjük az alföldi betyár és pásztorételeket is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SP és vattacukor! Kell ennél jobb kombináció?

Igazi vásári hangulat fogadta a hetedik hunyadivárosi napok vendégeit: a vattacukortól kezdve a dodgemen keresztül egészen SP-ig, mindent megtalálhattak az ünnepelni vágyók. Tovább olvasom