Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 18°C | 33°C Még több cikk.

Pálinkával szentesítették a Balatonfüred-Kecskemét megállapodást

Kecskemét - Vastapssal búcsúztatta a balatonfüredi közönség a kecskeméti fellépőket a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett gálán. Ennek keretében Füred, Kecskemét és Paloznak elöljárói aláírták azt a megállapodást, amely szerint Bács-Kiskun megyeszékhelye és a község lesz Balatonfüred két partnere az idei kulturális és idegenforgalmi rendezvények során.
A gálának a rendkívül patinás Anna Grand Hotel díszterme adott helyet. Az est a Paloznaki Kórus fellépésével és a Himnusz közös eléneklésével kezdődött, majd dr. Bóka István, Balatonfüred polgármestere, dr. Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere, és Czeglédy Ákos, Paloznak polgármestere ünnepélyesen aláírták a megállapodást. A szerződést „megpecsételendő" valódi hírös barack pálinkával koccintottak.

Az est a házigazda köszöntőjével folytatódott. Dr. Bóka István elmondta: reméli, hogy ez az évtized a kultúráról szól majd az Európai Unióban, Magyarország soros elnöksége pedig olyan talapzatra helyezi a kultúrát, amelyet az méltán megérdemel. Emlékeztette a jelenlévőket: Balatonfürednek külön megtiszteltetés, hogy az uniós elnökségi rendezvények egyik helyszíne lehet.

Dr. Zombor Gábor köszöntőjében tolmácsolta a kecskemétiek üdvözletét Balatonfürednek. Hangsúlyozta a két város hasonló gondolkodását és beállítottságát. Szólt Kodály Zoltánról és Katona Józsefről, akik nem csak a magyar, hanem a nemzetközi kultúra emblematikus alakjai is. Emlékeztetett Jókaira, aki Kecskemétre, mint második otthonára tekintett, és kifejezte reményét, hogy a közös rendezvénysorozatnak köszönhetően Kecskeméten ismét újraindul az egykor jellemző Jókai kultusz.

Czeglédy Ákos Paloznak és Füred kapcsolatáról beszélt, amely a kultúra és az idegenforgalom területén egyaránt megmutatkozik. A helyi hagyományokhoz híven a gála keretében adták át a „Balatonfüred Város Kultúrájáért" díjat, amelyet idén Molnár Sándor, a füredi Lóczy Lajos Gimnázium, Két Tanítási Nyelvű Idegenforgalmi Szakközépiskola és Kollégium tanára kapta. Az ünnepség igen színvonalas gálaműsorral zárult, amelyet Kecskemét adott. Fellépett a Kodály Iskola Aurin Leánykara, Durányik László vezényletével, az iskola néptáncosai, valamint Fazakas Géza, a kecskeméti Katona József Színház művésze. A táncosok alatt porzott a színpad, a kórus a közönséget körbevéve énekelt, a kiváló előadás végén pedig vastapssal búcsúzott fellépőinktől a füredi közönség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csodacsapat alakul Kecskeméten - galéria

17 mérkőzésből 17 győzelem: nem mindennapi mérleggel büszkélkedhet a Kecskeméti KSE U20-as férfi kosárlabda együttese a junior bajnokságban.
Tovább olvasom