Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Panaszkodnak a taxisok: sokan szeretik az ingyen fuvart

Kecskemét – A taxizás sosem számított könnyű és veszélytelen foglalkozásnak. Ugyan Kecskeméten az utóbbi években nem raboltak ki taxisokat, mégis sokszor fordul elő, hogy az utas a fuvar végén nem fizeti ki a számlát, és ebből gyakran adódnak akár a tettlegességig fajuló konfliktusok is.
Vajon mennyire veszélyes a taxisofőrök munkája, hiszen egyedül dolgoznak, és bárki beülhet az autójukba. Sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy csak nappal dolgozzanak, éjszaki fuvarozásra kényszerülnek. Megkérdeztük, mennyire találják veszélyesnek saját foglalkozásukat, hogyan készülnek fel az esetleges támadások ellen.

Gyomor és bátorság is kell az éjszakázáshoz

– Az éjszaka teljesen más világ: az emberek isznak, sokan teljesen kifordulnak önmagukból, sajnos még a nők is. Akinek nappal az ember kézcsókkal köszön, azokra sokszor rá sem lehet ismerni hajnali három-négy óra felé. Ezért csak nappal dolgozom. Vállalja az éjszakát az, akinek gyomra és bátorsága is elég hozzá – mondja egy sofőr a Petőfi Sándor utcán várakozva.

Várakoznak a placcon a taxisok
Várakoznak a placcon a taxisok

A taxisok télen a mínuszokban, nyáron a tűző napon állnak – ahogyan ők mondják – a placcon. Az elmúlt években nem történt olyan támadás, ahol késsel vagy egyéb fegyvernek számító eszközzel támadtak volna sofőrökre. – 87 óta dolgozom, és az elmúlt több mint 20 év alatt csupán két késeléses esetre emlékszem. Mindkét alaklommal többen támadtak a taxisra – emlékszik vissza a Centrum mellett parkoló taxis. – Ismerek olyan kollégákat, akik gumibotot, sokkolót vagy paprika spray-t tartanak maguknál a támadások ellen. Nálam ilyesmi nincs, mert aki bűntényt akar elkövetni, az úgyis megtalálja a módját, főleg, ha ehhez társa is akad, és mire előkeresem az imént említett eszközöket már késő. Inkább nem jövök ki a placcra éjszaka – mondja.

– Manapság jó, ha bizalmatlan az ember. Jobb, ha nyitva tartja a szemét, mert több társamtól is hallottam, hogy amíg nem figyelt, ellopták a pénztárcáját, amit a kocsiajtó egyik rekeszében tárolt. Engem még nem ért támadás, nem fenyegettek meg, de a lehetőségeimhez mérten megfontolom, kit engedek beszállni az autómba – mondja Bárdi János taxisofőr, akivel a Vasútállomás előtt beszélgettünk.

Sokan szeretnek utazni, kevesen akarnak fizetni

Sokszor előfordul, hogy a fuvart nem akarják kifizetni: kiugranak a járműből, és elszaladnak, vagy elégedetlenkedni, verekedni kezdenek a kért összeg hallatán. Bárdi János is azt mondja, megtörtént már vele, hogy átejtették. – A panelházaknak két bejáratuk van. Előfordult, hogy az utas nem tudta kifizetni a teljes összeget, azt mondta, felmegy a lakásba pénzért, de az egyik ajtón bement, a másik oldalon, a hátsó ajtón pedig kiszaladt, és bottal üthettem a nyomát – meséli.

A fuvar előtt megkérdezhetjük, nagyjából mennyiért visznek el
A fuvar előtt megkérdezhetjük, nagyjából mennyiért visznek el

Mihályné Bornemisza Eleonóra, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta, hogy ilyen esetben a taxisok ismeretlen tettes ellen feljelentést tehetnek, ilyenkor fontos, hogy a sofőr jól használható személyleírást tudjon adni, és a nyomozás szempontjából fontos információval – milyen címre és mikor fuvarozta az illetőt – tudjon szolgálni, mert a nyomozók csak nehezen bukkannak rá a nem fizető potyautasokra.

A legtöbb konfliktus a ki nem fizetett fuvarok miatt alakul ki. – Jól meg kell gondolni, hogy mibe megy bele az ember pár ezer forintért. Megéri-e verekedni, vagy hagyni kell a dolgot, és máskor esetleg előleget kérni, vagy jobban meggondolni, kit enged be a kocsiba – mondja egy sofőr a belvárosban.

– A megelőzés a legfontosabb, ismerni kell az embereket. Pár mondatból le tudom szűrni, kivel van dolgom, és ha úgy ítélem meg, elutasítom a fuvart – árulja el Hetényi József, aki hozzáteszi, neki is évekbe telt, amíg kiismerte az embereket. – Előfordult, hogy 200 méter után leállítottam a kocsit, és megkértem az utast, hogy szálljon ki, mert nem a megfelelő módon viselkedik, trágárságokat kiabál. Attól tartottam, hogy továbbfajulhat az eset. Jobb elkerülni a konfliktust, és hagyni azt a pár ezer forintot.

Olvasóink írták

 • 13. radikális 2011. február 25. 18:14
  „Ha a taxis nem állít ki számlát, én sem fizetek. Ha zsebre dolgozik, így járt. Van egy társaság ahol lehet kártyával fizetni, az a jövő én sem hordok magamnál pénzt, így ha a taxis hülye, hoppon marad
  :D”
 • 12. mazsolaszolo 2011. február 25. 14:09
  „Japánban a taxikba az anyósülésre nem lehet beszállni, a hátsó fertály pedig törhetetlen stb. üveggel el van választva az első résztől.

  Ha meg lehet ezt itthon is csinálni, akkor a taxis védve van, így le tudja zárni az ajtókat a nem fizető vendég "marasztalására", amíg maga kihívja a zsernyákokat egy kis segítő támogatásáért. Olyan sok ügyes technikai tehetség van otthon, legalábbis ezt tapasztaltam és erről olvasni olyan sokat, biztosan nem kerül sokba kicsit megbuherálni a taxikat, hogy az ilyen kis trükközéseknek elejét vehessék. Pusztán egy anyósülésnyi szabad helyet kell beáldozni az ügy érdekében.”
 • 11. zoltanszabo 2011. február 25. 12:23
  „Szegény taxisok. tudom sajnálni őket. Nagy többségnak igan jó és drága kocsija van. /nem Suzuki , Lada / . ezek az emberek nagy része Pl: rokkantnyugdíj, v. nyugdíj mellett dolgozik.
  Ha nem érné meg--már régen abbahagyták volna.
  én orvoshoz jártam velük ami kb. 1 km . 1000.-Ft oda--1000.-Ft vissza. kb. időben 10 perc. Jó órabér ? v. nem ????”
 • 10. _palla_ 2011. február 25. 12:01
  „Hőbörödött: Akinek van pofája nem kifizetni, az a fix árasat se fizetné ki. 3 buszjegy áráért nem érné meg a taxisoknak. Pl. Tescótól a belvárosig 1200-1500 ft. Az nem 3 buszjegy, és vannak nagyobb távok is.”
 • 9. Nórikám 2011. február 25. 11:49
  „2.maci2: Ahogy Te tévedsz! Egyáltalán nem biztos a nyugdíj sem.! Pont a nyugdíjasokkal lehet bármit megtenni, még sztrájkolni sem tudnak, ráadásul ez a kormány utálja is a nyugdijasokat.”
 • 8. Hőbörödött 2011. február 25. 10:18
  „Úgy hallottam, hogy Szekszárdon, vagy hol fix árakon dolgoznak a taxik. Itt is be lehetne vezetni, hogy az egész városban bárhova, mondjuk 3 db buszjegy áráért elviszik az embert. Talán működne.”
 • 7. igazságkereső 2011. február 25. 09:14
  „Azért,hogy ez így alakulhatott az elmúlt 20 évben,mi Magyarország lakói vagyunk a felelősek!Ugye nem kell különrészleteznem,hogy miért?!”
 • 6. FEFE 2011. február 25. 08:26
  „Kétségtelen igazság az is....nem muszáj taxizni sem. Akárcsak minimálbérért sem muszáj halálra dolgoznia magát az embernek. A valóság pedig ez. Taxizunk még ha sok a potya utas és halálra dolgozzuk magunkat minimálbérért. No, ezért sok a taxis.”
 • 5. FEFE 2011. február 25. 08:12
  „Kell nekünk a külön kormánygép, a csoda Audik, Meg a méretes miniszterelnöki szoba. Ezektől majd megjön a fizetési hajlandósága a polgároknak.”
 • 4. deszkás 2011. február 25. 08:06
  „Az elvégzett munkáért se fizet mondván ha bepanaszolsz te is ráfázol. És ezt MONDJA IS.”
 • 3. mazsolaszolo 2011. február 25. 08:00
  „MIndig is tudtam, hogy honfitársaim között igen sok elvtelen, szemét, ingyenmannát akaró, felnőtt ruhaméretet hordó, de kisgyermek szinten élő ember van, de azért már durva! :(
  Akinek nem inge, nem veszi magára.”
 • 2. maci52 2011. február 25. 07:57
  „Kicsiny hazánkban a közszolgákon és nyugdíjasokon kívül nincs biztos jövedelme senkinek.”
 • 1. FEFE 2011. február 25. 07:26
  „Így fog kimúlni a kis Pannontigris. A végén már senki semmit nem akar fizetni. Se taxit, se buszjegyet, vonatjegyet, vizitdíjat, adót, hitelt, közműdíjat, satöbbit. A legvégén majd az állambácsi, a nyugdíjat, közszolgáknak fizit. Hajrá Magyarország!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európa kultúrája Kecskemétre költözik

Tizennyolc nap alatt, tizennyolc helyszínen, negyenkét program várja az idei, XXVI. Tavaszi Fesztivál látogatóit Kecskeméten. Tovább olvasom