Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Panelfelújítás: a lakók fejére potyog a törmelék

Kecskemét – A kecskeméti belváros látképét meghatározó – eddig toprongyos – Szalagház lassan megújul. A március óta tartó felújítás kellemetlenségekkel jár: por és zaj jellemzi a Petőfi Sándor utcán lakók mindennapjait.
– Elégedett vagyok a végeredménnyel – mutat új nyílászáróira Loboda Jánosné. – Három nap alatt végeztek a munkálatokkal: az első nap kiszedték a régi ablakokat, és a helyükre illesztették az újakat, másnap a burkolatot húzták fel a munkások, a harmadik napon pedig a bejárati ajtót cserélték ki – meséli a nyugdíjas asszony. Az erkéllyel még nem készültek el, ezért a lakás Petőfi Sándor utcai homlokzata fóliával fedett. – A munkások nem hagytak nagy felfordulást maguk után, de még mindig poros a lakás, pedig már kitakarítottam párszor – magyarázza Loboda Jánosné, akit a kopácsolás, fúrás-faragás nem zavar, mint mondja, tudta, mivel jár a felújítás, és örül annak, hogy régi elvetemedett, megrepedezett ablakait kicserélték. A lakók közül nem mindenki ilyen türelmes: - A fejünkre potyog a törmelék. Hajigálják le a munkások a hulladékot, mit sem törődve azzal, sétál-e valaki a gangon – mutat a felső szinteken dolgozókra Nagy Zoltán.

Már nem is olyan toprongyos a Szalagház - KÉPGALÉRIA

A negyven éves épület felújítása márciusban kezdődött, és a tervek szerint szeptemberben készül el a teljes renoválás, amelynek során nemcsak a nyílászárókat cserélik ki, hanem szigetelik és lefestik a homlokzatot, kicserélik az erkélykorlátokat, mindezzel új arculatot kölcsönözve a Petőfi Sándor utcai lakótömbnek. A lakóközösség még 2008-ban csatlakozott a panelprogramhoz, így kétharmados támogatás mellett újul meg a Szalagház. – Éppen ideje volt már helyre pofozni ezt az épületet. A kecskeméti városközpont szégyenfoltjaként éktelenkedett: az ablakok már majdnem kiestek a helyükről, a vakolat omladozott az épületről – emlékszik vissza Simon Gábor.

Felállványozott homlokzat, malterral és festékkel összekent építőmunkások, zaj és por, a függőfolyosókon régi, elkorhadt ablakkeretek, lécek, deszkák, és új nyílászárók sorakoznak. Minden emeleten plakátok a felújítás következő, lakókat érintő lépéseiről. Az egyik lakás küszöbén vizes törülközőt is találunk. – Így kevésbé hordjuk be a port és a piszkot a lakásba – mondja Tóth Ildikó.

Már nem is olyan toprongyos a Szalagház - KÉPGALÉRIA

– Mi a Gong Rádió felöli szárnyban lakunk, ott kezdték a felújítást: volt ott minden. Örülök, hogy túl vagyunk rajta, a közeljövőben még a renoválás gondolatától is menekülök. Az üzletemhez most értek ide a munkások. A por miatt naponta le kell mosnom a kirakatot – mondja Hakk Enikő. A munkálatok idején az üzletek nyitva tartása változatlan, a gyalogos forgalom pedig az állványozás alatt biztosított.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kizuhant a kosárból, nyolc métert zuhant

Egy 37 éves kiskunfélegyházi férfi 8 métert zuhant, mert egy levágott fa kilökte az emelőkosárból. Életveszélyes állapotban szállították kórházba. Tovább olvasom