Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Panelprogram: olcsó húsnak híg a leve?

Kecskemét - Több hónapos huzavona után az ünnepekre végre átadta a kivitelező a Stádium utca Panelprogram keretében felújított két lakótömbjét.
Mint arról korábban beszámoltunk, a kecskeméti Stádium utca felújítás alatt álló lakásaival rengeteg gondja volt a tulajdonosoknak az ősz folyamán. Volt olyan, aki beázott, volt ahol fűtés nem volt, de kisebb-nagyobb problémája szinte mindenkinek volt a 112 lakás gazdái közül. Az ünnepekre viszont végre eltűntek az állványok az épületekről, és a lakók élete visszatért a megszokott mederbe. Hoffer Zoltánnál, a két épület közös képviselőjénél az átadás körülményei mellett a Panelprogram keretében szerzett tapasztalatairól is érdeklődtünk.

- Mikor vették át teljesen a felújított épületeket?
- December 15-én megtörtént végre a Stádium utca 1-4, és az 5-8. szám alatti épületek átadása a kivitelező részéről. Szeretném hangsúlyozni, hogy miután az átadás megtörtént, mi 24 órán belül át is utaltuk a szerződésben foglaltak szerinti egyharmadnyi összeget. Ahogy az elmúlt félévben végig, úgy érezzük mi most is korrektek voltunk a kivitelezővel szemben.

Ha viszontagságok árán is, de végül csak átadták a Stádium utcai épületeket.
Ha viszontagságok árán is, de végül csak átadták a Stádium utcai épületeket.

- Összesen mennyit csúszott az átadás?
- Az 5-8. szám alatti lakások szerződésben foglalt átadási határideje először szeptember 10-e volt, majd ezt módosították október 29-re. Az augusztus 30-i épületgyűlésen a kivitelező cég – miután látta, hogy határidőre nem készül el – azt is ígérte, hogy a fűtési szezon kezdetére, október közepére átadják a lakásokat. Ezután viszont a műszaki bejárás alkalmával kiderült, hogy gond van a fűtésrendszerek visszaszerelésével, illetve a párkányokkal is, amelyek végül december közepéig elhúzódtak. Az 1-4. szám alatti lakások szerződés szerinti átadási határideje október 6-a volt, de a szerződés aláírásakor a kivitelezők azt mondták, szeptember 24-re elkészülnek majd. Az átadást ezután november 16-ra terveztük, de aznap még fel volt állványozva az épülettömb, és kiderült, hiányoznak a párkányok, több lakásban nincs fűtés, és a negyedik emeleten több ingatlan is beázik. Ezen hibák miatt itt is december közepére húzódott a műszaki átadás.

„Most már a fűtésrendszerek is biztonságosak
„Most már a fűtésrendszerek is biztonságosak" – mutatta Hoffer Zoltán stábunknak.

- Milyen hibák maradtak még, amit a kivitelezőnek javítania kell?
- Mint tudjuk, egy építkezés során a befejezést követően is derülhetnek ki hiányosságok, 100%-os munkát tényleg nem könnyű végezni. A nagyja hibákat tehát már kijavították, de a villámelhárítás még nincs kész, a tetőszigetelésen is van még javítanivaló, ugyanúgy, mint a lépcsőházak festésén. Úgy állapodtunk meg, hogy amennyiben ezeket a hibákat nem javítják ki március 31-ig, akkor ezen munkák költsége levonásra kerül a munkadíj utolsó harmadából. Ezeket a hiányosságokat ez esetben egy másik céggel fogjuk megcsináltatni. A lakóknak tehát semmiképp sem származhat kára a kivitelező miatt.

- Mi a helyzet a korábban beázó lakásokkal?
- Ezek a problémák szerencsére már megoldódtak, e nélkül nem is vettük volna át a két lakótömböt. Volt az elmúlt hetekben eső és hó is nagy mennyiségben, és nem jöttek elő újra a beázási problémák.

- Ha az elmúlt fél év tapasztalatait kellene összegeznie, mit tanácsolna a panelprogram előtt álló lakások közös képviselőinek?
- Két fontos dolgot tudnék kiemelni leginkább. Az első, hogy nem túl szerencsés eljárás az, hogy a tenderek kiírásában az szerepel, hogy a legolcsóbb pályázatot kell elfogadnia a bíráló bizottságnak. Főleg igaz ez akkor, ha egy adott cég – mint a mi esetünkben is történt – több épületre is elnyeri a pályázatot, és később kiderül, erre nincs meg a megfelelő kapacitása. A másik, hogy nagyon meg kell nézni, hogy a beadott pályázatban az egyes munkafázisokra mekkora összeg szerepel a tervben. Előfordul ugyanis, hogy jóval a megfelelő szintű munka elvégzése alá ígérnek az építőipari cégek, amiből előbb-útóbb probléma lesz, hiszen a lyukakat be kell foltoznia majd valakinek. Véleményem szerint azokat a cégeket, akikkel problémák voltak Kecskeméten, ki lehetne zárni a pályázók közül, mert sajnos elég sok esetben kiderült, hogy igaz a mondás, miszerint olcsó húsnak…

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. Nórikám 2010. december 29. 22:31
  „19.K.T. Való igaz, amit írtál. Sokan megszedték a panelprogramból magukat, és bizony ezek nem a lakók! Még csak fűtés dij megtakarításról sem beszélhetünk, legalább is nem a lakóknál. Sajnos a mi házunknál nincs ilyen 30-40%-os megtakarítás, amiról hallottunk, olvastunk. Valószínű a hőszolgáltató nyeli le. Igaz nálam is el van zárva minden radiátor, mos a hidegben is,de jóval többet fizetek mint a szigetelés előtt. Jó ki csesztek az ablakainkkal is, sehol a panel városban nem látni olyan pici ablakokat mint nálunk! Ugye annó szép, napfényes lakások, most szép picike ablakok. A barátnőm ugyan ilyen lakásban lakik mint én, pl a konyha melletti kis szoba ablakának üvegfelülete 1,5 négyzetméter, az enyém 0,99. És minden ablak így van. Egyébként nálam is előfordul, hogy a felső zsanérnál tódul be a hideg. Azt hiszem lehet vmit állitani, csak én nem értek hozzá. A kivitelezésről annyit, szörnyű volt! A hozzá nem értés, az oktalan, és szándékos károkozás iszonyat volt. Persze hallottam olyat is, ahol nem így történt. Nekünk nem volt szerencsénk. Mondjuk én szeretném tudni, hogy valaki elenőrzi-e, hogy minden úgy valósult-e meg, ahogy kell? Ki ellenőrzi, hogy elvégeztek-e mindent, ami a pályázatban volt.? Vagy a pályázatban benne volt-e amiben a közösség meg egyezett? Nálunk pl. nem cserélték ki az alagsori ablakokat, állítólag azért, mert véletlenül nem volt a pályázatban. És miért nem?”
 • 20. online 2010. december 29. 20:22
  „15. hozzászólás 620829 2010.12.29. 16:23 Akkor igazad van, és abban is amit írtál. Buék.”
 • 19. K.T. 2010. december 29. 18:41
  „Azért illúziókat ne nagyon kergessen senki, hogy a panelprogram a lakókért van!
  Aki már túl van rajta és nem volt rest kiértékelni, hogy a befektetés meghozta-e a beígért megtérülést az tudja, hogy nem.
  A politikusokat persze ez már nem izgatja. Nem nekik kell fizetni a fűtésszámlát.
  Viszont elmondhatják magukról, hogy "Megcsináltuk!". :(”
 • 18. SP 2010. december 29. 18:05
  „""...........Olyan is tömegével fordul elő, hogy mondjuk a hatodik emeleten lakó ázik be, de a víz igazából fent, a tető szellőzőrácsain át jut be a szigetelés mögé, s abba a lakásba folyik be, ahová utat talál magának. Az is több napot vesz el, mire a beázás forrását megtalálják: volt, hogy szivattyús autóval locsolták a házfalat, hogy rábukkanjanak a nyomra.....""”
 • 17. SP 2010. december 29. 18:00
  „http://ingatlanmagazin.com/epites-es-felujitas/cikk_13831/

  ""....ezek az ablakok elvileg 600 pascal erejű szélnyomást bírnak ki, méréseink szerint azonban a májusi viharok idején volt olyan északi házfal, ahol 1000 pascalnyi nyomást kellett (volna) kiállniuk a nyílászáróknak - magyarázta Sipos Péter, a városban a legtöbb panelfelújítást elvégző Fehér Ablak Kft. ügyvezetője.""”
 • 16. SP 2010. december 29. 17:44
  „""olcsó húsnak híg a leve""
  Jól hangzik, de
  nem örök igazság. Felénk viszont a kettőt fizet egyet kap a divat,( hogy a tulajon kívül mindenki jól járjon,) és még a leve is híg. Ez blockolja igazán a türelmet.

  Nem mondok ujjat,
  de garancia hiába létezik papíron, ha a vállalkozások később, mikor ha baj van, már nem biztos hogy utolérhetők.”
 • 15. 620829 2010. december 29. 16:23
  „Kedves Online 4

  Az én járdácskám az én maszek pénzecském által került kifizetésre betonozás után.....tehát nem talált-----a sok -sok panellalkó meg ne fanyalogjon-hanem akarjon továbblépni---ismerek néhányat és nem nagyon szorgalmazzák a normál munkaidő utáni +++ melót----a lényegen nem változtat----fizesse ki mindenki a saját dolgait.”
 • 14. s3307 2010. december 29. 16:15
  „itt is baj van a panel felujítással,a szlepaszt által beépített műanyag ablakok a zsanéroknál igen csak szelelnek kiváncsi vagyok ki javítja meg őket ??ezt nem ellenőrzi senki sem,Szeged budapesti krt.”
 • 13. deszkás 2010. december 29. 15:43
  „L.”
 • 12. QM 2010. december 29. 15:29
  „1. hozzászólás 620829 2010.12.29. 10:38
  Kis házikó felújítására nincs pályázat? Egy csomó féle pályázat van, egyénileg is lehet pályázni. Ezt próbáltad már? Pl. fűtés korszerűsítés....”
 • 11. azigazitrebitsch 2010. december 29. 15:23
  „Na bakker,látom rámszálltál,ez a kretén meg vígan írogat:-((
  de tudod mit, okos enged......... viszlát .”
 • 10. valoperes_zugugyved 2010. december 29. 15:20
  „mindenben politkat latni
  <moderálva>”
 • 9. valoperes_zugugyved 2010. december 29. 15:19
  „evelyn
  bottka jobbkeze
  az mszp.
  szdsz.”
 • 8. online 2010. december 29. 14:57
  „1. hozzászólás 620829 2010.12.29. 10:38

  DE:könyörgöm-miért a közpénzből fizetik a felújítás nagy részét????Mi közöm nekem a panellalkókhoz?

  Az, ami nekem a házad előtti járda aszfaltozásához.....”
 • 7. Ganxta 2010. december 29. 12:35
  „Inkább azt kellett volna beleírni a cikkbe, hogy melyik volt ez a díszes kompánia? Tanulságul, hogy akik most választanak kivitelezőt, nehogy beleszaladjanak. Vagy nincs is lehetőség a pályázók szűrésére?”
 • 6. Evelyn_26 2010. december 29. 12:33
  „vmagdi: talán te Jobbikos vagy, hogy fáj az igazság?”
 • 5. vmagdi 2010. december 29. 12:28
  „jaj hagyjuk mar eveiln ezt a politikat, fordulj orvoshoz ha uldozesi maniad van. Egy "tulajdonos testvere" mar semmihez se erthet, nem erdekes a partallas, folyton ezt firtatni sulyos betegseg, inkabb a szakertelemrol beszeljunk”
 • 4. Evelyn_26 2010. december 29. 11:38
  „Elmondjam, hogy 2002 óta Szegeden melyik építőipari cég nyerte a legtöbb panel felújítási programot? Elmondjam, hogy a tulajdonos testvére véletlenül melyik pártban politizál? Várom a tippeket!!!”
 • 3. szegarazs 2010. december 29. 11:28
  „"a tenderek kiírásában az szerepel, hogy a legolcsóbb pályázatot kell elfogadnia a bíráló bizottságnak"

  A közbeszerzés gyönyörei.
  Ez akkora oltári baromság, de így megy.

  Úgy kéne, mint a sportban, a legolcsóbbat és a legdrágábbat automatikusan kizárni.”
 • 2. deszkás 2010. december 29. 10:54
  „Csak egy tábla 50x100as nikecell nekem is jut? Csak úgy felújitásilag persze amit az állam fizet? Ha nem akkor miért is? Mert megint azokon segit az állam(tisztelet a kivételnek akik esetleg már nem is panelban laknak) akiket csak úgy egy lakáskulcs majdnem agyonütött. Az anyázóknak:ismerem hogyan működött az "értékesités" és privatizálás.”
21 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra képernyőn a VV házaspár

Bár a kecskeméti Darányi házaspár nem költözhetett be a Való Világ villába, a nézők hamarosan újra találkozhatnak velük a képernyőn. Tovább olvasom