Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Pest megye helyett Bács-Kiskunt választaná Nagykőrös

Megye-, illetve régióváltásról szóló helyi népszavazást kezdeményeztek nagykőrösi fideszes képviselők, hogy városukat előnyösebb helyzetbe hozzák - erősítette meg a Pest megyei település polgármestere pénteken az MTI információit.
A Bács-Kiskun megyéhez való csatlakozáson gondolkodnak a szintén a megyehatáron fekvő Kocséron is, míg Nyársapát elvben támogatja a kezdeményezést. Czira Szabolcs (Fidesz), Nagykőrös polgármestere az MTI-nek elmondta, hogy szerdán több helyi fideszes képviselő jelezte nála: szeretnék, ha népszavazás döntene a 25 ezer lakosú város (és leendő járási székhely) régi óhajáról, a megyeváltásról.

Közölte, hogy mivel a vonatkozó szabályok szerint a képviselők 25 százalékának kezdeményezése szükséges a kérdés napirendre tűzéséhez, ezt a javaslatot a november végi testületi ülésen ő polgármesterként be fogja jelenteni, a referendum kiírásáról decemberben dönthetnek.

Hozzátette: ő is elkötelezett híve annak, hogy Pest megye helyett Bács-Kiskunhoz tartozzanak, mivel a Budapesttel közös közép-magyarországi régióhoz való besorolásuk miatt a szükségesnél sokkal kevesebb uniós forráshoz jutnak hozzá. A munkahelyteremtés, illetve a pályázati esélyek szempontjából is jobban járna Nagykőrös - mondta a polgármester, aki szerint a dél-alföldi régióba, például a Nagykőröstől csupán 15 kilométerre fekvő Kecskemétre sokkal szívesebben viszik a pénzüket a nyugati befektetők, mint a közép-magyarországi régió fővárostól távolabb eső területeire.

Arra a felvetésre, hogy az új megyei területfejlesztési stratégia eleve szorgalmazni fogja Budapest és Pest megye külön régióba sorolását, Czira Szabolcs azt mondta: nem hiszi, hogy sikerül keresztülvinni ezt a tervet. "Nem valamiféle harag vagy szembenállás" okán kívánunk megyét váltani, hanem a város érdekei miatt – nyomatékosította a polgármester, aki ez ügyben nemrégiben egyeztetett a szintén a megyehatáron fekvő Kocsér és a jövő évtől felálló nagykőrösi járás harmadik települése, Nyársapát polgármesterével is (ez utóbbi község a fekvése miatt nem válthat megyét).

Czira Szabolcs kiemelte: mielőbb meg kellene tartani a népszavazást, hogy annak eredményéről a parlament április 30-áig tárgyalhasson (a közelgő választások miatt ez az utolsó lehetséges időpont), de maga az elszakadás csak 2014 tavasza után történne meg. Egy sikeres referendum miatt tehát nem kellene átrajzolni a mostani választási körzettérképet - húzta alá a polgármester. Az MTI megkeresésére Bodnár András (Fidesz-KDNP), a körülbelül 9 ezer lelkes Kocsér polgármestere azt mondta: a helyi képviselőkre bízta az esetleges megyeváltás körüli dilemma feloldását. Hozzátette, ho

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Modern intézményt kaptak végre a fogyatékos gyerekek Kecskeméten

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere adta át a 200 millió forint uniós támogatással, az Új… Tovább olvasom