Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Picúr, a yorki mosollyal gyógyít

Kecskemét – Nem hiába mondják, a kutya az ember legjobb barátja: Picúr, a kis yorkshire terrier megszépítette nyolcvan éves, betegséggel küzdő gazdája utolsó évét. Az idős asszony halála után pedig a családtagoknak segít feldolgozni a gyászt.
Alig nagyobb egy cicánál, a hidegebb napokon pedig kiskabátot kell ráadni, ha utcára viszik, mert remegve fázik, és a pocsolyákat királylány módjára kerüli ki, nehogy sáros legyen a tappancsa. Mindennek ellenére azt kell, mondjuk, nem hétköznapi ölebbel hozott össze minket a véletlen: Picúrral, a kis yorkshire terrierrel és Virág Mártával, a gazdájával egyik sétájuk alkalmával találkoztunk.

Nem a méret a lényeg: a kiskutya is bírhat hatalmas gyógyerővel

Az állatok feltétel nélkül képesek szeretni gazdájukat. Olyan odaadó szeretet ez, amely nemcsak az ember lelkét, hanem fizikai állapotát is pozitív irányba befolyásolja, ezzel kapcsolatban Márta személyes tapasztalatait osztotta meg a delmagyar.hu-val.

A gyászoló asszonynak egyetlen vigasza Picúr.
A gyászoló asszonynak egyetlen vigasza Picúr.

– Az édesanyám súlyos agyvérzést szenvedett, ennek következtében testének egyik fele lebénult. Szinte mindenre újra meg kellett tanítanunk, de beszélni nem volt képes – kezdte a történetet Márta, aki mindig is szeretett volna egy yorkshire terriert, de túlságosan drágának találta ezt a kutyafajtát. – A gyerekeim leptek meg Picúrral, ötéves korában került hozzánk, és azonnal elfogadott minket: édesanyámat és engem új gazdáiként, ekkor vette kezdetét az a kicsit több mint egy évig tartó csoda, amit ennek a kis szőrgombócnak köszönhetek – simogatta meg Picúr buksiját Márta.

Picúr az agyvérzésen átesett idős asszonynak rengeteget segített: – Mivel dolgozom, napközben nem tudtam az édesanyám mellett lenni, de Picúrnak köszönhetően az édesanyám nem töltötte egyedül az időt. Új erőre kapott a kutya miatt: megnőtt az étvágya, elkezdett olvasni, majd beszélni, végül odáig jutott, hogy verseket szavalt, és ami a legfontosabb, rengeteget mosolygott és nevetett – mesélte a hatvan éves asszony, aki nemrég veszítette el édesanyját.

– Nagyon nehéz túltenni magam a történteken, Picúr az, aki tartja bennem a lelket. A gyermekeim más városban élnek, így mondhatni, egyedül maradtam, de a kutyus még arról is gondoskodott, hogy új barátokat szerezzek, hiszen mindenkivel olyan kedves – csak a postást ugatja meg (hiába pici a mérete, mégis csak igazi kutya – a szerk.) – folyton leállnak beszélgetni velem az emberek – tudjuk meg Mártától. És valóban, minket is Picúr fűzött meg, hogy maradjunk.

Picúr már az irodát is belakta, otthonosan érzi magát.
Picúr már az irodát is belakta, otthonosan érzi magát.

– Egy perce sem tudom egyedül hagyni, amióta édesanyám meghalt. Mindenhová magammal kell hoznom, különben felugatja az egész környéket. Siratja anyukámat – árulta el Márta, miközben mi is összebarátkoztunk Picúrral. A pár perces levegőzés után visszakísértük a párost a munkahelyükre, Márta az irodába is kénytelen magával hozni a kis szőrgombócot. Az épületbe érve a kiskutyus otthonosan mozog a folyosón, tudja, melyik helyiségbe kell befordulnia, hol az a sarok, ahol vizes tálja és meleg takarója már várja.

Mielőtt azonban végleg leheveredne a helyén, még odaköszön a portásnak. Bárki jön, minden munkatárs megszeretgeti, ő pedig lelkiismeret furdalás nélkül ki is használja ezt, hagyja, hagy kényeztessék. Pár perc után a mi ölünkbe is felkéredzkedik, és a mi arcunkra is mosolyt csal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sorozatbetörőt fogtak a rendőrök

Elfogtak a rendőrök egy 20 éves szalkszentmártoni férfit, aki korábban több betörést is véghez vitt… Tovább olvasom