Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Piros-fehér-zöld, ez a magyar föld!

Kecskemét – Az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra emlékezik a város. Megkérdeztük a kecskemétieket, ki, miért tűz kokárdát, és hogyan állít méltó emléket egyik legnagyobb nemzeti ünnepünkön.
Már napok óta március 15-re készül a város. Kecskemét nemzeti színekbe öltözött: a villanyoszlopokon magyar zászlók lengedeznek. A boltokban kokárdákat árulnak. A legtöbb helyen 80 és 120 forint között vásárolhatjuk meg az ünnepi kitűzőt. De ennek az összegnek a töredékéből is előállíthatjuk mi magunk is.

Az óvodákban és az iskolában pénteken emlékeztek meg az 1848-as forradalomról és szabadságharcról. A szokásoknak megfelelően a főtéren álló Kossuth-szoborhoz így számos kisiskolás csoport érkezett. A gyerekek saját készítésű zászlókat, kokárdákat, és nemzeti színekben pompázó virágokat helyeztek el a szobor talapzatán. A hétvége során sokan álltak meg – akár csak egy pillanatra is – hogy megcsodálják a piros, fehér és zöld színekbe öltöztetett kiskertet.

Így ünnepel Kecskemét Március 15-én - KÉPGALÉRIA

– Volt idő, amikor nem emlékezhetett a magyar méltó módon 48-ra, vagy 56-ra. Sokat mesélt nekem erről az időszakról a nagyapám. És gyermekként nagyon megragadtak bennem ezek a történetek. A legtöbb iskolatársam nyűgnek érezte március 15-ét, mert ünneplőbe kellett menni az iskolába. Bennem nem az iskolai emlékműsorok, sokkal inkább a nagyapám maradt meg: ilyenkor mindig öltönyt és nyakkendőt öltött, és szíve fölé tűzte a kokárdát. Ezért ilyenkor én nemcsak a márciusi ifjakra, hanem egy kicsit a nagyapámra is emlékezem – árulja el Plattner Ádám.

A borongós idő ellenére a főtéren sokan voltak kíváncsiak a délelőtti ünnepi megemlékezésre, amelyet a Kossuth-szobor mellett tartottak. Megkérdeztük, ki, miért visel ma kokárdát.

– Igyekszem megmutatni a gyerekeknek, miről is szól március 15. Kicsik még, mindössze négy és hat évesek, de ők is észrevették, hogy a központ magyar zászlókkal van tele. Meg is kérdezték, miért. Ilyenkor kerül elő Petőfi Sándor, a Nemzeti dal és a Pilvax Kávéház. Ha a történéseket nem is lehet még teljes összefüggésében megértetni velük, így is sok mindent megjegyeznek. Hétvégén a Kossuth-szoborhoz is elsétáltunk, nagyon tetszettek nekik a papírzászlók és kokárdák – meséli Németh Tamásné.

Így ünnepel Kecskemét Március 15-én - KÉPGALÉRIA

– Azzal a gesztussal, hogy kokárdát tűzök, tisztelgek, és megemlékezem az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseiről. Sokan áldozták fel életüket a szebb jövő reményében. Az viszont elszomorít, hogy vannak olyanok, akik még ilyenkor sem képesek félretenni politikai nézeteiket. Szerintem ezek az emberek, nem is tudják, miről szól valójában március 15. Ennek az ünnepnek a politikától abszolút mentesnek kellene lenni. Legalább ilyenkor félre kellene tudni tenni a pártos gondolkodást – osztja meg velünk véleményét Hajdú Tibor.

Olvasóink írták

  • 1. Istus 2011. március 15. 14:35
    „Szép ünnep a március 15,azonban a szabályos kokárdát úgylátszik Kecskeméten sem ismerik.Hiszen az 1948-as kokárda köralakja nem piros fehérzöld hanem pontosan forditva zöld-fehér-piros. mivel a kokárda szinei a kör közepétől indulnak a kör szélei felé.Sajna a nagyzást képmutatást jól megtanultuk de a történelmet azt nem,(lásd Wikipédia kokárda cimszó alatt )”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Menekülés közben fogták el a betörőt

Még menekülés közben sikerült elfognia a rendőröknek azt a 33 éves kecskeméti férfit, aki nem sokkal korábban egy alsószéktói ABC-be próbált meg betörni.
Tovább olvasom