Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Politikusaink a világhálón - I. rész

Kecskemét - Az általunk most megkérdezett kecskeméti politikusok is már inkább a Facebook-on élnek aktív netes életet, az iwiw felejtős lett. Mire használják a képviselők a közösségi oldalakat?
Politikusok a világhálón sorozatunk első részében a kecskeméti közgyűlés LMP-s, illetve független jelöltek adatlapját vettük górcső alá. Természetesen a legfiatalabb frakció, az LMP politikusai közül minden képviselő megtalálható a Facebook-on, ugyanúgy, mint a párt kecskeméti országgyűlési képviselője, Vágó Gábor. A Facebook egyébként a politikusok körében is népszerűbb, mint az iwiw, ahol mindössze egy politikus profilját találtuk meg.

Vágó Gábor (LMP) országgyűlési képviselő láthatóan aktív életet él a Facebook-on, összesen 95 fotója látható ismerősei részére. Többségében munka közben láthatjuk a parlament egyik legfiatalabb képviselőjét, aki politikai munkássága előtt a helyi kulturális élet egyik meghatározó személyisége volt. A politikus megkeresésünkre így vélekedett a közösségi oldal szerepéről: - A Facebook a kapcsolattartás egy formája. Számomra egy lehetőség az információs társdalomban lévő aktivitásra, amivel elég sokat élek is – foglalta össze tömören „érintettségét" Vágó Gábor.

Vágó Gábor a Facebookon osztotta meg, hogyan nézték a választási eredményeket barátaival. Forrás: facebook.hu
Vágó Gábor a Facebookon osztotta meg, hogyan nézték a választási eredményeket barátaival. Forrás: facebook.hu

Kriskó Dávid fotóin főként szintén LMP-s munkássága tekinthető meg, magánéletéről keveset tudhatnak meg még ismerősei is. A 26 éves politikus iwiw-profilján azonban több világhírű pókerjátékos fotója is megtalálható, ami nyilván már sokat sejtet hobbijáról is. - 2009 januárjában regisztráltam a Facebookra, ezzel egy időben az Iwiwes accountomat egyre inkább el is hanyagoltam, mert a Facebook véleményem szerint sokkal inkább felhasználóbarát közösségi site – mondta el a fiatal politikus. - Amióta képviselő vagyok leginkább politikai tartalmak megosztására használom a Facebookot, de persze előfordul, hogy zenéket, vagy más témájú cikkeket is felrakok. Az LMP Kecskemét oldalt is én szerkesztem többek között, ide konkrétan a kecskeméti LMP-ről szóló cikkeket postoljuk ki. Összességében hasznos oldalnak találom a Facebookot, egyrészt látom, hogy ismerőseimet, barátaimat milyen témák foglalkoztatják, másrészt - mivel sok politikai szervezetet és vezető hírportált like-oltam - rengeteg cikket és információt kapok amint belépek, és általában innen jutok el a többi oldalra.

Kriskó Dávid pörköltfőzés közben. Forrás: Facebook.hu
Kriskó Dávid pörköltfőzés közben. Forrás: Facebook.hu

- Hasznosnak gondolom a chat funkciót is az oldalon, bár ez nem a Facebook erőssége, a G-talk megbízhatóbb ebből a szempontból. Nem utolsó sorban értesülök ismerőseim születésnapjairól, ami nagyon fontos funkció, tekintve, hogy közel 800 ismerős szülinapi dátumát már nem annyira egyszerű észben tartani – tette hozzá mosolyogva Kriskó Dávid.

Következő interjúalanyunk, Falusi Norbert sem titkolta, hogy bizonyos szempontból fontos a Facebook: - Egy rendkívül dinamikusan fejlődő és újfajta közösségi tudatot jelentő hálózatról van szó. Mindössze fél éve vagyok Facebook felhasználó, sokáig kerültem minden hasonló virtuális közösségi oldalt, de önkormányzati képviselői munkám során felértékelődött ezen közösségi oldal szerepe. Nem vagyok napi szinten felhasználója, előbbre helyezem az élő kapcsolataimat. Elsősorban hírek megosztására, illetve magánlevelezésre használom a Facebookot.

Falusi Nobert jótékonysági borárusként. Forrás: Faceboook.hu
Falusi Nobert jótékonysági borárusként. Forrás: Faceboook.hu

Végül, de nem utolsósorban elemeztük volna Kecskemét egyetlen független jelöltjének, Kohajda Lászlónak profiljait, akit viszont sem az iwiwen, sem a Facebook-on nem lehet megtalálni.

Olvasóink írták

  • 2. W666W 2011. július 30. 08:01
    „Én meg azt a kérdést tenném fel, hogy ha nem lenne az a ......mentelmi jog akkor a jól átvert választók mire használnák a politikusok valagát ??????”
  • 1. Egyolvasó 2011. július 29. 07:38
    „Magányosabbak a Facebook függők?
    2011.07.25 13:37”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mercedes: minden rendben munkásfronton

Miközben a már jó ideje működő üzemekben a nyári hónapokban több hétre leáll a termelés, az új autó-, illetve motorgyárakban nem áll meg az élet. Tovább olvasom