Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Rászálltak a mentősökre a Facebook és a youtube miatt

Korábban egy delmagyar.hu által bemutatott, a youtube.com-ra feltett mentősvideó, most pedig a Facebookra felkerült, magatehetetlen betegekről készült fényképek miatt tört ki botrány az OMSZ-nél.
Mint arról korábban a delmagyar.hu elsőként beszámolt, január elején nem mindennapi felvétel került fel a világ legnagyobb videó megosztójára, ugyanis egy mentőautó sofőrjének szemszögéből nézhettük végig, milyen végiglavírozni az autók között Kecskemét utcáin. A száguldó mentőautóban készült felvételt cikkünk megjelenését követően nem sokkal eltávolították a portálról.

Hétfőn pedig a azután tört ki botrány , hogy magatehetetlen betegeket fényképeztek, és a fotókat humorosnak szánt kommentárokkal tették az internetre eddig ismeretlen mentősök az elmúlt hónapokban. A Blikk szerint a képeket az OMSZ központi esetkocsijának legénységétől került fel a Facebookra, a „Központi Eset" nevű felhasználó jóvoltából.

A képeken többek között hordágyon, lógó karral fekvő hajléktalan asszony, magatehetetlen idős ember és fiatal lány látható a mentőautó hátuljában.

A felvételeket a Blikk közölte. A képeket még tavaly augusztus 17-én tették fel a világhálóra, ahol vasárnapig láthatóak is voltak.

A képek etikátlanok, sértik a személyiségi és betegjogokat. A képeken szereplő mentődolgozók azonnali felelősségre vonásra és fegyelmi eljárásra számíthatnak – mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője, aki szerint elfogadhatatlan, hogy mentők hasonló képeket tegyenek fel a világhálóra.

Még az egészségügyi törvény is tiltja, hogy a mentőszolgálat dolgozói ellátás közben képeket készítsenek, és azt közzétegyék.

Olvasóink írták

 • 20. dokmed 2012. január 17. 15:44
  „Mindig kell vmi gumicsont a lumpenproliknak- az egészségügy most amúgyis céltáblán.
  ztán Kalampárék most majd mégtöbb mentőautót törnek fel és mentőst vernek meg.
  Köszönjük a napolopó, gyűlölködést szító média- naplopóknak!”
 • 19. Ebgondolat 2012. január 17. 14:13
  „Azzal a videóval nem tudom, mi volt a gond, hogy eltávolították, ellenben ez a fényképes eset egyszerűen gyomorforgató!”
 • 18. na 2012. január 17. 12:39
  „Kár, hogy a hősök már nincsenek ott!!! :D”
 • 17. heró 2012. január 17. 11:40
  „Nekünk annak idején a "pofánkról" éget volna le a bőr ha a kiszolgáltatott embereket fényképezünk és pózolunk velük, de ha pofánkról nem égett volna a bőr akkor Zentay Főorvos úr biztos lerugdosta volna az ülepünkről!!!!!!”
 • 16. heró 2012. január 17. 11:14
  „Na erről beszéltem anno, utána lehet nézni...! Én már régen otthagytam az OMSZ-t, és egy-két régi bajtárst leszámítva nagyon felhígult a "társaság"!”
 • 15. 3évesférfi 2012. január 17. 11:01
  „13. geza: Az is probléma, ezek viszont közfeladatot ellátó személyek, akikre külön szabályok érvényesek. A cigókkal is van, aki foglalkozik eleget, nem kell aggódni.”
 • 14. 3évesférfi 2012. január 17. 10:58
  „12. csupika: Ezzel teljesen egyetértek, de maga az eset enélkül is felháborító, ez nem mentesít senkit.”
 • 13. geza 2012. január 17. 10:35
  „Érdekes hogy a fb-n machetevel, arannyal, droggal fegyverrel pózolókat (c...) nem vizsgálják, vagy nincs róla újságcikk.”
 • 12. csupika 2012. január 17. 10:33
  „Azon nem háborogtok, hogy az ominózus képeket a kereskedelmi televízió híradóiban is bemutatták? Nem elég, hogy a neten fent van és törvénytelen, még a szélesebb közösséget elérő tvben is be kell mutatni?! Idiótaság.
  A mentősök vonulása meg nem értem, hogy miért probléma. És ismétlem magam: nem újdonság, nem szenzáció.”
 • 11. 3évesférfi 2012. január 17. 09:37
  „9. la-za: Facebookon fent voltak rengeteg más mentős képpel együtt. Azon kívül nem hiszem, hogy bárki más ilyen képeket készíthet ájult betegek mellett röhögve pózoló mentősökről mentőautókban.”
 • 10. 3évesférfi 2012. január 17. 09:32
  „8. macusnéni: Így van. Pontosan ezért kell határozottan lépniük.”
 • 9. la-za 2012. január 17. 09:30
  „Biztos, hogy mentősök készítették a képeket? Kiemelném, hogy a BLIKK című lapban jelentek meg... :)

  Ha tényleg mentősök voltak, akkor megvizsgáltatnám az értelmi szintjüket is.....azt gondolhatták, hogy ha felteszik a netre, akkor nem buknak le... :)”
 • 8. macusnéni 2012. január 17. 09:23
  „Nekem csak jó véleményem van a mentősökről. Sajna élveztem már a munkájukat.Nem írigylem Őket a naponta más más tulajdonságú páciensekkel.Köztük is lehetnek kivételek.Mint az iskolában,jó és rossz magaviseletűek.”
 • 7. 3évesférfi 2012. január 17. 09:21
  „4. Tornia: Engem a videó nem zavart, de a feltett fotók a Facebookon felháborítóak voltak. Etikátalanok, törvénytelenek, elfogadhatatlanok.
  Védhetetlenek.”
 • 6. Queenmargareth 2012. január 17. 08:59
  „Akkor úgy legyen és kapja meg a mentőorvos, amit velem tett! Én hiába fordultam panasszal az OMSZ-hez válaszra sem méltattak.
  És attól, hogy valakinek megmentették az életét vagy sokaknak, vagy ezreknek, még nem jogosítsa fel őket, hogy ilyeneket tegyenek.”
 • 5. Ányez 2012. január 17. 08:49
  „Tornia, szerinted normális dolog magatehetetlen, kiszolgáltatott helyzetben lévő emberekről készült fotókat, videókat feltölteni a netre? Rendben, ha oktatási céllal alkalmazzák az egészségügyi képzések során (lehetőleg kitakart arccal), de ez az eset közel sem erről szólt. És azt hiszem az "okos trollok" most jogosan okosak, még ha nincs is PÁV vizsgájuk, vagy nagy a lábkörmük, vagy túl rövid a nadrágjuk szára, vagy a fűtött szobában ülnek. Bár nem tudom, hogy ez utóbbiakat a történet szempontjából miért tartod fontosnak.”
 • 4. Tornia 2012. január 17. 08:34
  „Millió másik város mentősei töltenek fel videókat a vonulásaikról, megjegyzem az OMSZ tudtával és engedélyével. De érdekes más videókat nem kapnak fel megyei bulvárlapok, így nem jelennek meg az ügyeletes, fotelból okos trollok, akiknek B kategóriás jogosítványuk sincs, nem hogy PÁV-juk vagy netán C kategóriájuk, így otthon a fűtött szobából, utólag nagyon okosak, hogy mit kellett volna csinálni. Ugyanezt művelik akkor is, ha valaki autóbalesetet szenved, életükben 10 kilométert nem vezettek felügyelet nélkül, de meg tudják mondani, hogyan kellett volna elkerülni a balesetet.”
 • 3. epityu 2012. január 17. 07:58
  „1.: Nem zavarják a betegeket, ha megmentik őket. Talán ezért fizetik a tisztességes emberek a társadalombiztosítást.
  Ha majd 1szer lesz egy nyílt törésed, tedd fell a világhálóra, igérem 5 percig tuti nevetek majd rajta - még ha erőltetett is lesz a jókedv.”
 • 2. Zka 2012. január 17. 07:54
  „1: hihetetlenek a magadfajták. Tán te is mentős vagy és mented a menthetetlent?”
 • 1. fotelagy 2012. január 17. 07:41
  „Persze az nyilván nem zavarta a betegeket, amikor megmentették az életüket...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ítélet a három ember halálát okozó robbanás ügyében

Autógázt töltöttek PB gázpalackokba, emiatt robbant fel egy kunadacsi fűrésztelep műhelye, még 2005-ben. Tovább olvasom