Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Rendőrök szerelték a villogókat a bicajokra

Kecskemét - Szokatlan élményben lehetett része azoknak a bicikliseknek, akiket kedd este a Mindszenti körúton megállítottak a rendőrök. Ha nem volt lámpájuk, büntető csekk helyett ezúttal ajándék villogóval tekerhettek tovább.
A Magyar Kerékpárosklub Kecskeméti Területi Szervezete és a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság közös akciójában a kivilágítatlan kerékpárosokat állították meg kedd este Kecskemét három helyszínén: a Mindszenti körúton, Hetényegyházán és Kadafalván. Ezúttal azonban a büntetés elmaradt, helyette lámpát kaptak a kivilágítás nélkül közlekedők.

Az akciót leginkább az indokolja, hogy a biciklisek által okozott és elszenvedett balesetek száma egyre növekszik. Ennek azonban Szórád Előd, a Kerékpárosklub kecskeméti aktivistája szerint nem a biciklisek felelőtlensége az oka, sokkal inkább az, hogy egyre többen választják ezt a közlekedési módot.

Rendőri ellenőrzés - lámpát kapott, akinek nem volt a kerékpárján - GALÉRIA

Mi minden kell egy biciklire?

Elől fehér, hátul vörös, folyamatos fényt kibocsátó lámpa. Hátul vörös színű prizma. Két egymástól függetlenül működtethető fék. Csengő. Borostyánsárga színű küllőprizma legalább az első keréken. Külterületen fényvisszaverő ruházat. Emellett ajánlott a borostyánsárga prizma a pedálokon, s a küllők között, karos szélességjelző prizma, visszapillantó tükör és sárvédő.

 
- Budapesten már egy éve működik a kerékpárszámláló rendszerünk. Az így szerzett adataink azt mutatják, hogy ez alatt az idő alatt megduplázódott a bringások száma, ami értelemszerűen több baleset lehetőségét rejti magában – mondta el a delmagyar.hu-nak.
A klub számos más ötlettel is igyekszik felhívni a figyelmet a szabályos közlekedésre, és népszerűsíteni a kerékpárral való közlekedést. Az úgynevezett bebicikliző programban résztvevők például egy tapasztalt vezető segítségével tekerhetnek végig a városon, aki felhívja a figyelmet a veszélyes csomópontokra, illetve megmutatja a jól járható útvonalakat.

A helyszíneket balesetveszélyességük alapján a Kerékpárosklub kezdeményezésére választotta ki a rendőrség. Nyíkos Tamástól, a Bács megyei rendőrfőkapitányság sajtószóvivőjétől megtudtuk, hogy a Mindszenti körúton sajnos már történt korábban biciklis baleset, ezért is esett erre a helyszínre a választás. Ráadásul annak ellenére, hogy városon belüli útszakaszról van szó, nincs kivilágítva, ezért fokozott figyelmet kell fordítani arra, hogy megfelelően láttassa magát a biciklis.

Rendőri ellenőrzés - lámpát kapott, akinek nem volt a kerékpárján - GALÉRIA

A Mindszenti körúton tett látogatásunkig összesen hat kerékpárost állítottak meg a rendőrök, akik mind kaptak lámpákat az aktivistáktól.
- Kicsit összeugrott a gyomrom, amikor megállítottak, de aztán jött a kellemes meglepetés – mesélte egyikük, amíg az aktivisták felszerelték a hiányzó hátsó lámpát. Hozzátette: jól jött ez az akció, ugyanis éppen most tört le a hátsó villogója, így legalább nem kell aggódnia a pótlása miatt.

Ha egy hagyományos ellenőrzéssel találták volna szembe magukat a lámpa nélkül biciklizők, akár 20 ezer forintra is megbüntethették volna őket, de Nyíkos Tamás elmondása szerint ez csak a legritkább esetben fordul elő.

Rendőri ellenőrzés - lámpát kapott, akinek nem volt a kerékpárján - GALÉRIA

- Általában pár ezer forinttal megússzák a szabálytalankodók. A legnagyobb büntetés akkor szabható ki, ha egyáltalán nincs semmilyen láthatósági felszerelés a kerékpáron, de ebben az esetben is ritka az ilyen magas összeg – tudtuk meg.

Olvasóink írták

  • 2. nyomdasz63 2011. október 05. 12:53
    „1. szatyi 2011.10.05. 09:00

    A villogó-bár nem szabályos-csak ´vásárhelyen "ér" büntetést.”
  • 1. szatyi 2011. október 05. 09:00
    „"Rendőrök szerelték a villogókat a bicajokra"

    Nevetséges, hiszen a villogó miatt is megbüntetnek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolcvanöt éves a Horthy Miklós által felavatott iskola

Ünnepel a Kertvárosi Általános Iskola. A nyolcvanöt évvel ezelőtt felavatott intézmény ma is a környék kulturális centruma.
Tovább olvasom