Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Részleges napfogyatkozás lesz kedden

Kecskemét - Igen ritka és látványos jelenségnek lehetnek tanúi azok, akik január 4-én, a reggeli órákban a napra pillantanak. 9:30-körül ugyanis kifli alakúnak fog látszani központi csillagunk.
A Kecskeméti Planetárium munkatársai azonban figyelmeztetnek mindenkit, hogy megfelelő fénycsökkentés nélkül még szabad szemmel se nézzünk a Napba, mert nagyon könnyen látáskárosodás lehet, a dolog vége - tájékoztat a Kecskeméti Televízió.

Napfogyatkozáskor a Hold eltakarja a Napot, tehát a Nap, a Hold, és a Föld egy vonalba kerül. A részleges napfogyatkozáskor a Hold nem tudja teljesen eltakarni a Napot csak egy részét, de a fénycsökkenés már így is érzékelhető lesz, illetve a Nap „alakváltozása" is könnyen megfigyelhető (de így is csak szűrőn keresztül nézzünk a Napba. Kecskemétről nézve, a jelenség 8:04-kor kezdődik, majd 9:27-kor éri el a maximumát (ekkor a Hold 77 %-át fogja eltakarni a Napnak), végül 10:58-kor ér véget.

Kedden részleges napfogyatkozás lesz. Illusztráció: http://www.mcse.hu/egyesuleti_hirek_2006/20060424_meteor.html
Kedden részleges napfogyatkozás lesz. Illusztráció: http://www.mcse.hu/egyesuleti_hirek_2006/20060424_meteor.html

A Kecskeméti Planetárium és az MCSE Kiskun Csoportja távcsöves bemutatót szervez Kecskemét főterén 2011. január 4-én 8 órától a jelenség végéig (kb. 11 óráig). A program csak derült időben lesz megtartva, illetve a bemutató részletei iránt érdeklődni, az esemény előtt a 76/50-50-75-ös, közben pedig a 30/9-311-899-es számon lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szilveszteri balhé: nem bírtak magukkal a bulizó külföldiek

Előállítottak a rendőrök két részeg vendéget egy kiskunhalasi zártkörű rendezvényről szilveszter éjszakáján. Tovább olvasom