Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Robotprogramozók versenye a Kecskeméti Főiskolán

A kecskeméti „ROBO-GO" nevű csapat nyerte a Kecskeméti Főiskola GAMF Kara és a Bányai Júlia Gimnázium által meghirdetett országos mobilrobot-programozási csapatversenyt.
A verseny megrendezését az Oktatásért Közalapítvány (NTP-OKA-X) támogatta. Egyre több olyan középiskola van az országban, ahol a diákok a programozás alapjaival is megismerkedhetnek, rájuk számítottak a verseny szervezői.

A verseny a LEGO cég által forgalmazott asztali robotok programozására épül. Az első fordulóban a csapatoknak otthoni munkával kellett tetszőlegesen tervezett és épített Mindstorms NXT robotokra egy általuk választott, legalább két robot kommunikációját kihasználó, programozási feladatot megvalósítaniuk (pl. távvezérlési feladat, kétszemélyes játékszimuláció). A legjobb 12 csapat kapott meghívást a döntőbe, ahol az otthon elkészült programok bemutatásán túl másfél óra állt rendelkezésükre a helyszínen kapott – útvonal-követési és akadálypálya jellegű – programozási feladatra.


Ezek a robotok három éve vannak forgalomban és egyre többfelé – középiskolákban és felsőfokú oktatási intézményekben – használják őket, de csak két intézményben hivatalos tantárgy a programozásuk. Az egyik a Kecskeméti Főiskola – hangsúlyozta Pásztor Attila, a főiskola adjunktusa –, s ez a verseny azért is fontos, hogy a tehetséges fiatalok lássák a GAMF kar nyújtotta lehetőségeket.

A mi generációnk még arra lehetett büszke, hogy értünk a számítógéphez, a mostani középiskolások már arra, hogy ismerik a programozást – emelte ki dr. Istenes Zoltán, az ELTE IK egyetemi docense, a zsűri elnöke. Ők lesznek azok, akik a jövő háztartásainak robotjait programozzák, hiszen már most is meg tudnak oldani ilyen feladatokat.

A kecskeméti robotikaoktatás nemcsak a főiskolán ért el már szép eredményeket, hanem a közép-, sőt általános iskolákban. Nagymértékben köszönhető ez a három kecskeméti középiskola és egy általános iskola által létrehozott Kecskeméti Robotika Munkaközösségnek – hangsúlyozta Kiss Róbert, a Bányai Júlia Gimnázium tanára. Már most igyekszünk olyan programozói kompetenciákat kialakítani diákjainkban, amelyek nélkül a jövő szakemberei nem képzelhetők el.

A verseny végeredménye:

1. Robo-go (Kecskemét, Bányai Júlia Gimnázium)
2. Hematolit (Budaörs, Illyés Gyula Gimnázium)
3. Robot Revolution (Sopron, Széchenyi István Gimnázium)
4. Albán mókusok (Kecskemét, Bányai Júlia Gimnázium)
5. FooBar (Budapest, Szent István Gimnázium)
6. KJG (Kecskemét, Katona József Gimnázium)
7. EVIL (Tata, Eötvös József Gimnázium)
8. Lego Rockers (Csongrád, Batsányi János Gimnázium)
9. Root kiskacsák (Kecskemét, Kandó Kálmán Szakközépiskola)
10. M.I. (Szentendre, Szentendrei Református Gimnázium)
11. Dark Knights (Kecskemét, Kandó Kálmán Szakközépiskola)
12. Puskás 01 (Budapest, Puskás Tivadar Távközlési Technikum)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamionok ütköztek az 54-esen

Félpályás útzár lassítja a közlekedést kora délután az 54-es főút Kecskemétet elkerülő szakaszán, miután két kamion összeütközött. Tovább olvasom