Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Roma vezetők pere: Farkas Flórián is bíróság elé állt

Tanúként hallgatták meg Farkas Flóriánt, az Országos Roma Önkormányzat elnökét hétfőn a Kecskeméti Városi Bíróságon, a Kolompár Orbán és nyolc társa ellen folyó perben.
Farkas Flórián nem tudott érdemi információt adni annak az időszaknak az ügyeiről, amikor az elsőrendű vádlott volt a szervezet elnöke. Ügyészi kérdésre válaszolva azt mondta: 2003-ig volt az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke, majd a vezetőváltás utáni közgyűléseken csak addig vett részt, amíg a jegyzőkönyveket aláírta, így nem tud semmit az önkormányzat pénzügyeiről, pályázatairól. Mint hozzátette, a tiszteletdíjat sem vette fel.

"Egyszer próbáltam felszólalni, de nem kaptam szót, így nem láttam értelmét annak, hogy részt vegyek a közgyűlések munkájában" - indokolta a közgyűlésekről való távolmaradását a fideszes országgyűlési képviselő, akit 2011-ben ismét az OCÖ elnökévé választottak, majd a szervezet Országos Roma Önkormányzatra változtatta a nevét.

Kolompár Orbánt és nyolc társát a perben egyebek mellett jelentős értékre elkövetett sikkasztással, a számviteli fegyelem megsértésével, illetve jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével vádolják.

Korábban:

Tanúk kihallgatásával folytatódik a Kecskeméti Városi Bíróság dísztermében a Kiskunmajsai Roma Érdek képviseleti Szervezet vezetőjének és öt társának – egyesített - büntetőpere, akiket jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntettével, magánokirat-hamisítás vétségével, sikkasztás bűntettével, valamint számvitel rendje megsértésének vétségével vádol az ügyészség.

Az egyesített eljárásban Steigler Lászlóné Rédei Rita ügyész képviseli a vádat. Az első vádpontot a budapesti ügyészség nyújtotta be, de képviseletét a Kecskeméti Városi Ügyészség látja el. A vádirat szerint Kolompár Orbán az Országos Cigány Önkormányzat akkori elnökeként a szervezet pénztárából 5 millió 70 ezer forintot vett fel 2004-ben, majd azzal sajátjaként rendelkezett. Ezért jelentős értékre elkövetett sikkasztás és számviteli fegyelem bűntettével tettesként, két alkalmazottat pedig társtettesként vádol az ügyészség.

A második vádpont szerint a Kolompár Orbán vezetésével működő Kiskunmajsai Cigány Érdekképviseleti Szervezet az Országos Foglalkoztatási Közalapítványtól a roma munkaerő-piaci szolgáltatóhálózat kialakítására elnyert 13 millió forintos összegből folyósított 7,2 millió forint egy részével valótlan tartalmú számlákkal számolt el. Emiatt a vád jogosulatlan gazdasági előny megszerzése.

A harmadik vádpontban Kolompár Orbánt, az Országos Cigány Önkormányzat akkori elnökét és társait jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével, valamint az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértésével vádolja az ügyészség. E szerint a vádlottak az Európai Unió foglalkoztatási programját segítő pályázat révén a közösségi költségvetésből 109,1 millió forintot, a hazai költségvetésből 36,4 millió forintot, összesen 145,5 millió forintot szereztek meg jogosulatlanul, további 76,5 millió forintot kíséreltek megszerezni.

Kolompár Orbán a bíróság előtt tett vallomásában nem ismerte el büntetőjogi felelősségét, és hangsúlyozta, hogy bűncselekményt sem követett el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tetemek az utakon: tavaszi rajzás a kutyáknál

A hétvégén a Menhely az Állatokért Alapítvány az 54-es számú főútról két elütött kutyát szállított… Tovább olvasom